Έκζεμα

Το Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα, είναι πάθηση του δέρματος. Κύρια συμπτώματα η ερυθρότητα και ο έντονος πολλές φορές κνησμός (φαγούρα). Θεωρείται Αυτοάνοσο Νόσημα.

 

Διάγνωση πραγματικών Αιτιών & Θεραπείες Αυτοάνοσων Νοσημάτων

 

 • Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας
 • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
 • Άρση των υποκείμενων Αιτιών
 • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
 • Υιοθετώντας ένα πλάνο Μοριακής/Θεραπευτικής Διατροφής

 

Χρόνια, Αυτοάνοσα & Μεταβολικά Νοσήματα

Ποια είναι τα πραγματικά αίτια; Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

 

Πώς και πότε εμφανίζεται

 

Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν καν, ότι το δέρμα τους μπορεί να αντιδράσει αν έρθει σε επαφή με κάποιο απορρυπαντικό, σαμπουάν, αντηλιακό ή ακόμα και στο συνεχές πλύσιμο των πιάτων ή των ρούχων.

 

Μέχρι να τους συμβεί.

 

Είναι ακόμη πιθανό να εκδηλωθεί Έκζεμα ακόμη και στο άγγιγμα κάποιων αντικειμένων. Τέτοια όπως οι αγκράφες από τις ζώνες ή και τα λεγόμενα φο-μπιζού.

 

Ασθενείς που έχουν Έκζεμα, έχουν επίσης Άσθμα και Εποχικές Αλλεργίες.

 

Όλα αυτά τα Νοσήματα, προκαλούνται από Χρόνιες Φλεγμονές και ένα υπερδραστήριο Ανοσοποιητικό Σύστημα. Το Έκζεμα λοιπόν εμφανίζεται, όταν υπάρχει Φλεγμονή, δηλαδή όταν το σώμα μας αντιδρά σε μια απειλή.

 

Συμπτώματα Εκζέματος

 

Τα συμπτώματα του ασθενούς με Έκζεμα, είναι πολύ συγκεκριμένα. Κυριότερο η έντονη φαγούρα (κνησμός) αλλά και ο τοπικός ερεθισμός της περιοχής που εμφανίζεται. Στις σκουρότερες επιδερμίδες, ενδέχεται στη πληγείσα περιοχή να αλλάζει η απόχρωση του δέρματος.

 

Στους ενήλικες, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζεται το Έκζεμα, είναι:

 

 • Κόκκινες φολιδωτές περιοχές σαν να υπάρχουν, δηλαδή, λέπια
 • Μικρά ή μεγάλης επιφάνειας εξογκώματα
 • Οίδημα γύρω από την προσβαλλόμενη περιοχή
 • Οξεία ή Χρόνια Δερματίτιδα
 • Φυσαλίδες με υγρό που ρήγνυνται και δημιουργούν κρούστα
 • Ερυθρότητα και Ξηρότητα του δέρματος με αίσθημα κνησμού
 • Εκδορές
 • Αίσθημα καύσου του δέρματος
 • Πάχυνση και Υπερμελάγχρωση του δέρματος
 • Επίταση των γραμμών του δέρματος
 • Ρωγμές και διαβρώσεις του δέρματος
 • Αίσθημα πόνου

 

Το Έκζεμα στα μωρά, φαίνεται σαν ένα κίτρινο, λιπαρό μπάλωμα στο τριχωτό της κεφαλής ή, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στα μάγουλα. Συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία μέσα σε 8-12 μήνες. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι όσοι εμφάνισαν Έκζεμα σαν παιδιά, θα το αντιμετωπίσουν ξανά και σαν ενήλικες.

 

Αντιμετώπιση μέχρι σήμερα

 

Όσοι ήδη έχουν εμφανίσει έστω και μια φορά Έκζεμα στο σώμα τους, γνωρίζουν πόσο ενοχλητική, αντι-αισθητική  ή ακόμα και αηδιαστική για τους άλλους  είναι η εικόνα του, όταν αυτό είναι σε εμφανές σημείο.

 

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι πόσο επίπονο και δυσάρεστο είναι το διάστημα που διαρκεί η θεραπεία για τον ασθενή, όπως αυτή συνηθίζεται μέχρι σήμερα.

 

Η πιο διαδεδομένη αγωγή είναι αυτή που γίνεται με κορτιζονούχες κρέμες. Αυτές πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζονται δυο έως τρεις φορές την ημέρα. Σε πιο βαριές περιπτώσεις δίδονται στεροειδή από το στόμα, με τις συνήθεις παρενέργειες για το ήπαρ. Στη διατροφή ο ασθενής στερείται το αλάτι και τη ζάχαρη. Η νόσος ακολουθεί διαστήματα ύφεσης ή εξάρσεων και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται δια βίου.

 

Έκζεμα – Βασικές γνώσεις- Σχέσεις

 

Κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι στην πραγματικότητα, το 80-85%% του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος στεγάζεται στο έντερο. 

 

Αυτό  σημαίνει ότι μία από τις κύριες αιτίες των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του εκζέματος, είναι η κακή λειτουργία  του εντερικού σωλήνα.

