Η φωτογήρανση αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που μας απασχολεί όλους, ανεξαιρέτως. Όλοι μας επιθυμούμε να διατηρήσουμε ένα σφριγηλό, νεανικό και προπάντων υγιές δέρμα. Η φωτογήρανση, ωστόσο, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια μας. Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί δυνητικά να μας οδηγήσει στη συγκεκριμένη κατάσταση; Η απάντηση βρίσκεται στις πανάδες, στις κηλίδες και το μέλασμα.
Πρόκειται για κοινές δερματοπάθειες, οι οποίες αποτελούν τα προεόρτια της γήρανσης κι έχουν ως βασικό σύμπτωμα τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Στην ουσία, οι πανάδες, το μέλασμα και οι κηλίδες είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής χρωστικών (μελανίνης) από τα μελανοκύτταρα, τα οποία καθορίζουν την απόχρωση της επιδερμίδας μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επέρχεται ως φυσικό επακόλουθο η υπερμελάγχρωση και η δημιουργία αντιαισθητικών δυσχρωμιών στο δέρμα μας.
Αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης πανάδων, κηλίδων και μελάσματος
Η παρουσία τους σχετίζεται κυρίως με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε υπεροξείδωση των λιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών και παράγονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν το ρυθμό πολλαπλασιασμού των μελανοκυττάρων και ενεργοποιούν τη μελανογένεση.
Ωστόσο, δεν ευθύνεται μόνο η ηλιακή ακτινοβολία για την εκδήλωση πανάδων, κηλίδων και μελάσματος και κατ΄ επέκταση για την πρόκληση φωτογήρανσης. Βέβαια, οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης των συγκεκριμένων δερματοπαθειών δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά ενοχοποιούνται παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς κι οι ορμονικές ανισορροπίες.
Η Πρόληψη μέσω Εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων
Το σημαντικότερο όλων σε κάθε κλινική πράξη αφορά στην πρόληψη της οποιασδήποτε πάθησης. Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί μία από τις διάφορες μεθόδους πρόληψης της πρόωρης γήρανσης χωρίς, ωστόσο, να είναι η μοναδική. Δεν αρκεί μόνο η μείωση της έκθεσης στον ήλιο, προκειμένου να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά από την εμφάνιση πανάδων, κηλίδων και μελάσματος, τα οποία επιφέρουν ως συνέπεια την πρόωρη γήρανση.
Όπως έχει αναφερθεί, εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους παράγοντες που ευθύνονται για την εκδήλωση των συγκεκριμένων δερματοπαθειών. Επομένως, η αποτελεσματική πρόληψη συνίσταται στην εξάλειψη των αιτιών που δύνανται να προκαλέσουν το πρόβλημα και στην εκπόνηση εξατομικευμένων πρωτοκόλλων Αντιγήρανσης, τα οποία διαμορφώνονται από τον εκάστοτε δερματολόγο με γνώμονα τον τύπο του κάθε δέρματος, το φύλο, την ηλικία, την ύπαρξη τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Τα στάδια που διέπουν τις παραπάνω διαδικασίες είναι τα ακόλουθα:
1) Χαρτογράφηση και εκτίμηση του κάθε τύπου δέρματος
Αρχικά, διενεργείται χαρτογράφηση του τύπου του δέρματος, προκειμένου να αξιολογηθεί από το δερματολόγο η σύσταση και το επίπεδο ενυδάτωσης της επιδερμίδας μας. Λόγου χάρη, ένα άτομο μπορεί να έχει ξηρό δέρμα και κάποιο άλλο λιπαρό, οπότε και ενδείκνυται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση ανά τύπο δέρματος. Ταυτόχρονα, η αφυδάτωση της επιδερμίδας αποτελεί μία επιπλέον επιβαρυντική παράμετρο για την εμφάνιση μελάσματος.
Παράλληλα, βάσει ενός πλήρους ατομικού και ιατρικού ιστορικού που λαμβάνεται από το κάθε άτομο, ανευρίσκεται η ύπαρξη οποιασδήποτε φλεγμονής, καθώς και το αν έχει προηγηθεί κάποιο έγκαυμα ή τραυματισμός του δέρματος. Επιπλέον, ο εκάστοτε δερματολόγος εξετάζει αν υπάρχει ιστορικό ακμής. Η ακμή, όταν δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, ενδέχεται να προκαλέσει δυσχρωμίες, λόγω ουλών και κόκκινων σημαδιών που παραμένουν έπειτα από φλεγμονή.
