Διαγνωστικές Μέθοδοι

Διαγνωστικές Μέθοδοι

 

Οι παράγοντες που επιφέρουν το γήρας μπορούν να ελεγχθούν με τη βοήθεια διάφορων διαγνωστικών μεθόδων, στις οποίες περιλαμβάνονται εξετάσεις και μηχανήματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μετρώνται τα επίπεδα του οξειδωτικού stress, διερευνώνται διάφορα ζητήματα που αφορούν το μεταβολισμό του οργανισμού μας, μετράται το μήκος των τελομερών μας και ανιχνεύονται οι επιγενετικοί παράγοντες (τοξίνες, χημικές ουσίες του περιβάλλοντος, άγχος) που πιθανόν προκαλούν βλάβες στη βιοχημική σύσταση και δομή του σώματος μας.

 

H&D FRASS (Σύστημα Μέτρησης Οξειδωτικού Στρες και Αντιοξειδωτικής ικανότητας)

 

Στο σώμα μας παράγονται ελεύθερες ρίζες, προκειμένου να οξειδωθούν οι διάφορες τοξικές ενώσεις. Από την άλλη, λειτουργεί και το αντιοξειδωτικό μας αμυντικό σύστημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διατηρείται μία ισορροπία.

 

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες, όπως το υπερβολικό κρύο ή η ζέστη, το αλκοόλ, η ρύπανση, η ακτινοβολία και τα παθογόνα είδη βακτηρίων, μπορούν να διαταράξουν αυτή την ισορροπία και να οδηγήσουν στο οξειδωτικό στρες. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αλλοιώνονται τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η φυσική διαδικασία γήρανσης και να εκδηλώνονται διάφορες ασθένειες.

 

Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα επιτυγχάνονται, όταν αρχίζει να εμφανίζεται το οξειδωτικό στρες και ως εκ τούτου καθίσταται μετρήσιμο.

 

Το Fras5 εισέρχεται στην ιατρική πρακτική από την 1η γραμμή των επιστημονικών ερευνών. Το Fras5 αποτελεί το πιο προηγμένο σύστημα μέτρησης οξειδωτικού στρες,  καθώς βασίζεται στη χρήση του πλάσματος ή του ορού αντί πλήρους αίματος. Επομένως, ο αιματοκρίτης, ο οποίος επιφέρει αλλοίωση στις τιμές, δεν ασκεί καμία επιρροή. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η λήψη αίματος, για να πραγματοποιηθούν και τα δύο τεστ, d-ROMs fast και PAT.

 

Χάρη σε αυτά τα δύο τεστ, είναι πλέον εφικτό να καθιερωθεί μία ακριβής διάγνωση του Οξειδωτικού Στρες. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το Fras5 αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή για τη μέτρηση του Οξειδωτικού Στρες και της Αντιοξειδωτικής Ικανότητας. Μέσω της συγκεκριμένης αξιολόγησης, μπορούν να βελτιστοποιηθούν κάποιες αντιοξειδωτικές θεραπείες και να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους. Χρειάζεται να επαληθεύεται η ανάγκη λήψης αντιοξειδωτικών και να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητας τους.

 

Cosmed Fitmate (Σύστημα Μέτρησης Βασικού Μεταβολισμού) 

 

Το Cosmed Fitmate αποτελεί μία διαγνωστική μέθοδο και ολοκληρωμένη πλατφόρμα μέτρησης Βασικού Μεταβολισμού και Διαχείρισης Βάρους, μέσα από το λογισμικό που διαθέτει.

 

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε Ηρεμία (RMR) θα μπορούσε να ειπωθεί ως το «Μεταβολικό Αποτύπωμα». Είναι ξεχωριστός και μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο. Όταν γνωρίζουμε το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, το οποίο διαμορφώνεται εξ’ ολοκλήρου με γνώμονα τις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του ατόμου.

 

Η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η σύσταση του σώματος μας και διάφοροι γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες καθορίζουν το Βασικό Μεταβολισμό μας. Επιπλέον, η λήψη ή μη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, η σωματική άσκηση και η συνολική κατάσταση της υγείας αποτελούν επιπλέον παραμέτρους, οι οποίες επηρεάζουν το Βασικό Μεταβολισμό μας. Ακόμα και σε άτομα του ίδιου φύλου, τα οποία χαρακτηρίζονται από παρόμοιο βάρος και ύψος, το RMR μπορεί να μεταβάλλεται έως και 900 θερμίδες ανά ημέρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα, που μετρά το Βασικό μας Μεταβολισμό, διαθέτει εσωτερική μνήμη, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η αποθήκευση 300 μετρήσεις. Η συνδεσιμότητα με υπολογιστή επιτυγχάνεται μέσω USB θύρας.

 

Η τεχνολογία που εφαρμόζεται είναι βασισμένη σε περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας της Cosmed σχετικά με την ανάπτυξη καρδιαναπνευστικών μηχανημάτων. Αλγόριθμοι, εξαρτήματα συσκευών και τεχνικές λύσεις εγγυώνται την υψηλή ακρίβεια που χαρακτηρίζει το  συγκεκριμένο διαγνωστικό μηχάνημα.

 

Μετράται με απόλυτη ακρίβεια η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου στον οργανισμό (VO2 max), καθώς και η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού (RMR) και το κόστος πλέον είναι αρκετά προσιτό.

