BTX

Btx – Βοτουλινική τοξίνη

Η Βοτουλινική τοξίνη, ευρύτατα γνωστή ως Btx, είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο αναστέλλει την έκκριση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση των μυών, αλλά και για την έκκριση αδένων, όπως οι ιδρωτοποιοί. Μέσω της έγχυσης του Btx, οι μύες του προσώπου ακινητοποιούνται, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τοπικά οι ρυτίδες στο πρόσωπο και το λαιμό.

Θεραπεία προσώπου

Άμεση απαλλαγή από τα σημάδια του χρόνου

Εικονίδιο λαμπερό πρόσωπο

Διατήρηση της φυσικής εκφραστικότητας του προσώπου

Εικονίδιο ρολόι

Άμεσα Ορατά Αποτελέσματα

Το Btx αποτελεί μία ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαίσια της Αισθητικής Ιατρικής. Πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπεία, η οποία εξαλείφει παροδικά τα σημάδια του χρόνου.

Έγχυση Btx για:

 • “Σβήσιμο των ρυτίδων”
 • Διόρθωση ρυτίδων έκφρασης 
 • Άμεσα ορατά αποτελέσματα
 • Αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
 • Καταπολέμηση της Υπεριδρωσίας
 • Πρόληψη δημιουργίας ρυτίδων στο πρόσωπο

Διαδικασία δημιουργίας των ρυτίδων

θεραπεια αντιγήρανσης

Οι λεπτές γραμμές που αρχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στην επιδερμίδα μας σχεδόν από την ηλικία των 20 ετών και πληθαίνουν με  την πάροδο των ετών ονομάζονται ρυτίδες και διακρίνονται σε δυναμικές και σε στατικές. Δυναμικές ονομάζονται οι ρυτίδες που εμφανίζονται ακόμη και σε νεαρά άτομα, όταν αυτά “παίρνουν” έντονες εκφράσεις, κι ο σχηματισμός τους είναι απόρροια των κινήσεων του προσώπου, γι’ αυτό και είναι πιο γνωστές ως ρυτίδες έκφρασης.

Καθ’ όσον περνούν τα χρόνια, οι δυναμικές ρυτίδες γίνονται σταδιακά μόνιμες και βαθαίνουν. Καθίστανται δηλαδή στατικές. Οι στατικές ρυτίδες, κατ’ ουσίαν, είναι αυτές που σχηματίζονται με το πέρασμα του χρόνου, όταν το δέρμα σταδιακά αρχίζει να χάνει ολοένα και περισσότερο τη σφριγηλότητα του και την ελαστικότητα του. Με την πάροδο των ετών, εξάλλου, μειώνονται οι ινοβλάστες, γεγονός που κάνει τις ρυτίδες να φαίνονται εντονότερες.

Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, το Btx παρεμποδίζει τη σύσπαση και την κίνηση των μυών, συντελεί στη σταδιακή λείαvση και μείωση του βάθους τους. Επίσης, όταν υπάρχει τάση να δημιουργηθούν ρυτίδες, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες, καλό είναι να εφαρμόζεται Btx, για προληπτικούς λόγους.

Ενδείξεις του Btx

Το Btx αποτελεί την πλέον δημοφιλή θεραπεία για όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από τις ρυτίδες και τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος με άριστα αποτελέσματα και απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες, ηλικίας άνω των 30 ετών.

Περιστατικό στο πρόσωπο

Σημεία εφαρμογής

Το Btx μπορεί να εφαρμοστεί στα εξής σημεία:

 • στο άνω μέρος του προσώπου
 • στην περιοφθαλμική περιοχή
 • στο μέτωπο και το μεσόφρυο
 • στο λαιμό (νεφερτίτης)
 • στο περίγραμμα προσώπου
 • στις ρυτίδες που εντοπίζονται στα πλάγια των ματιών και απαρτίζουν το λεγόμενο πόδι της χήνας
 • στις ρυτίδες του άνω χείλους

Baby Btx

Ο όρος «baby» φυσικά δε σημαίνει την εφαρμογή αυτής της μεθόδου στα μωρά.  Η συγκεκριμένη έννοια έχει επικρατήσει λόγω της μικρότερης ποσότητας φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της έγχυσης του Btx. Όλο και περισσότερα νεαρά άτομα στρέφονται στη μέθοδο του Baby Btx, καθώς η εφαρμογή του ενδείκνυται κατά προσέγγιση σε άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών των οποίων δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες και συνεπώς δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, όμως επιθυμούν να προβούν στην εφαρμογή του Baby Btx για προληπτικούς λόγους, αλλά και γιατί έχουν έντονες εκφράσεις. Συνεπώς, το baby Btx μπορεί να εφαρμοστεί σε νεαρά άτομα, για να προληφθεί ο σχηματισμός ρυτίδων και να διατηρήσουν τη νεανικότητα τους.