2) Αξιολόγηση της κατάστασης βάσει φαρμακευτικής ή τοπικής αγωγής
Κατόπιν, με βάση αυτό το αναλυτικό ατομικό και ιατρικό ιστορικό, αξιολογείται αν το άτομο ακολουθεί κάποια συστηματική φαρμακευτική ή/και τοπική αγωγή. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα των οποίων η λήψη καθιστά το δέρμα πιο επιρρεπές στη μελάγχρωση, έπειτα από την έκθεση στον ήλιο. Παραδείγματος χάρη, τέτοια φάρμακα είναι τα ρετινοειδή, καθώς κι αυτά που λαμβάνονται κατά τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, μάλιστα, ενδέχεται να προκληθούν φωτοαλλεργικές αντιδράσεις προς ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και καλλυντικά. Διάφορες θεραπευτικές τοπικές αγωγές, που ερεθίζουν το δέρμα, μπορεί να επιταχύνουν την παραγωγή μελανίνης. Επιπλέον, η χρήση καλλυντικών που περιέχουν συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ και διάφορα συντηρητικά, ενδέχεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση πανάδων.
3) Εκπόνηση Συμβατικών Ιατρικών θεραπειών (Μεσοθεραπείες και Peelings)
Στη συνέχεια, αφού έχουν αξιολογηθεί από τον εκάστοτε δερματολόγο όλα τα προαναφερθέντα δεδομένα, διαμορφώνονται τα πρωτόκολλα θεραπείας που ενδείκνυνται ανά περίπτωση. Το επίκεντρο της προσοχής εστιάζεται στην ενίσχυση της τοπικής φροντίδας του δέρματος με συμβατικές ιατρικές θεραπείες, όπως είναι οι Μεσοθεραπείες (ενέσιμες ή μη) και τα Peelings (χημικά ή μηχανικά). Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχονται στις θεραπείες αυτές ελαττώνουν την παραγωγή κηλίδων και μελάσματος, καθώς η λειτουργία των συγκεκριμένων θεραπευτικών μεθόδων έγκειται στη δράση μηχανισμών που καταστέλλουν τη δημιουργία μελανοκυττάρων.
- Μεσοθεραπεία
Η Μεσοθεραπεία αποτελεί μία τεχνική ανάπλασης και ανανέωσης των κυττάρων, κατά την οποία εγχέονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας ουσίες με Αντιγηραντική δράση. Πρόκειται για ένα ισχυρό blend ουσιών με επιλεγμένα premium υλικά. Στις ουσίες αυτές συμπεριλαμβάνεται ένα σύμπλεγμα βιταμινών, το συνένζυμο Q10, αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φλαβονοειδή κι άλλες ουσίες, οι οποίες συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των ενζύμων. Προστίθεται, επίσης, Υαλουρονικό οξύ, το οποίο βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος και χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να δεσμεύει μόρια νερού και να τα συγκρατεί στην επιδερμίδα.
Ο συγκερασμός όλων αυτών των ουσιών επιδρά ευεργετικά στην επιδερμίδα μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστατικά αυτά που περιέχονται στο blend της Μεσοθεραπείας ελέγχουν το σχηματισμό μελανίνης και ενυδατώνουν το δέρμα μας. Ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, βοηθώντας, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, στην αναζωογόνηση και θρέψη του δέρματος. Χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτική και επανορθωτική δράση κι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δρουν ρυθμίζοντας το μεταβολισμό των κυττάρων, προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και επιταχύνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα ανανεώνονται.
Επομένως, οι ουσίες που περιλαμβάνει το Blend της Μεσοθεραπείας συμβάλλουν αποτελεσματικά στη φωτοπροστασία και συνεπώς προλαμβάνονται περιστατικά υπερμελάχρωσης και φωτογήρανσης, ενώ ταυτόχρονα αναπλάθεται η επιδερμίδα μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η μεσοθεραπεία ενδείκνυται, ως προληπτική θεραπεία καταστολής των μελανοκυττάρων, για άτομα που βρίσκονται σε αρχικά στάδια φωτογήρανσης ή για όσους εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηλιακή ακτινοβολία.
- Peelings
Τα Peelings προσδίδουν στην επιδερμίδα μία αίσθηση απαλότητας και ομαλής όψης. Ειδικότερα, τα Peelings με Μικροκρυστάλλους αναζωογονούν, θρέφουν, ενυδατώνουν την επιδερμίδα και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Τα Peelings, εν γένει, τονώνουν τη μικροκυκλοφορία και προετοιμάζουν την περιοχή να δεχθεί καλύτερα τα προϊόντα περιποίησης. Ταυτόχρονα, τα ενεργά συστατικά των peelings επαναφέρουν τον κυτταρικό κύκλο στο φυσιολογικό του ρυθμό και συμβάλλουν στη γρήγορη ανανέωση των κυττάρων.
