Αντιγηραντική Ιατρική

Αντιγηραντική Ιατρική

AntiAging

Η μακροζωία, ειδικά τη σημερινή εποχή, είναι δεδομένη, με το προσδόκιμο επιβίωσης να κυμαίνεται στα 77,9 χρόνια για τους άνδρες και για τις γυναίκες στα 83,3 έτη ζωής. Αυτό, όμως, που δε θεωρείται καθόλου δεδομένο είναι το «ευ ζειν», δηλαδή η ποιότητα ζωής, η οποία σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας μας και τα υψηλά επίπεδα ενέργειας και ευεξίας.

Αυτήν την ποιότητα ζωής επιθυμούν να εξασφαλίσουν πολλοί από εμάς. Πρόκειται για μία κατηγορία ανθρώπων που θέλουν συνεχώς να έχουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας, δυνατή μνήμη και καλή κράση, χωρίς να αισθάνονται καμία σωματική ενόχληση. Προσκοδούν, δηλαδή, να είναι σταθερά υγιείς. Κι όταν αναφερόμαστε στον όρο “υγεία” δεν εννοούμε απλώς την απουσία κάποιας ασθένειας ή αναπηρίας. Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946), η υγεία αποτελεί μία κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Πρόκειται για μία παράμετρο που μετράει τη φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού. Εκεί εστιάζει η Αντιγηραντική Ιατρική.

Τα νέα Επιστημονικά δεδομένα για την Αντιγηραντική Ιατρική

Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες έχουν αποκρυπτογραφήσει τα μυστήρια της γήρανσης, με εντυπωσιακά συμπεράσματα. Στην πληθώρα αυτή των επιστημόνων, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν βραβευτεί με Νόμπελ. Eχουν αποδείξει ότι η γήρανση είναι μία διαδικασία που μπορεί να ανασταλεί. Οι έρευνες ξεκινούν από τη διερεύνηση των κυτταρικών διεργασιών και την επιβράδυνση των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και καταλήγουν στην αναστροφή των συνεπειών του χρόνου, μέσα από την επεξεργασία του γονιδιώματος και της επιγενετικής.

Νέα & γερασμένη γυναίκα

Ένα κύτταρο αναπαράγεται διεκπεραιώνοντας μια συγκεκριμένη ακολουθία γεγονότων κατά τη διάρκεια των οποίων διπλασιάζει το περιεχόμενό του και στη συνέχεια διαιρείται. Αυτός ο κύκλος, γνωστός ως κυτταρικός κύκλος (μίτωση), είναι ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο όλα τα έμβια όντα αναπαράγονται. Όταν τα κύτταρα πάψουν να είναι απαραίτητα επειδή, για παράδειγμα, η δομή που αποτελούν δεν είναι πλέον απαραίτητη ή δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αντιγραφή εξαιτίας μόλυνσης από ιό, αυτοκτονούν με μια διαδικασία γνωστή ως απόπτωση.

Μιτοχονδριακό Σύμπλοκο II

Η ανακάλυψη ότι ο μηχανισμός παραγωγής του ενζύμου «μιτοχονδριακό σύμπλοκο ΙΙ» όσο περνούν τα χρόνια δε λειτουργεί σωστά. Mε αποτέλεσμα τη γήρανση του δέρματος, ανοίγει το δρόμο, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων οι οποίες θα αντιστρέφουν αυτή τη διαδικασία. Το ένζυμο βρίσκεται εντός των μιτοχονδρίων τα οποία αποτελούν τις μηχανές παραγωγής ενέργειας των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στην απαλότητα, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Το ένζυμο αυτό είναι υπεύθυνο για τη ζωντάνια του δέρματος και για τη νεανικότητά του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του σε βρετανικά μέσα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Μοριακής Δερματολογίας Μαρκ Μπιρτς-Μάτσιν: «Καθώς τα σώματά μας γερνούν παρατηρούμε ότι τα μιτοχόνδρια εξαντλούνται και οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αυξάνονται.

Τελομερή και Τελομεράση

Το γήρας, μάλιστα, συνδέεται αλληλένδετα με τα τελομερή. Το τελομερές είναι μια περιοχή του DNA, η οποία εντοπίζεται στο τέλος του χρωμοσώματος και χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά. Η πληροφορία που καθιστά το κύτταρο βιολογικά ενεργό βρίσκεται στο μεσομερές, το οποίο θωρακίζεται από το τελομερές. Τα τελομερή, επομένως, είναι υπεύθυνα για την προστασία του DNA μας, του γενετικού δηλαδή κώδικα, από τη φθορά.