 

Το Fitmate διεκπεραιώνει μόνο τους περιοδικούς ελέγχους στο καλιμπράρισμα πριν και κατά τη διάρκεια του τεστ RMR. Δεν απαιτείται βαθμονόμηση και συντήρηση. Η μόνη συντήρηση που χρειάζεται συνήθως να γίνει βασίζεται στην αλλαγή του αισθητήρα Ο2 από το χρήστη.

 

Το Fitmate αναφέρει το τι προκύπτει έπειτα από κάθε μέτρηση εντός ολίγων δευτερολέπτων. Υπάρχει η δυνατότητα τύπωσης κάθε τεστ είτε άμεσα μέσω του θερμικού εκτυπωτή είτε μέσω του υπολογιστή.

 

Η συσκευή λειτουργεί και με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Επομένως, παρέχεται μεγάλη αυτονομία. Επίσης, διαμορφώνονται εξατομικευμένα προγράμματα διαχείρισης βάρους, με βάση το Ενεργειακό μας Ισοζύγιο.

 

TeloScan (Mέτρηση μήκους Τελομερών)

 

Το TeloScan είναι μια γενετική εξέταση που μετρά το μήκος των τελομερών στα χρωμοσώματα, δηλαδή των προστατευτικών καλυμμάτων στα άκρα των αλυσίδων DNA που τείνουν να γίνονται μικρότερα όσο προχωράει η ηλικία. Η εξέταση δίνει ως αποτέλεσμα το Μέσο Μήκος Τελομερών (ΜΜΤ), το Σχετικό Μήκος των Τελομερών (T/S) καθώς και την πραγματική βιολογική ή κυτταρική ηλικία με βάση το μήκος των τελομερών.

 

Η φυσική πορεία των Αιμαγγειωμάτων

Στη γέννηση, συνήθως τα αιμαγγειώματα δεν είναι εμφανή, αλλά εμφανίζονται με τη μορφή ήπιας τηλαγγειεκτασίας, κοκκινίλας, δηλαδή, στο δέρμα.

Στο 50% των παιδιών υποχωρούν σταδιακά στην ηλικία των 5 ετών και στο 70% των περιπτώσεων στην ηλικία των 7 ετών, αφήνοντας μία μικρή ουλή.

 

Κλινικά Χαρακτηριστικά Αιμαγγειωμάτων

 

Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως στο κεφάλι και το λαιμό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο εμφάνισης τους και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως ο κορμός και τα άκρα. Μπορεί, μάλιστα, να επηρεάσουν και εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως το συκώτι.

 

Αρκετές φορές, παρουσιάζονται σαν μία απλή κοκκινίλα ή σα σημάδι που προκαλείται έπειτα από κάποιον τραυματισμό και μπορεί να εμφανιστούν με διάφορες μορφές. Μπορούν, δηλαδή, να αναπτυχθούν είτε επιφανειακά είτε σε βαθύτερα στρώματα, να εμφανιστούν μεμονωμένα ή ως επακόλουθο κάποιας άλλης ασθένειας. Τα αιμαγγειώματα αυτά συχνά χαρακτηρίζονται από ανομοιόμορφη επιφάνεια κι έχουν ερυθρό χρώμα.

 

Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το αιμαγγείωμα έχει αυξημένο μέγεθος και προκαλεί αντιαισθητικά προβλήματα. Μάλιστα, έχουν σημειωθεί περιστατικά εμφάνισης αιμαγγειωμάτων στην περιοχή της μύτης, κατάσταση που μπορεί να προξενήσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και προβλήματα όρασης, αν υπάρξει ραγδαία εξάπλωση τους.

 

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις το αιμαγγείωμα μπορεί να παρουσιαστεί στη βουβωνική χώρα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξης φλεγμονής και πόνου. Αρκετές φορές, μάλιστα, η όψη τους συγχέεται με αυτή του καρκίνου του δέρματος. Δεν υπάρχει, όμως, καμία συσχέτιση μεταξύ τους, διότι τα αιμαγγειώματα, εν αντιθέσει με τον καρκίνο, είναι καλοήθεις όγκοι και σχετικά ακίνδυνα.

 

Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Και Αγωγές

 

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα αιμαγγειώματα συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήδη φαρμάκων, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη του αιμαγγειώματος και σε περιπτώσεις που απειλούν ζωτικές λειτουργίες συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση τους.

 

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το CO2 Laser ή η μέθοδος της Σκληροθεραπείας. Επιπλέον, η θεραπεία με χρήση Laser Nd-YAG έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επωφελής για την εξάλειψη των αιμαγγειωμάτων. Πρόκειται για το σύστημα GentleMax του κορυφαίου Αμερικάνικου οίκου Candela, που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής (FDA) και εκπέμπει δέσμη φωτός στα 1064 nm με τη μεγαλύτερη ισχύ σε Watt στη διεθνή αγορά σήμερα.

 

Ο συγκεκριμένος τύπος Laser εξασφαλίζει το μεγαλύτερο βάθος διείσδυσης από οποιοδήποτε άλλο Laser ή πηγή ενισχυμένου φωτός (IPL) και εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μεθόδου θεραπείας επιτυγχάνεται η αφαίρεση των αιμαγγειωμάτων, ενώ παράλληλα προστατεύεται ο περιβάλλων ιστός και το δέρμα.

 

Πρόκειται για μία γρήγορη και ανώδυνη μέθοδο θεραπείας, η οποία αποδίδει ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Η επούλωση επιτυγχάνεται γρηγορότερα, συγκριτικά με άλλες μεθόδους, ακόμη και σε περιπτώσεις αιμορραγίας.