Ανεξάρτητα από το βάθος της απολέπισης, το δέρμα αναγεννιέται και επουλώνεται πλήρως. Δημιουργείται, μάλιστα, νέο κολλαγόνο στο χόριο, με παχύτερη επιδερμίδα, καθώς αναπτύσσεται το καινούργιο δέρμα. Τα Peelings βελτιώνουν την όψη της υφής του δέρματος, όταν προκύπτουν προβλήματα, όπως η ξηροδερμία, οι λεπτές γραμμές, τα σημάδια ακμής και οι καφέ κηλίδες. Παράλληλα, εξισορροπούν τη χρωματική ανομοιογένεια του προσώπου, με αποτέλεσμα να δρουν προληπτικά έναντι της εμφάνισης προβλημάτων μελάγχρωσης.
4) Σύσταση κατάλληλης τοπικής αγωγής
Έπειτα, συστήνεται από το δερματολόγο η κατάλληλη τοπική αγωγή που ενδείκνυται ανά περίπτωση. Ο αρμόδιος δερματολόγος, μάλιστα, μπορεί να προτείνει και το αντηλιακό που παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
5) Θεραπευτικά πρωτόκολλα Σύγχρονης Ιατρικής
Η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι αυτή μέσω της οποίας προκύπτουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία μας. Μέσα από το συνδυασμό διαφορετικών θεραπευτικών μεθόδων, μπορούν να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα για την εξασφάλιση της καλής υγείας. Κι όταν λέμε «καλή υγεία», δεν αναφερόμαστε απλώς στην απουσία μίας νόσου, αλλά στην καλή μας φυσική κατάσταση και στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής μας.
Ενδείκνυται, λοιπόν, ο συγκερασμός των Συμβατικών Ιατρικών θεραπειών με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζει η Σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση, βασιζόμενη στις θεμελιώδεις αρχές της Λειτουργικής Ιατρικής. Η Λειτουργική Ιατρική «βλέπει βαθιά» μέσα στο κύτταρο, τη διαφορετική για το καθένα βιοχημική σύσταση. Αντιμετωπίζει το κάθε κύτταρο και κατ’ επέκταση τον κάθε άνθρωπο ως διαφορετικό. Υποστηρίζει τους φυσικούς εκείνους μηχανισμούς αυτοḯασης και αυτορρύθμισης της καλής υγείας του οργανισμού μας και υπηρετεί τη νομοτελειακή ικανότητα του σώματος μας να θεραπεύει ή να αποτρέπει την εκδήλωση διάφορων παθήσεων.
Έχουμε, πλέον, στη φαρέτρα μας Εξειδικευμένες Μοριακές και Γενετικές εξετάσεις, οι οποίες αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός τη δεδομένη χρονική στιγμή και ανιχνεύουν τις οποιεσδήποτε ελλείψεις μικρο-και μακροθρεπτικών συστατικών. Ανευρίσκουν την ύπαρξη τοξινών και ελευθέρων ριζών, καθώς και τις «σιωπηλές φλεγμονές», τις οποίες δε μπορούν να ιχνηλατήσουν οι κλασικές εξετάσεις. Οι Εξειδικευμένες εξετάσεις που εφαρμόζει η Σύγχρονη Ιατρική καταγράφουν τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού μας, καθιστώντας ορατή την οποιαδήποτε παρέκκλιση ή δυσλειτουργία. Τα πλήρη ιατρικά ιστορικά του ατόμου μάς παρέχουν πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες του, για την παρούσα κατάσταση της υγείας του, καθώς και για το πώς έχει επιδράσει το εξωτερικό περιβάλλον στις λειτουργίες του οργανισμού του.
Η Λειτουργική Ιατρική βασίζεται στην εκπόνηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία αντιμετωπίζουν εξατομικευμένα τις ανεπάρκειες που εντοπίζονται σε επίπεδο κυττάρου και τις ελλείψεις βιταμινών και άλλων πολύτιμων για τον οργανισμό συστατικών. Ταυτόχρονα, αποκαθιστούν την ορμονική και κυτταρική ισορροπία του οργανισμού μας. Τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα δεν προϋπάρχουν. Υπολογίζονται με αλγόριθμους και κλάσματα που προκύπτουν με γνώμονα τις αναλύσεις και τους δείκτες των εξετάσεων. Είναι αυστηρά εξατομικευμένα και οι ασθενείς τα προμηθεύονται από επιλεγμένα φαρμακεία. Η Σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση ενδείκνυται για όλους, βοηθάει αποτελεσματικά στην εξάλειψη κάθε είδους νοσημάτων και απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να ενισχύσουν τα επίπεδα υγείας τους καθαρά για προληπτικούς λόγους.