Τελομερή

Με την πάροδο της ηλικίας ή σε περιόδους έντονου άγχους,  σημειώνεται επιτάχυνση της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα φθοράς στα τελομερή. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα τελομερή εμφανίζονται μικρότερα σε μήκος, άρα παρουσιάζουν και μικρότερη δυνατότητα αντίστασης στη φθορά που προκαλούν οι κυτταρικές διαιρέσεις, ενώ η δράση της τελομεράσης, του ενζύμου που προάγει τη σύνθεση των τελομερών, εμφανίζεται κατά 50% μειωμένη. Επομένως, όταν επέλθει η φθορά των τελομερών, τα κύτταρα αρχίζουν να γερνούν.

Αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων

Οι επιστήμονες κατάφεραν όχι μόνο να σταματήσουν τη διαδικασία της φθοράς. Aλλά και να αντιστρέψουν, εν μέρει τουλάχιστον, τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης.

Πιο πρόσφατα, οι άνθρωποι έχουν προτείνει ότι μία παράμετρος γήρανσης μπορεί να είναι η απώλεια της ικανότητάς μας να ενεργοποιούμε και να απομακρύνουμε τα γονίδια την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή θέση. Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε την ικανότητά μας να ελέγξουμε πώς ρυθμίζονται τα γονίδιά μας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Exeter στη Βρετανία, σε νέα τους μελέτη, έδειξαν ότι με την επεξεργασία παλαιών κυττάρων με μια χημική ουσία που απελευθερώνει μικρές ποσότητες υδρόθειου,

Νέα γυναίκα

κατάφεραν να αναζωογονήσουν παλιά ανθρώπινα κύτταρα και ανέφεραν ότι με τη χρήση μοριακών εργαλείων θα μπορέσουν να αφαιρέσουν τα γηρασμένα κύτταρα σε ζωντανούς ανθρώπους, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλαπλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Αντιγηραντική Προσέγγιση και Βραβεία Νόμπελ

Νόμπελ Ιατρικής για τα Τελομερή

Κάτι που επιβεβαιώνει τη σημασία της αντιγηραντικής προσέγγισης των κυττάρων είναι το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Aπονεμήθηκε το 2009 απονεμήθηκε στους Jack Szostak, Elizabeth Blackburn και Carol Greider. Συγκεκριμένα. αυτοί ανίχνευσαν τον τρόπο με τον οποίο τα χρωμοσώματα μπορούν να αντιγραφούν εξ’ ολοκλήρου. Kατά τη διάρκεια των κυτταρικών διαιρέσεων και να προστατευθούν έναντι αποδομής και καταστροφής.

Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται στο τέλος των χρωμοσωμάτων, στα τελομερή και στην τελομεράση, το ένζυμο δηλαδή που τα σχηματίζει.  Οι μακριές νηματοειδείς αλυσίδες του DNA, που φέρουν γονίδια μας, συγκεντρώνονται σε χρωμοσώματα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από αποικοδόμηση και πως όταν μειώνεται το μήκος των τελομερών, τα κύτταρα γερνάνε. Τα τελομερή, όμως, μικραίνουν με την ηλικία.  Αντιστρόφως, εάν η δράση της τελομεράσης είναι υψηλή, το μήκος των τελομερών διατηρείται και η κυτταρική γήρανση καθυστερεί.

Νόμπελ Ιατρικής για την Αυτοφαγία

Επίσης, Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε το 2016 στο Γιοσινόρι Οσούμι, για τις ανακαλύψεις του στους μηχανισμούς της αυτοφαγίας. Η αυτοφαγία είναι ένας μηχανισμός του σώματος. Mέσω του οποίου αυτό απαλλάσσεται από όλα τα παλιά κύτταρα (οργανίδια, πρωτεΐνες και κυτταρικές μεμβράνες). Πρόκειται για μια οργανωμένη, ομαλή διαδικασία μέσα από την οποία αντικαθίστανται τα παλιά τμήματα του κυττάρου. Παλιές κυτταρικές μεμβράνες, οργανίδια και άλλα κυτταρικά υπολείμματα αφαιρούνται. Mε την αποστολή τους στα λυσοσώματα, εξειδικευμένα οργανίδια στα οποία εμπεριέχονται ένζυμα για την αποικοδόμηση πρωτεϊνών.

