Σημεία και συμπτώματα Ατοπικής Δερματίτιδας
Τα συμπτώματα που προκαλεί η Ατοπική Δερματίτιδα μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ωστόσο, κάποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο από κάποιες άλλες. Η νόσος εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής του δέρματος και επίπονου κνησμού. Εμφανίζονται, μάλιστα, χαρακτηριστικές βλάβες στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος, όπως ξηρότητα, ερυθρότητα και απολέπιση.
Στη βρεφική ηλικία, οι δερματικές αλλοιώσεις συναντώνται κυρίως στις παρειές και στο τριχωτό της κεφαλής, όπου η πάθηση εκφράζεται ως έντονη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (νινίδα). Στα παιδιά, αναπτύσσεται ένα εξάνθημα συχνότερα στις καμπτικές επιφάνειες των άκρων (το εσωτερικό του αγκώνα και πίσω από τα γόνατα), στους καρπούς, στον τράχηλο, στα βλέφαρα, στην κοιλιά και την πλάτη. Προκαλείται, μάλιστα, ερυθρότητα, απολέπιση και μελάγχρωση, ως απόρροια του έντονου κνησμού.
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες στα πρώτα στάδια της νόσου μπορεί να παρατηρήσουν ερυθρές κηλίδες σε σημεία του σώματος, όπως οι αγκώνες, ο λαιμός, οι καρποί, οι αστράγαλοι, τα χέρια, καθώς και η περιοχή πίσω από τα γόνατα. Αν κάποιο μικρόβιο επιμολύνει τις δερματικές βλάβες, επιδεινώνεται η κλινική εικόνα.
Ατοπική Δερματίτιδα – Αιτιολογικοί παράγοντες πρόκλησης
Οι ακριβείς αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση Ατοπικής Δερματίτιδας δεν είναι πλήρως σαφείς. Είναι, παρόλα αυτά, γνωστό ότι η πάθηση προκαλείται από την αλληλεπίδραση πλήθους παραγόντων.
Η κληρονομικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πολλά άτομα παρουσιάζουν γενετική προδιάθεση στην Ατοπική Δερματίτιδα. Το 50%-70% των ασθενών έχει ήδη ένα γονέα, ο οποίος έχει προσβληθεί από Ατοπική Δερματίτιδα.
Είναι ζωτικής σημασίας και οι ανοσολογικοί παράγοντες. Όσοι εμφανίζουν αυτή τη δερματική διαταραχή, διαθέτουν ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή παρατηρείται τροποποίηση και διαταραχή του επιδερμικού φραγμού, τα αλλεργιογόνα που διαχέονται στο περιβάλλον μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στις πιο χαμηλές στιβάδες της επιδερμίδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται από την παρουσία τους και προκειμένου να εξουδετερώσει αυτούς τους παθογόνους παράγοντες, υπεραντιδρά με επακόλουθο την εμφάνιση κλινικών σημείων της Ατοπικής Δερματίτιδας.
Ταυτόχρονα, παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως η ρύπανση, οι υψηλές θερμοκρασίες και διάφορα αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη, η γύρη και το τρίχωμα των ζώων, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της νόσου. Η επαφή, μάλιστα, με κάποιες ερεθιστικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχονται σε σαπούνια, μαλακτικά ρούχων, καθαριστικά και σε συνθετικά ή μάλλινα υφάσματα, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην παρουσία των συμπτωμάτων της Ατοπικής Δερματίτιδας.
Απλές ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της πάθησης. Tο άγχος αποτελεί μία επιπλέον επιβαρυντική παράμετρο.
Ατοπική Δερματίτιδα – Κλασική Θεραπευτική αντιμετώπιση
Η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση της Ατοπικής Δερματίτιδας είναι βασισμένη στην επανόρθωση και ενυδάτωση του δέρματος. Oύτως ώστε να εξαλειφθεί η ξηροδερμία, που προκαλεί τον έντονο κνησμό.
Σε πολλές περιπτώσεις, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιϊσταμινικά, αντιβιοτικά. Eφαρμόζονται τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή κρέμας ή αλοιφής. Αυτά περιλαμβάνουν τα τοπικά κορτικοστεροειδή, καθώς και τους αναστολείς υποδοχέων της καλσινευρίνης. Εντούτοις, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πολλές φορές δεν ενδείκνυνται, διότι ευθύνονται για μία πληθώρα παρενεργειών στον οργανισμό του ασθενούς.
Αιτιολογική Θεραπευτική Προσέγγιση
Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι αγωγές που στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες είναι τα μόνα που οδηγούν στη μερική ή ολική αποκατάσταση του προβλήματος, χωρίς να περιορίζονται μονάχα στη μείωση των συμπτωμάτων. Εξάλλου, η Ατοπική Δερματίτιδα παρουσιάζει περιόδους έξαρσης και ύφεσης και γι’ αυτό το λόγο πρωταρχικό ρόλο παίζει η βιοχημική και κυτταρική αποκατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης της.
Η σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση ερευνά τις πραγματικές αιτίες των Αυτοάνοσων Δερματολογικών Νοσημάτων, όπως είναι η Ατοπική Δερματίτιδα, και εστιάζει στη βελτίωση της υγείας και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες θεραπείες και πρωτόκολλα και διαφοροποιείται σε σχέση με τις συνήθεις θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και σε επίπεδο θεραπείας.
Καταρχάς, ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει ένα πλήρες επιγενετικό ιατρικό ιστορικό, το οποίο διερευνά το σύνολο των επιγενετικών παραγόντων που ενοχοποιούνται ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους για την αυτοανοσία, μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει τα κύτταρα του οργανισμού του. Επιπλέον, διενεργούνται Εξειδικευμένες Μοριακές και Βιοχημικές εξετάσεις, οι οποίες ανευρίσκουν τα αίτια που οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου σε κυτταρικό επίπεδο.
Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται αποκλειστικά εξατομικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα που αντιμετωπίζουν και αποκαθιστούν τα αίτια που προκαλούν την Ατοπική Δερματίτιδα. Πρόκειται, δηλαδή για μία αιτιολογική αντιμετώπιση κι όχι συμπτωματική.
Η κλινική κατάσταση του ασθενούς ελέγχεται συστηματικά και οι εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές τροποποιούνται ανάλογα με τα κλινικά ή και εργαστηριακά ευρήματα.