Κηλίδες προσώπου

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες προξενούν πολλά προβλήματα στο δέρμα μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμφάνιση κηλίδων, οι οποίες γίνονται όλο και πιο έντονες κατά τη διάρκεια των διακοπών και μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Εικονίδιο λαμπερό πρόσωπο

Άμεσα Ορατή Εξάλειψη Κηλίδων

Μάλαξη προσώπου icon

Χωρίς παρενέργειες, σημάδια και ουλές

Check icon

Χωρίς Αποθεραπεία

Αντιμετώπιση Κηλίδων

  • Εξάλειψη με Laser Alexandrite
  • Με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους 
  • Ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
  • Άμεσα ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία
  • Με την ασφάλεια του Ιατρείου
Κηλίδες στο πρόσωπο

Οι κηλίδες είναι στην ουσία μελαχρωματικές βλάβες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο κι έχουν συνήθως σκούρο καφέ χρώμα. Η διάμετρος τους δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό και χαρακτηρίζονται ως επίπεδες, με σαφή περιγεγραμμένα όρια.

Οι κηλίδες συνήθως προκαλούνται, επειδή το δέρμα στην περιοχή αυτή παρουσιάζει περίσσεια μελανίνης. Εξαιτίας της συσσωρευμένης μελανίνης, λοιπόν, παράγονται σε κάποια σημεία του σώματος και στη βάση των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος λεπτά αρχικά και στη συνέχεια πιο συμπαγή σμήγματα με χαρακτηριστική μαύρη ώχρα ή καφέ.

Οι γεροντικές κηλίδες αποτελούν μία άλλη κατηγορία κηλίδων και πρόκειται για σημάδια πρόωρης γήρανσης. Εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως τα χέρια, το πρόσωπο και η περιοχή του ντεκολτέ, σημεία του σώματος, δηλαδή, που υποδηλώνουν την ηλικία ενός ατόμου.

Οι γεροντικές κηλίδες έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα και οφείλονται στο γεγονός ότι το δέρμα παράγει υπερβολικές ποσότητες μελανίνης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτές οι αυξημένες ποσότητες μελανίνης διοχετεύονται ανομοιόμορφα, εμφανίζοντας κηλίδες, πανάδες και δυσχρωμίες.

Η παγίωση του σμήγματος ενισχύεται από τη συνεχή διαστολή των αγγείων στην ευαίσθητη περιοχή, γεγονός που προσδίδει στο δέρμα τη χαρακτηριστική αίσθηση ότι αυτό «κολλάει». Πρόκειται για μια ιδιοπαθή αρκετά συχνή ασθένεια, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την υπέρμετρη συσσώρευση μελανίνης και δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, ταλαιπωρεί πολλά άτομα, ενώ τα σημάδια μπορεί να εξαπλωθούν σε επικίνδυνα μεγάλο βαθμό στο δέρμα μας.

Αιτίες εμφάνισης Κηλίδων

Η Υπέρχρωση (κατάσταση στην οποία οι κηλίδες γίνονται πιο σκούρες από το φυσιολογικό παρακείμενο δέρμα) αποτελεί ένα βασικό παράγοντα εμφάνισης κηλίδων, γιατί ενισχύει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μελανίνης, με αποτέλεσμα ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος να γίνεται σταδιακά πιο σκούρο. Η υπέρχρωση επέρχεται έπειτα από κάποια ζημιά που έχει υποστεί το δέρμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ταυτόχρονα, διαταραχές που προκαλούνται στο ορμονικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κηλίδων και να ενισχύσουν την εμφάνιση δυσχρωμιών. Η εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται με αυτές τις ορμονικές ανισορροπίες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει υπέρχρωση των δερματικών κυττάρων. Επίσης, κάποια φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσχρωμιών στο δέρμα.

Η παρατεταμένη και μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει το δέρμα στην παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων μελανίνης, προκειμένου αυτό να προστατευτεί από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Οι σκούρες κηλίδες του δέρματος αποτελούν, επιπλέον, πολλές φορές ένδειξη κάποιας ηπατικής βλάβης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το σώμα δυσκολεύεται να απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η ακμή αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα ανάπτυξης σκούρων κηλίδων στο πρόσωπο.

Κηλίδες στα χέρια

Πρόληψη Κηλίδων

Συνιστάται η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων στο δέρμα μας κι είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση Κηλίδων

Οι θεραπείες που ενδείκνυνται για την εξάλειψη των κηλίδων περιλαμβάνουν τοπικές και άλλου τύπου μη επεμβατικές φωτοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Laser Alexandrite

To Laser Alexandrite είναι εγκεκριμένο από το FDA κι εκπέμπει μια ακτίνα φωτός υψηλής έντασης. Η ακτίνα αυτή δρα στοχευμένα και απευθείας στο σημείο όπου παρατηρείται η ύπαρξη κάποιου προβλήματος, όπως είναι οι κηλίδες. Χάρη στο σταθερό μήκος κύματος της δέσμης φωτός στα 755 nm, επιτυγχάνεται άμεσα η απορρόφηση του συγκεκριμένου τύπου Laser.

Peelings

H μέθοδος Peeling βοηθάει στην αντιγήρανση και εξαλείφει την υπερβολική μελάγχρωση. Ο στόχος έγκειται στην απομάκρυνση του φλοιού που περιέχει τις δυσχρωμίες, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός των εσωτερικών δερμικών επιπέδων.

Κρυοχειρουργική

Η Κρυοχειρουργική αποτελεί μία μέθοδο που βασίζεται στη χρήση ειδικού συστήματος ψεκασμού στο οποίο εμπεριέχεται υγρό άζωτο. Το υγρό αυτό άζωτο χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η απόψυξη των κηλίδων και εν τέλει η εξάλειψη τους. Η κρυοχειρουργική είναι μία μέθοδος που εγγυάται ασφάλεια και παρέχει άριστα αποτελέσματα.

Τοπικές Κρέμες

Μπορούν να εφαρμοστούν τοπικές κρέμες, οι οποίες επαναφέρουν τη λάμψη του δέρματος. Η υδροκινόνη σε συνδυασμό με την τρενινοίνη ή με κάποια κορτικοστεροειδή ενισχύει τη λεύκανση του δέρματος. Οι φυτικές κρέμες λεύκανσης, επίσης, μπορούν να εξαφανίσουν αποτελεσματικά τις δυσχρωμίες, καθώς μέσα σε αυτές εμπεριέχεται ένα ισχυρό θρεπτικό μείγμα βιταμινών και ενυδατικών συστατικών.

Μεσοθεραπεία

Η Μεσοθεραπεία αποτελεί μία μη επεμβατική μέθοδο που βοηθάει στην ανανέωση του προσώπου. Ο ειδικός χορηγεί βαθιά στο δέρμα ένα εκχύλισμα φυτικών, λευκαντικών ουσιών και οξέων, μέσω της Διαδερμικής Μεσοθεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφονται οι δυσχρωμίες.