12 Μαρ Ο Ρόλος Της Διατροφής στην Ατοπική Δερματίτιδα
Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;
Η Ατοπική Δερματίτιδα ή αλλιώς Έκζεμα είναι μια χρόνια, αυτοάνοση, φλεγμονώδης, διαταραχή της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, κατά την οποία προκαλείται ξηροδερμία, επίμονος κνησμός και εξανθήματα. Συνήθως εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή και την ενήλικη ζωή. Το Έκζεμα μπορεί να έχει οξύ ή χρόνιο χαρακτήρα.
Τα χρόνια δερματικά συμπτώματα εκδηλώνονται με λειχήνες ή ινώδεις βλατίδες στο ανθρώπινο δέρμα. Δεν αποκλείεται, βέβαια, όλες αυτές οι δερματικές αλλοιώσεις να συνυπάρχουν. Ο έντονος κνησμός με βλατίδα, που περιβάλλεται από ερύθημα και οι εκδορές κατατάσσονται στα οξέα συμπτώματα του δέρματος.
Η Ατοπική Δερματίτιδα διακρίνεται, αναλόγως τις ηλικίες που προσβάλλει σε βρεφικό Έκζεμα, σε Ατοπική Δερματίτιδα παιδικής ηλικίας και σε Ατοπική Δερματίτιδα ενήλικα. Στα παιδιά, εντοπίζονται συνήθως εξανθήματα στον αυχένα, τα χέρια και τα πόδια και κυρίως πίσω από γόνατα και μπροστά από τους αγκώνες, ενώ στους ενήλικες οι βλάβες περιορίζονται στα άκρα χέρια και πόδια, μπροστά από τους αγκώνες και πίσω από γόνατα.
Αιτιολογικοί Παράγοντες Ατοπικής Δερματίτιδας
Δεν υπάρχει μονάχα μία αιτία, που πυροδοτεί την εμφάνιση του Εκζέματος. Συνήθως πρόκειται για ένα συνδυασμό χρόνιας φλεγμονής και δυσλειτουργίας του δερματικού φραγμού.
Πλήθος δυσμενών επιγενετικών παραγόντων, όπως το άγχος, οι τοξίνες και διάφορες χημικές ουσίες που διαχέονται στο περιβάλλον, οι οποίοι δεν συνδράμουν στη σωστή βιοχημεία του σώματος, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των κυττάρων και να προκαλέσουν διαταραχές στη βιοχημική και μοριακή σύσταση του οργανισμού. Η κατάσταση αυτή επιφέρει με τη σειρά της, την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι το Έκζεμα.
Οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, όπως είναι το ψύχος ή η υπερβολική ζέστη, η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο και οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας αποτελούν παραμέτρους που ευνοούν την ανάπτυξη Ατοπικής Δερματίτιδας. Η επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες, όπως το πολύ ζεστό νερό, τα αρώματα και το έντονο τρίψιμο, καθώς τα διάφορα αλλεργιογόνα επιφέρουν επιπλοκές στο δέρμα, προκαλώντας κνησμό ειδικότερα στην περιοχή της βλάβης.
Ο κνησμός, ως μηχανικός ερεθισμός, κινητοποιεί τους ανοσολογικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού, με επακόλουθο την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Δημιουργείται, λοιπόν, ένας φαύλος κύκλος αυτοανοσίας( φαγούρα- κνησμός- εξάνθημα), ο οποίος αποτελεί και τη βασικότερη αιτία εκδήλωσης των συμπτωμάτων της Ατοπικής Δερματίτιδας.
Ατοπική Δερματίτιδα Και Διατροφή
Η Ατοπική Δερματίτιδα σχετίζεται συχνά με αλλεργίες, που προκαλούνται από διάφορες τροφές. Κάποιοι ασθενείς, μάλιστα, υιοθετούν μία εσφαλμένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία το Έκζεμα πυροδοτείται από τις τροφικές αλλεργίες και πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση ότι η αποφυγή και μόνο συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ασθένειας. Αντιθέτως, ο περιορισμός ορισμένων τροφών από το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής των ατόμων με Ατοπική Δερματίτιδα ενδέχεται να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης D, ασβεστίου και φωσφόρου, ελλείψεις σε σίδηρο, βιταμίνη Κ, Α, Β1, Β6 και C.
Ωστόσο, ισχύει το γεγονός ότι σε ασθενείς με Έκζεμα παρατηρούνται συχνότερα τροφικές αλλεργίες. Το 80% των πασχόντων από έκζεμα παρουσιάζουν υψηλότερο από το φυσιολογικό αριθμό αντισωμάτων στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα την εκδήλωση αλλεργιών. Το γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα φυστίκια, τα ψάρια, το σιτάρι, η γλουτένη, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή και η σόγια αποτελούν τις πιο συχνές πηγές αλλεργιών.
Η υγεία του πεπτικού συστήματος, επειδή ενισχύει και εξισορροπεί το ανοσοποιητικό, έχει βασικό αντίκτυπο σε όσους υποφέρουν από Έκζεμα. Το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα υποστηρίζονται από τα καλά βακτήρια του εντέρου. Η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος και περιορίζει τις φλεγμονές. Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο που διαδραματίζει η μικροχλωρίδα του εντέρου στη μείωση της τοπικής φλεγμονής της γαστρεντερικής οδού.
Οι ειδικοί προτείνουν, επίσης, τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ψευδαργύρου, καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ελέγξει την αντίδραση του οργανισμού σε τυχόν φλεγμονές, ενώ τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την εντερική χλωρίδα.
Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης και η άπαχη πρωτεΐνη, μειώνουν την ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης φλεγμονών.
Ενδείκνυται, επίσης, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης C. Τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στις συγκεκριμένες τροφές συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος και προσκομίζουν πολλά οφέλη σε όσους πάσχουν από Ατοπική Δερματίτιδα.
Τι πρέπει να θυμόμαστε
Η πρόληψη και η αποφυγή παραγόντων που επιφέρουν έξαρση των δερματικών βλαβών είναι πολύ ωφέλιμη. Το ίδιο ισχύει στα περισσότερα χρόνια νοσήματα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και στην υγρασία. Δεν ενδείκνυται η χρήση αντισηπτικών σαπουνιών, διότι αυτά αυξάνουν την ξηρότητα του δέρματος και η αποφυγή της τριβής του σώματος μετά το μπάνιο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης Εκζέματος.
Χρειάζεται, επίσης, προσοχή όσον αφορά την κατανάλωση φλεγμονωδών τροφίμων, που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της Ατοπικής Δερματίτιδας. Μια εξατομικευμένη, θεραπευτική, αντιφλεγμονώδης διατροφή, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή με ευεργετικό τρόπο, σε συνδυασμό πάντα με τα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που διεγνωσμένα λείπουν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο συνδυασμός αυτός Θεραπευτικής Διατροφής και αποκατάστασης της Βιοχημικής Ισορροπίας σε κυτταρικό επίπεδο, είναι ο ενδεδειγμένος και επιστημονικά ορθός τρόπος διαχείρισης της Ατοπικής Δερματίτιδας.
Αυτές οι τροφές αποτελούν επιτακτική ανάγκη, καθώς επιτυγχάνουν τη μέγιστη υγεία της πεπτικής οδού, ενισχύοντας έτσι τη συνολική υποστήριξη του σώματος και αυξάνουν τις φυσικές αμυντικές δυνάμεις του ανθρώπινου οργανισμού.
No Comments