Αντιγηραντική Ιατρική – Αιτιολογικοί Παράγοντες εμφάνισης Γήρατος

Έχουν, μάλιστα, ανευρεθεί οι τέσσερις παράγοντες γήρανσης, οι οποίοι καθορίζουν την εμφάνιση του γήρατος. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Οξείδωση (οξειδωτικό στρες) ή Phrash Test
  • Μεθυλίωση
  • Γλυκοζυλίωση
  • Χρόνιες Φλεγμονές

Οξειδωτικό Stress

Το οξειδωτικό stress, μάλιστα, συνδέεται με την αύξηση των ελεύθερων ριζών, που προκαλείται με την πάροδο της ηλικίας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα, τα οποία προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση και με ευρύ φάσμα ασθενειών. Όταν σχηματίζεται μεγάλος αριθμός ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, τότε εκδηλώνεται το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί τη γήρανση.

Οξειδωτικό Stress γραφικό

Σύμφωνα τη θεωρία της γήρανσης λόγω ελευθέρων ριζών (FRTA), η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1956, με την πάροδο των ετών οι ελεύθερες ρίζες διασπούν τα κύτταρα μας. Καθώς αυξάνεται η ηλικία μας, ο οργανισμός μας χάνει την ικανότητα αντίστασης στην επίδραση των ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ολοένα και περισσότερες, να αυξάνεται το οξειδωτικό στρες, με τελικό επακόλουθο τη γήρανση.

Μεθυλίωση

Η Μεθυλίωση είναι μια αδιάλειπτη χημική διαδικασία του οργανισμού μας που συντονίζει πολλές λειτουργίες του. Κάποιες χημικές ενώσεις, μάλιστα, γνωστές ως ‘Μεθυλ-ομάδες’, ενώνονται σε διάφορα συστατικά του σώματός μας προσπαθώντας να επιφέρουν την ομοιόσταση του οργανισμού.  Σχετικές έρευνες στο γονιδίωμά μας έδειξαν ότι  πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας  είχαν διαφοροποιημένο το γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή ενός ενζύμου ζωτικής σημασίας για τη διεκπεραίωση της Μεθυλίωσης στον οργανισμό μας και ως εκ τούτου επιταχυνόταν η διαδικασία γήρατος.

Γλυκοζυλίωση

Η Γλυκοζυλίωση συμβαίνει, όταν το ζάχαρο του αίματος ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια και ενώνεται με τις πρωτεΐνες στο σώμα. Έτσι, σχηματίζονται ενώσεις που προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς κι έχει βρεθεί. Επίσης, ότι επιταχύνουν σε μεγάλο βαθμό τη γήρανση. Από την αντίδραση της γλυκοζυλίωσης παράγονται τα λεγόμενα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Αdvanced Glycation Εnd Ρroducts ή AGEs). Τα οποία εναποτίθενται στα διάφορα όργανα, επιφέροντας φλεγμονές και γήρανση.

Χρόνιες Φλεγμονές

Στις χρόνιες φλεγμονές απορρυθμίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Διότι αναγκάζεται να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση υπερδιέγερσης και επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του σώματος. Οι χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό σχετίζονται με την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων και με την επιτάχυνση του γήρατος.

Η Ιατρική Αντιγηραντική Ειδικότητα που αντιστρέφει το Γήρας

Η προσέγγιση της Αντιγηραντικής Ιατρικής (μία εξειδίκευση που δίδεται μόνο από την Αμερικάνικη Ακαδημία Αντιγήρανσης). Προσφέρει μια συνολική θεραπεία και συνδράμει στη διαμόρφωση ενός υγιούς δέρματος. Βασίζεται στη διαδικασία αντιστροφής της γήρανσης των κυττάρων και ασχολείται με τις πραγματικές αιτίες των διαταραχών που αφορούν το σύνολο των οργάνων, σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο. Επιτυγχάνει, δηλαδή, την αντιστροφή των μηχανισμών που προκαλούν το γήρας, εξετάζοντας «βαθιά» μέσα το κύτταρο.

Η Αντιγηραντική Λειτουργική Ιατρική ανιχνεύει τα αίτια που προκαλούν το γήρας. Προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει, αντιστρέφοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία κυτταρικής γήρανσης.

Οι Ιατροί της Αντιγηραντικής, Αναγεννητικής και Λειτουργικής Ιατρικής επικεντρώνονται, πρωτίστως, στην ίαση του σώματος σε κυτταρικά και βιοχημικά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν τους ασθενείς αφενός να αντιμετωπίσουν διάφορες παθήσεις του δέρματος και αφετέρου να αντιστρέψουν το γήρας.  Η Αντιγηραντική Ιατρική εφαρμόζει Ιατρικά πρωτόκολλα, με σκοπό να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού. Επιτυγχάνοντας έτσι την αντιστροφή της γήρανσης των κυττάρων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Αντιγήρανση αποκτάται από “μέσα” προς τα ” έξω”. Αυτό σημαίνει ότι, αφού εξασφαλιστεί η συνολική υγεία του οργανισμού, κατόπιν αποτυπώνεται και στο δέρμα μας.