 

Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα, χρησιμεύει σα φράγμα. Εμποδίζει αχώνευτα σωματίδια τροφίμων, μικρόβια, τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο σώμα μέσω του αίματος. Όταν τα επιθηλιακά κύτταρα του εντερικού τοιχώματος καταστραφούν, οι ουσίες είναι σε θέση να κάνουν «διαρροή» στο σώμα. Μία επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, ακολουθεί και  οδηγεί σε Φλεγμονή.

 

Η φλεγμονώδης απόκριση, προκλήθηκε από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Στην περίπτωση του εκζέματος, είναι το δέρμα που επηρεάζεται. Η εντερική φλεγμονή που προκαλείται από διαρροή του εντέρου, μπορεί επίσης να επηρεάσει την προστατευτική λειτουργία της επιδερμίδας σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της φλεγμονής και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του εκζέματος.

Έκζεμα

Έκζεμα – Οριστική Θεραπευτική Προσέγγιση

 

Εξετάσεις

Για να δοθεί ορθή και εξατομικευμένη Θεραπεία για το Έκζεμα, διενεργούνται ειδικευμένες εξετάσεις. Αυτές μας δίνουν εργαστηριακά αποτελέσματα σε κρίσιμους δείκτες. Οι δείκτες αυτοί, δεν εμπεριέχονται στα συνήθη βιοχημικά check up. Επίσης, διενεργούνται και εξετάσεις Μεταβολικού και Κυτταρικού προφίλ, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 

Με πρωτόκολλα Μικροθρεπτικών συστατικών, που καθορίζουν αυστηρά τη δοσολογία, τη διάρκεια, την ποσότητα και το συνδυασμό συστατικών (συνταγή) ανά άτομο, με σκοπό να διορθώσουν τις δομικές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά και να ρυθμίσουν τους νευροδιαβιβαστές.

 

Συνδυαστικά, μπορεί να χορηγηθούν πρωτόκολλα με Βιομιμητικές ορμόνες εάν απαιτείται  και ορμονική Υπο/Αποκατάσταση. Οι Βιομιμητικές ή Βιοπανομοιότυπες ορμόνες (Bioidentical Hormones), κατασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες, είναι σκόπιμα διαφορετικές.

 

Έκζεμα και Διατροφή

 

Προσοχή χρειάζεται σε όλα τα φλεγμονώδη τρόφιμα, μαγιά και βακτηριακή υπερανάπτυξη, παράσιτα και άλλες ερεθιστικές ουσίες. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή η οποία περιλαμβάνει λίπη και έλαια, καταπολεμά τη Φλεγμονή με ευεργετικό τρόπο. Επίσης τα Ω3 λιπαρά παρέχουν μια φυσική αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν ακόμα τύπο λίπους που έχει βρεθεί ότι ελαττώνει τη Φλεγμονή. Αυτό γίνεται εξαιτίας της χημικής του δομής, αλλά και λόγω της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε που περιλαμβάνει.

 

Οι πρωτεΐνες που βρίσκουμε στα άπαχα πουλερικά, στα ψάρια, τα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στη σόγια, βοηθούν ευεργετικά στη δημιουργία ιστών.

 

Τέλος, οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες, ειδικά αυτοί που προέρχονται από φυτικές ίνες, προστατεύουν τον οργανισμό.

 

Πεπτικά ένζυμα , ΗCL και άλλα συστατικά για την καλή πέψη, μπορεί να είναι ελλιπή. Τα ένζυμα, είναι πρωτεϊνικοί καταλύτες που παράγονται από το ίδιο το σώμα και συμμετέχουν στη διάσπαση των χημικών ενώσεων μέσω της ρύθμισης της ταχύτητας με την οποία διεξάγεται η κάθε μεταβολική διαδικασία που λαμβάνει χώρα. Τα ένζυμα που εμπλέκονται στις διαδικασίες της πέψης, ονομάζονται πεπτικά ένζυμα. Η πέψη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία οι τροφές και τα σύνθετα θρεπτικά συστατικά διασπώνται σε μονάδες που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Προσθήκη ωφέλιμων βακτηρίων, φιλικών στον ανθρώπινο οργανισμό, που περιέχονται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφικά πρόσθετα (προβιοτικά). Όταν λαμβάνονται σε αρκετές ποσότητες εγκαθίστανται στο πεπτικό και ουρογεννητικό σύστημα και βελτιώνουν την υγεία. Κάποια άλλα βελτιώνουν τη ζωτικότητα, ενώ όταν συνδυάζονται, επιτυγχάνουν την μέγιστη υγεία της πεπτικής οδού, για υποστήριξη του συκωτιού και του αίματος και για την αύξηση των φυσικών αμυντικών δυνάμεων.

 

Έκζεμα και Τελική Θεραπεία

 

Η μέση διάρκεια της θεραπείας για το Έκζεμα, ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως και ένα χρόνο.

 

Η αποκατάσταση είναι μόνιμη και δεν υπάρχουν υποτροπές.