Η γήρανση είναι μια διαδικασία που απασχολεί λίγο πολύ όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο από πλευράς αισθητικής, αλλά κι επειδή συνεπάγεται ότι σταδιακά προκύπτουν διάφορα προβλήματα στην υγεία μας. Όταν τα κύτταρα του σώματος μας γερνάνε, διάφορες βλάβες αρχίζουν να διαδέχονται η μια την άλλη. Το καλό είναι ότι με την ταχεία εξέλιξη της Ιατρικής Επιστήμης έχουν ανευρεθεί οι παράγοντες που προκαλούν το γήρας. Σε αυτούς, λοιπόν, συμπεριλαμβάνονται οι Χρόνιες Φλεγμονές.
Χρόνιες Φλεγμονές
Τι εννοούμε με τον όρο «φλεγμονή»
Ως φλεγμονή χαρακτηρίζεται η προσπάθεια του οργανισμού να αποκαταστήσει μια βλάβη που προκαλείται. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία, όταν συμβεί, συστατικά των λευκών αιμοσφαιρίων απελευθερώνονται στο αίμα ή τους ιστούς, που υφίστανται βλάβη, προκειμένου να προστατεύσουν το σώμα μας από παθογόνους παράγοντες.
Όταν, λοιπόν, απελευθερώνονται αυτά τα συστατικά, αυξάνεται η ροή του αίματος στην περιοχή της μόλυνσης, με αποτέλεσμα να προκαλείται ερυθρότητα, οίδημα και αυξημένη τοπική θερμότητα. Η φλεγμονή, επίσης, μπορεί να διεγείρει τα νεύρα και να προκαλέσει πόνο.
Οι φλεγμονές, δηλαδή, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δε συνεπάγονται απαραίτητα κάτι επιβλαβές για την υγεία μας. Αντιθέτως, η φλεγμονή αποτελεί μία προστατευτική διαδικασία, ένα μηχανισμό άμυνας του οργανισμού, ο οποίος ενεργοποιείται, όταν εισέρχονται στον οργανισμό ξένοι εισβολείς, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί, και τους καταπολεμά. Ωστόσο, φλεγμονή δεν πυροδοτείται μόνο έπειτα από την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα μας. Φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε παράγοντα διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού μας (γλυκοζυλίωση, μεθυλίωση, ορμονική ανισορροπία, κ.ά.).
Ωστόσο, ορισμένες φορές η φλεγμονή εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη κι όταν εξαλειφθεί το αίτιο που την προκάλεσε, χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τον οργανισμό μας. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να την αποκαλέσουμε “σιωπηρή” φλεγμονή. Το γεγονός αυτό έχει ως επακόλουθο την εξέλιξη της σε χρόνια. Τότε, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας αναγκάζεται μονίμως να βρίσκεται σε υπερδιέγερση και εν τέλει επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του σώματος του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι χρόνιες φλεγμονές αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης και εμφάνισης διάφορων αυτοάνοσων νοσημάτων.
Οι χρόνιες φλεγμονές συνήθως δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα, γι’ αυτό το λόγο δε γίνονται πάντοτε αντιληπτές. Υπάρχουν, ωστόσο, Εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την ύπαρξη χρόνιων φλεγμονών.
Τα πιο συχνά συμπτώματα των χρόνιων φλεγμονών, εάν αυτά παρουσιαστούν, περιλαμβάνουν:
- Πρόσληψη βάρους και αυξημένα επίπεδα σακχάρου
- Πνευματική σύγχυση και έλλειψη συγκέντρωσης
- Βραδεία ανάρρωση έπειτα από κρυολόγημα
- Ατονία και χρόνιοι πόνοι που δεν υποχωρούν
- Χρόνια κόπωση και ελλιπή επίπεδα ενέργειας,
- Γαστρεντερικές ενοχλήσεις
- Πυρετό
- Πόνο στην κοιλιά και το στήθος
Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν και προβλήματα στο δέρμα, λόγου χάρη φαγούρα ή άφθες στο στόμα, καθώς και δερματολογικά νοσήματα, όπως είναι η ακμή, η ψωρίαση ή το έκζεμα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να παρουσιαστούν και αλλεργικά συμπτώματα, τα οποία, επίσης, σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή.
Χρόνιες Φλεγμονές και επακόλουθα προβλήματα
Όταν παρουσιάζουμε χρόνιες φλεγμονές, το σώμα μας μπορεί από ένα σημείο κι έπειτα να προξενήσει βλάβες στα υγιή κύτταρα, στους ιστούς και σε ζωτικά όργανα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μακροπρόθεσμα μπορεί να καταστραφεί το DNA και να επέλθει πρόωρη γήρανση.
Οι χρόνιες φλεγμονές, επίσης, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγούν στην εκδήλωση διάφορων παθήσεων. Αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο Ερυθηματώδης Λύκος, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να οφείλονται σε χρόνιες φλεγμονές μικροβιακής ή ιογενούς αιτιολογίας.
Έχει, μάλιστα, υποστηριχθεί ότι άτομα με κατάθλιψη χαρακτηρίζονται από αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα. Οι χρόνιες φλεγμονές, επιπλέον, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης των καρκινικών όγκων.
Αιτίες Χρόνιων Φλεγμονών
Πολλά πράγματα μπορεί να πυροδοτήσουν τις χρόνιες φλεγμονές, όπως:
- Ανεπαρκής φροντίδα κάποιας μόλυνσης ή τραυματισμού(οξεία φλεγμονή)
- Αυτοάνοσες ασθένειες
- Υπερβολική ή μακροχρόνια έκθεση σε πράγματα που συντείνουν στον ερεθισμό, όπως περιβαλλοντικές τοξίνες και μολυσμένος αέρας
- Κάπνισμα και αλκοόλ
- Παχυσαρκία ή χρόνιο άγχος
Αντιγηραντική και Λειτουργική Ιατρική αντιμετώπιση
Ο βασικός στόχος της Αντιγηραντικής θεραπευτικής προσέγγισης έγκειται στην ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα βιοχημικά καύσιμα (πρωτεΐνες, ένζυμα) που χρειάζεται, προκειμένου να επιτελεί σωστά όλες τις λειτουργίες του οργανισμού του και να μην προκαλούνται βλάβες. Ωστόσο, ακόμα κι αν προκύψουν προβλήματα, η Αντιγηραντική θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην αποκατάσταση των βλαβών, θεραπεύοντας το κύτταρο, και ακολούθως μπορεί να αντιστρέψει, εν μέρει, τουλάχιστον, τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων.
Καθορισμένα Ιατρικά Πρωτόκολλα σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας αντιμετωπίζουν στοχευμένα το εκάστοτε ζήτημα. Διενεργούνται Εξειδικευμένες εξετάσεις και βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται αποκλειστικά εξατομικευμένα Αντιγηραντικά πρωτόκολλα που δρουν με στόχο την αντιστροφή της διαδικασίας κυτταρικής γήρανσης. Χορηγούνται εξατομικευμένες ιατρικές αγωγές, τις οποίες το άτομο προμηθεύεται από επιλεγμένα φαρμακεία. Η πορεία της υγείας του ατόμου εξετάζεται σε μηνιαία βάση και οι αγωγές παραμετροποιούνται βάσει του συνόλου των βιοχημικών δεικτών.