Επίσης, ενδείκνυται για όσους θέλουν να επιτύχουν ένα καλό αποτέλεσμα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Παρά ταύτα, η εφαρμογή του Baby Btx δεν προτείνεται σε άτομα των οποίων οι ρυτίδες έχουν βαθύνει κι είναι πλέον μόνιμες.

Το Baby Btx εφαρμόζεται στα ίδια σημεία του προσώπου όπου πραγματοποιείται η εφαρμογή του Btx (upper face) και επιτυγχάνει:

 • μείωση του βάθους των ρυτίδων
 • ανανέωση του προσώπου
 • εξάλειψη των λεπτών γραμμών

Η χρήση της Βοτουλινικής τοξίνης στην αντιμετώπιση Νοσημάτων

Η χρήση της Βοτουλινικής Τοξίνης έχει καθιερωθεί από το 1822 και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων. Συγκεκριμένα, η Βοτουλινική Τοξίνη μπορεί να εφαρμοστεί για:

 • τη θεραπεία Οφθαλμολογικών και Νευρολογικών παθήσεων
 • την αντιμετώπιση των ζητημάτων υπεριδρωσίας
 • την καταπολέμηση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων
 • την αντιμετώπιση των παθήσεων του στραβισμού και του βλεφαρόσπασμου

Ποια είναι τα αποτελέσματα μιας εφαρμογής Btx και πόσο διαρκούν

Το Btx δρα έπειτα από 48 ώρες κατόπιν της χορήγησης του και σε δύο εβδομάδες έχει επέλθει η συμμετρία των μυών. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται επανέλεγχος έπειτα από δύο εβδομάδες. Το συνολικό αποτέλεσμα της εφαρμογής γίνεται απολύτως ορατό μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Η διάρκεια του αποτελέσματος καθορίζεται από παράγοντες που αφορούν την ποσότητα που εγχέεται, την ανατομική περιοχή, το μέγεθος και την κινητικότητα των μυών, το φύλο και από το είδος του σκευάσματος.

Κόστος του Btx

To Btx αποτελεί μία από τις μη επεμβατικές αντιγηραντικές θεραπείες που διακρίνεται για το προσιτό κόστος της και γι’ αυτό το λόγο επιλέγεται από χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Το κόστος μίας τέτοιας εφαρμογής μεταβάλλεται κυρίως από το εμπορικό σκεύασμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Υπάρχουν διαθέσιμα πολλών ειδών σκευάσματα, τα οποία διαφοροποιούνται μεταξύ τους ως προς τη σύσταση, τη δομή, την ποιότητα και τα αποτελέσματα. Για να ενημερωθείτε εκτενέστερα για την τιμή που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό.

Αντενδείξεις του Btx

Το Btx αντενδείκνυται για όσους είναι αλλεργικοί στην βοτουλινική τοξίνη και για όσους έχουν διαγνωστεί με βαριά μυασθένεια. Επίσης, είναι απαγορευτικό, εάν στο σημείο όπου πρόκειται να γίνει η εφαρμογή, υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή ή έχει αναπτυχθεί κάποια λοίμωξη. Επίσης, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συνιστάται να αποφύγετε το Βtx.

θεραπεια αντιγήρανσης

Πριν από τη θεραπεία και προς αποφυγή οποιωνδήποτε άσχημων συνεπειών, είναι σημαντικό να μην έχετε κάνει κατάχρηση αλκοόλ για όσο διάστημα σας συστήσει ο γιατρός.

Ενδεχόμενες Παρενέργειες του Btx

Οι πιο συχνές παρενέργειες του Btx που ενδέχεται να προκληθούν έπειτα από την εφαρμογή του Btx είναι οι εξής:

 • Πρήξιμο του βλεφάρου
 • Πονοκέφαλος
 • Πονόλαιμος
 • Κόπωση
 • Διπλωπία (διπλή όραση)
 • Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φαγούρα ή συμπτώματα άσθματος
 • Ξηρά μάτια

Συνδυασμός με άλλες μεθόδους

Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν αν το Btx συνδυαστεί με άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως η Μεσοθεραπεία και το Υαλουρονικό Οξύ. Ο συνδυασμός μεθόδων αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εξάλειψης των σημαδιών του χρόνου και ανάπλασης της επιδερμίδας, γιατί έτσι το πρόσωπο εξετάζεται από όλες τις πτυχές και αντιμετωπίζεται πολύπλευρα. Η κάθε θεραπευτική μέθοδος προσφέρει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα κι ο συγκερασμός των διαφορετικών μεθόδων οδηγεί στην ακόμη πιο επιτυχή έκβαση των πραγμάτων.