Γλυκοζυλίωση

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που απασχολεί λίγο πολύ όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο από πλευράς αισθητικής, αλλά κι επειδή συνεπάγεται ότι σταδιακά προκύπτουν διάφορα προβλήματα στην υγεία μας. Όταν τα κύτταρα του σώματος μας γερνάνε, διάφορες βλάβες αρχίζουν να διαδέχονται η μια την άλλη. Το καλό είναι ότι με την ταχεία εξέλιξη της Ιατρικής Επιστήμης έχουν ανευρεθεί οι παράγοντες που προκαλούν το γήρας. Ένας από αυτούς, λοιπόν, είναι η Γλυκοζυλίωση.

 

Γλυκοζυλίωση

 

Η γλυκοζυλίωση είναι ένα βιοχημικό φαινόμενο που προκαλείται, όταν λαμβάνονται μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρου από αυτές που χρειάζεται το σώμα μας και αυτές οι περίσσειες ποσότητες σακχάρου ενώνονται με τις πρωτεΐνες. Έτσι, παράγονται συγκεκριμένες γλυκοτοξίνες, τα λεγόμενα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Αdvanced Glycation Εnd Ρroducts ή AGEs). Πρόκειται για μη λειτουργικά και επιβλαβή μόρια, τα οποία προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς, διότι παρεμποδίζουν την κανονική μεταφορά του οξυγόνου στα όργανα.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα AGES εναποτίθενται στα διάφορα όργανα, από το δέρμα μέχρι τα αγγεία και χαρακτηρίζονται από την ικανότητα να καταστρέφουν τα κύτταρα ή να διακόπτουν τη λειτουργία σε διάφορους ιστούς και όργανα, προκαλώντας γήρανση, φλεγμονές και σοβαρές βλάβες. Επίσης, λόγω της δράσης των τελικών προϊόντων της γλυκοζυλίωσης, αδρανοποιούνται τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα και περιορίζεται η φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Γι’ αυτό το λόγο, η γλυκοζυλίωση, πέραν των βλαβών που επιφέρει σε κύτταρα και ιστούς, έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την επιτάχυνση της γήρανσης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γλυκοζυλίωση δεν επηρεάζει μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι ένα βιοχημικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα. Υψηλό σάκχαρο μπορεί να παρουσιάζουν και άτομα νεαρής ηλικίας. Επομένως, η Γλυκοζυλίωση επενεργεί πολλές φορές και σε νεαρές ηλικίες, με επακόλουθο την εμφάνιση γήρανσης.

 

Στην αρχή, πρόκειται για μία αναστρέψιμη διαδικασία. Ωστόσο, αν τα AGEs παραμείνουν στο σώμα αρκετό χρονικό διάστημα, τότε γίνεται μη αναστρέψιμη και τα AGEs ενώνονται εκ νέου με άλλες πρωτεΐνες και επηρεάζουν τους ιστούς και τα όργανα για πολλά χρόνια.

 

Γλυκοζυλίωση και Ασθένειες

 

Σε φυσιολογικές καταστάσεις παρουσιάζεται αυξημένη γλυκοζυλίωση παρατηρείται κατά τη γήρανση, σε παθολογικές όμως καταστάσεις συνδέεται με διάφορες παθήσεις, κυρίως με το σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, σχετίζεται με την παχυσαρκία αλλά και με την ανάπτυξη άλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αθηρωμάτωση, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, οι νεφροπάθειες, η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νόσος Alzheimer και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Αντιγηραντική και Λειτουργική Ιατρική αντιμετώπιση 

 

Ο κυριότερος στόχος της Αντιγηραντικής θεραπευτικής προσέγγισης βασίζεται όχι μόνο στην αποκατάσταση των βλαβών που μπορεί να προκληθούν από τη δράση των AGES, αλλά και στην ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα βιοχημικά καύσιμα (πρωτεΐνες, ένζυμα), προκειμένου να παρεμποδιστεί η πιθανότητα Γλυκοζυλίωσης στον οργανισμό των ατόμων.

 

Εξατομικευμένα Ιατρικά Πρωτόκολλα σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας αντιμετωπίζουν στοχευμένα το εκάστοτε ζήτημα. Πραγματοποιούνται Εξειδικευμένες εξετάσεις και βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων και δεικτών, διαμορφώνονται εξατομικευμένα Αντιγηραντικά πρωτόκολλα που στοχεύουν στο να αντιστρέψουν την κυτταρική γήρανση και χορηγούνται εξατομικευμένες ιατρικές αγωγές, τις οποίες το άτομο προμηθεύεται από επιλεγμένα φαρμακεία. Η πορεία της υγείας του ατόμου εξετάζεται σε μηνιαία βάση και οι αγωγές παραμετροποιούνται βάσει του συνόλου των βιοχημικών δεικτών.