Οζώδες Ερύθημα

Τι είναι το Οζώδες Ερύθημα

 

Το Οζώδες Ερύθημα αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία επιφέρει φλεγμονή του υποδόριου λίπους του δέρματος. Δηλαδή, υποδερματίτιδα και προσβάλλει συχνότερα γυναίκες με ηλικία 18 έως 35 ετών. Εκδηλώνεται, συνήθως, με την εμφάνιση σκληρών, επώδυνων και ερυθρών οζιδίων. Γνωστών ως «γρομπαλάκια» στην πρόσθια επιφάνεια των κνημών, μεγέθους 1-5 εκατοστών, τα οποία προκαλούν πυρετό και αρθραλγίες.

 

Μπορεί, επιπλέον, να εμφανιστούν με τη μορφή πλακών κάτω από το δέρμα. Κυρίως στην πρόσθια επιφάνεια των κάτω άκρων, του αντιβραχίου, των μηρών, καθώς και στον κορμό. Τα οζίδια αυτά δεν εξελκώνονται και συνήθως εξαλείφονται, δίχως να αφήσουν ουλή. Ωστόσο, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα επανεμφάνισης τους. Η διάρκεια της νόσου κυμαίνεται περίπου στις 6 εβδομάδες και υποχωρεί αυτόματα, χωρίς να αφήνει δερματικές αλλοιώσεις.

 

  • Διάγνωση Πραγματικών Αιτιών με ακριβή διαγνωστικά ευρήματα
  • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
  • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
  • Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας
  • Άρση των υποκείμενων Παθήσεων

 

Οζώδες Ερύθημα & Κλινικά σημεία 

 

Οζώδες Ερύθημα συνήθως εκδηλώνεται με την εμφάνιση ευαίσθητων, κόκκινων και σκληρών εξανθημάτων στο πρόσθιο χείλος της κνήμης και το άτομο υποφέρει από πυρετό και πόνους στις αρθρώσεις. Το εξάνθημα, μάλιστα, αποτελείται από ευαίσθητα, υποδόρια οζίδια, που έχουν την όψη εκχυμώσεων.

 

Χρώμα τους αρχικά είναι ροζ προς το κόκκινο κι έχουν μέγεθος 1-10 εκατοστά. Δεν αποκλείεται τα οζίδια να εκδηλωθούν στα χέρια, τον κορμό και το πρόσωπο.

 

Αρχικά, το δέρμα από το οποίο καλύπτονται τα οζίδια, είναι εξέρυθρο και λείο. Η νόσος αρχίζει με οξεία συμπτώματα και συνήθως συσχετίζεται με αίσθημα κακουχίας, οίδημα των κάτω άκρων, αρθρίτιδα ή πόνο των αρθρώσεων. Αφού παρέλθουν μερικές μέρες, οι αλλοιώσεις που προκαλούνται στο δέρμα γίνονται σταδιακά επίπεδες και αφήνουν μια ιώδη ή κυανοπράσινη χροιά.

 

Τα οζίδια μπορεί να παραμείνουν στο ανθρώπινο δέρμα για μερικές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, εμφανίζονται σε διαδοχικές εκθύσεις και κατόπιν υποχωρούν αυτομάτως  με βραδύ ρυθμό.

 

Παράγοντες που προκαλούν Οζώδες Ερύθημα

 

Τα αίτια που προκαλούν τη συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι ακόμα σαφή. Πρόκειται για μία δερματοπάθεια πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Το Οζώδες Ερύθημα, μάλιστα, μπορεί να διαχωριστεί στο ιδιοπαθές οζώδες ερύθημα, στο οποίο συνήθως δεν ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο και αποτελεί το 30-50% περίπου των περιπτώσεων και στο δευτεροπαθές οζώδες ερύθημα, στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά και διαφορετικά αίτια.

 

Τα πιο συνήθη αίτια που πυροδοτούν την εμφάνιση Οζώδους Ερυθήματος μπορεί να είναι κάποια στρεπτοκοκκική λοίμωξη του ρινοφάρυγγα και οι μυκητιάσεις. Το Οζώδες Ερύθημα, επίσης, μπορεί να προκύψει ως παρενέργεια κάποιων φαρμάκων, όπως σουλφοναμιδών, αντισυλληπτικών, οιστρογόνων, αντιβιοτικών και άλλων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Οζώδες Ερύθημα επηρεάζει συχνά τις εγκύους και τις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Οζώδες Ερύθημα μπορεί να εμφανιστεί είτε σα μία μεμονωμένη κατάσταση ή συνδυαζόμενο με άλλες καταστάσεις. Αποτελεί, δηλαδή, πολλές φορές πρωταρχική εκδήλωση πολλών και διαφόρων συστηματικών νοσημάτων. ¨΄Οπως είναι οι λοιμώξεις, η σαρκοείδωση, τα ρευματικά και αυτοάνοσα νοσήματα, οι φλεγμονώδεις εντεροπάθειες (Ελκώδης κολίτις, νόσος του Crohn, εντεροκολίτιδα από Yersinia) και πολλά άλλα.

