Οι κηλίδες είναι στην ουσία μελαχρωματικές βλάβες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο κι έχουν συνήθως σκούρο καφέ χρώμα. Η διάμετρος τους δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό και χαρακτηρίζονται ως επίπεδες, με σαφή περιγεγραμμένα όρια.
Οι κηλίδες συνήθως προκαλούνται, επειδή το δέρμα στην περιοχή αυτή παρουσιάζει περίσσεια μελανίνης. Εξαιτίας της συσσωρευμένης μελανίνης, λοιπόν, παράγονται σε κάποια σημεία του σώματος και στη βάση των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος λεπτά αρχικά και στη συνέχεια πιο συμπαγή σμήγματα με χαρακτηριστική μαύρη ώχρα ή καφέ.
Οι γεροντικές κηλίδες αποτελούν μία άλλη κατηγορία κηλίδων και πρόκειται για σημάδια πρόωρης γήρανσης. Εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως τα χέρια, το πρόσωπο και η περιοχή του ντεκολτέ, σημεία του σώματος, δηλαδή, που υποδηλώνουν την ηλικία ενός ατόμου.
Οι γεροντικές κηλίδες έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα και οφείλονται στο γεγονός ότι το δέρμα παράγει υπερβολικές ποσότητες μελανίνης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτές οι αυξημένες ποσότητες μελανίνης διοχετεύονται ανομοιόμορφα, εμφανίζοντας κηλίδες, πανάδες και δυσχρωμίες.
Η παγίωση του σμήγματος ενισχύεται από τη συνεχή διαστολή των αγγείων στην ευαίσθητη περιοχή, γεγονός που προσδίδει στο δέρμα τη χαρακτηριστική αίσθηση ότι αυτό «κολλάει». Πρόκειται για μια ιδιοπαθή αρκετά συχνή ασθένεια, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την υπέρμετρη συσσώρευση μελανίνης και δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, ταλαιπωρεί πολλά άτομα, ενώ τα σημάδια μπορεί να εξαπλωθούν σε επικίνδυνα μεγάλο βαθμό στο δέρμα μας.
Αιτίες εμφάνισης Κηλίδων
Η Υπέρχρωση (κατάσταση στην οποία οι κηλίδες γίνονται πιο σκούρες από το φυσιολογικό παρακείμενο δέρμα) αποτελεί ένα βασικό παράγοντα εμφάνισης κηλίδων, γιατί ενισχύει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μελανίνης, με αποτέλεσμα ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος να γίνεται σταδιακά πιο σκούρο. Η υπέρχρωση επέρχεται έπειτα από κάποια ζημιά που έχει υποστεί το δέρμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Ταυτόχρονα, διαταραχές που προκαλούνται στο ορμονικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κηλίδων και να ενισχύσουν την εμφάνιση δυσχρωμιών. Η εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται με αυτές τις ορμονικές ανισορροπίες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει υπέρχρωση των δερματικών κυττάρων. Επίσης, κάποια φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσχρωμιών στο δέρμα.
Η παρατεταμένη και μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει το δέρμα στην παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων μελανίνης, προκειμένου αυτό να προστατευτεί από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Οι σκούρες κηλίδες του δέρματος αποτελούν, επιπλέον, πολλές φορές ένδειξη κάποιας ηπατικής βλάβης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το σώμα δυσκολεύεται να απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η ακμή αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα ανάπτυξης σκούρων κηλίδων στο πρόσωπο.