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, πάνω στο οποίο αντικατοπτρίζεται η συνολική υγεία του οργανισμού μας. Είναι ο καθρέφτης της υγείας μας και νοσεί ή γηράσκει στο βαθμό που γηράσκει ή νοσεί όλος ο οργανισμός βιοχημικά, σε κυτταρικό δηλαδή επίπεδο. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι με τον όρο «Αντιγήρανση» δεν εννοούμε μόνο τη μείωση των ρυτίδων του προσώπου και των σημαδιών που αφήνει ο χρόνος στο δέρμα, όπως έχει επικρατήσει. Η ακριβής έννοια αφορά κυρίως τη γήρανση των κυττάρων και του δέρματος μας.

Γυναίκα μετά τα 50

Αντιγηραντική Ιατρική – Αντιμετώπιση για την Αντιγήρανση

Διαγνωστικές Μέθοδοι

Καθίσταται, μάλιστα, εύκολα αντιληπτό ότι εφόσον έχουν ανευρεθεί οι παράγοντες που προκαλούν το γήρας, μπορούν και να ελεγχθούν με διάφορα μέσα. Μέσα από ένα συνδυασμό διαγνωστικών μεθόδων, οι οποίες να αφορούν εξετάσεις και μηχανήματα, ελέγχονται τα επίπεδα του οξειδωτικού stress και εξετάζονται ζητήματα που σχετίζονται το μεταβολισμό μας. Επιπλέον, ανιχνεύονται επιγενετικοί παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να παρεμποδίζουν τη σωστή βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος, κι ακολούθως αντιμετωπίζονται.

Οι διαγνωστικές μέθοδοι που υπάρχουν στη διάθεση μας είναι οι παρακάτω:

  • Το Σύστημα Μέτρησης Οξειδωτικού stress και Αντιοξειδωτικής Ικανότητας
  • Το Σύστημα Μέτρησης Βασικού Μεταβολισμού
  • Η Εξέταση των Τελομερών. Ειδικότερα, το TeloScan® είναι μια γενετική εξέταση που βασίζεται στη μέτρηση του μήκους των τελομερών στα χρωμοσώματα. Η εξέταση δίνει ως αποτέλεσμα το Μέσο Μήκος Τελομερών (ΜΜΤ), το Σχετικό Μήκος των Τελομερών (T/S) καθώς και την πραγματική βιολογική ή κυτταρική ηλικία με βάση το μήκος των τελομερών.

Αντιγηραντικά Πρωτόκολλα

Διαμορφώνονται, λοιπόν, εξατομικευμένα αντιγηραντικά πρωτόκολλα, τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί από επιλεγμένα φαρμακεία. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε άνθρωπος δύναται και πάλι να επανακτήσει ή να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας του. Να βελτιώσει τη μνήμη και τη διάθεση του και να απαλλαγεί από το άγχος. Οι δείκτες αυτοί ελέγχονται κάθε 6 μήνες. Το κόστος των διαγνωστικών μεθόδων είναι πλέον προσιτό.

Παράλληλα, μέσα από εξατομικευμένα αντιγηραντικά πρωτόκολλα, τα οποία παρεμποδίζουν την κυτταρική γήρανση. Επιτυγχάνεται ο έλεγχος του βάρους, η αναζωπύρωση της σεξουαλικής ζωής, η βελτίωση του ύπνου, η θωράκιση της καρδιάς. Καθώς και η ενίσχυση τόσο της υγείας των οστών όσο και το ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιγηραντικό Check up – Παρακολούθηση

Η πορεία της υγείας του ατόμου εξετάζεται σε τρίμηνη βάση και οι αγωγές παραμετροποιούνται, με βάση το σύνολο των συμπτωμάτων και άλλων βιοχημικών δεικτών. Έτσι, βελτιστοποιείται ο χρόνος θεραπείας και επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση των πραγμάτων παίζει η συμμόρφωση του ατόμου στην αντιγηραντική αγωγή. Χρειάζεται πειθαρχία, συνεργασία και τήρηση του εκάστοτε εξατομικευμένου Αντιγηραντικού πρωτοκόλλου, καθώς και του συνόλου των οδηγιών που θα λαμβάνει από την Ιατρική Ομάδα.