 

Διάγνωση του Οζώδους Ερυθήματος

 

Η διάγνωση του Οζώδους Ερυθήματος γίνεται συνήθως κλινικά και πραγματοποιείται εύκολα. Διότι το δερματικό εξάνθημα σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό, είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό.

 

Διενεργούνται εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και δερμοαντίδραση Mantoux. Προκειμένου να αποκλεισθεί η ύπαρξη συστηματικών νοσημάτων. Σπανίως, κρίνεται απαραίτητη η βιοψία του δέρματος, κυρίως, όταν οι βλάβες δεν αναπτύσσονται στις κνήμες, επιμένουν πάνω από 6-8 εβδομάδες ή έχουν εξελκωθεί.

 

Οζώδες Ερύθημα & Συνήθεις τρόποι Θεραπείας

 

Για την υποχώρηση των συμπτωμάτων που προκαλεί το Οζώδες Ερύθημα συνιστάται η χορήγηση Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, Ασπιρίνης και άλλων Σαλικυλικών.  Επίσης, ενδείκνυνται η χρήση Κορτικοστεροειδών φαρμάκων από το στόμα, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν ενέσιμα τοπικά, με αλοιφή ή συστηματικά, υπό την προϋπόθεση να έχει αποκλεισθεί λοίμωξη.

 

Παράλληλα, βοηθούν σημαντικά τα Αντιϊσταμινικά αντιαλλεργικά φάρμακα και το Κεκορεσμένο διάλυμα Ιωδιούχου Καλίου. Ωστόσο, οι παρενέργειες της συγκεκριμένης θεραπείας περιλαμβάνουν σιελόρροια, διόγκωση των σιελογόνων αδένων και πονοκέφαλο.

 

Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα  

 

Το ανθρώπινο δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αντικατοπτρίζει τη συνολική καλή κατάσταση της υγείας μας και του οργανισμού μας. Οι γιατροί, συνήθως, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις διάφορες δερματοπάθειες και να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, που αυτές επιφέρουν, μέσω της χορήγησης φαρμάκων, χωρίς να επιτυγχάνουν μια θεραπεία αυτού επί των έσω.

 

Η σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση, η οποία ερευνά τις πραγματικές αιτίες του αυτοάνοσου δερματολογικού νοσήματος, δηλαδή του Οζώδους Ερυθήματος, εστιάζει στη βελτίωση της υγείας και στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες θεραπείες και πρωτόκολλα και διαφοροποιείται ως προς την προσέγγιση στα εξής:

 

Διάγνωση

 

Ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει ένα πλήρες επιγενετικό ιατρικό ιστορικό, το οποίο εξετάζει το σύνολο των επιγενετικών παραγόντων που ενοχοποιούνται ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους για την αυτοανοσία, μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει τα κύτταρα του οργανισμού του.

 

Επιπλέον, διενεργούνται εξειδικευμένες μοριακές εξετάσεις, οι οποίες ανευρίσκουν τα αίτια που προκαλούν το Οζώδες Ερύθημα, σε κυτταρικό επίπεδο.

 

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

 

Βάσει των ευρημάτων, διαμορφώνονται αποκλειστικά εξατομικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα που αντιμετωπίζουν και αποκαθιστούν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο. Πρόκειται, δηλαδή για μία αιτιολογική αντιμετώπιση κι όχι συμπτωματική. Χορηγούνται εξατομικευμένες ιατρικές αγωγές, τις οποίες ο ασθενής προμηθεύεται από επιλεγμένα φαρμακεία.

 

Παρακολούθηση

 

Η πορεία της νόσου εξετάζεται σε μηνιαία βάση. Οι αγωγές παραμετροποιούνται βάσει του συνόλου των συμπτωμάτων και άλλων βιοχημικών δεικτών. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιστοποιείται ο χρόνος θεραπείας και επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Είναι ζωτικής σημασίας στην αιτιολογική αυτή προσέγγιση και αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Δερματολογικών Νοσημάτων, όπως είναι το Οζώδες Ερύθημα, η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή. Χρειάζεται πειθαρχία και αυστηρή τήρηση του εκάστοτε εξατομικευμένου ιατρικού πρωτοκόλλου, καθώς και του συνόλου των οδηγιών που θα λαμβάνει από την Ιατρική Ομάδα.