Πυώδεις Δερματίτιδες

 

Τι είναι οι Πυώδης Δερματίτιδα

 

Η κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται παθογόνοι μικροοργανισμοί στο δέρμα αποκαλείται Πυώδης Δερματίτιδα. Αναλόγως την έκταση και το βάθος της προσβολής, η Πυώδης Δερματίτιδα κατατάσσεται σε Επιφανειακή, Διάμεση ή Εν τω βάθει.

 

  • Διάγνωση Πραγματικών Αιτιών με ακριβή διαγνωστικά ευρήματα
  • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
  • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
  • Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας
  • Άρση των υποκείμενων Παθήσεων

 

 

Επιφανειακές Πυώδεις Δερματίτιδες

 

Οι Επιφανειακές Πυώδεις Δερματίτιδες διακρίνονται από έντονη φλεγμονώδη αντίδραση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος. Κάποιος ερεθισμός ή τραυματισμός του δέρματος μπορεί να αποτελέσει προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης επιφανειακής πυώδους δερματίτιδας.

 

Κλινική εικόνα Πυωδών Δερματίτιδων

 

Οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τις Επιφανειακές Δερματίτιδες είναι μονήρεις και εκδηλώνονται με τη μορφή ερυθήματος, διαβρώσεων και επιφανειακών ελκών. Οι βλάβες αυτές μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε  24 ώρες από την προσβολή του οργανισμού από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πυώδης Δερματίτιδα

Επιπολής Πυώδεις Δερματίτιδες

 

Πρόκειται για τον τύπο Δερματίτιδων κατά τον οποίο παρατηρείται λοίμωξη της επιδερμίδας. Του χορίου και των θυλάκων των τριχών και κατατάσσεται στα Αυτοάνοσα Δερματολογικά νοσήματα.

 

Εν τω βάθει Πυώδεις Δερματίτιδες

 

Είναι οι δερματίτιδες εκείνες στις οποίες υφίσταται φλεγμονή της επιδερμίδας. Του χορίου, των θυλάκων των τριχών, των σμηγματογόνων και αποκρινών αδένων, καθώς και του υποδόριου ιστού. Οι δερματίτιδες αυτές ταξινομούνται σε γενικευμένη ή πολυεστιακή δερματίτιδα. Στην οποία προδιατίθενται ενδοκρινοπάθειες, τραυματισμοί, κνησμός και διαταραχές κερατινοποίησης, σε πυοτραυματική θυλακίτιδα – δοθιήνωση, σε ποδοδερματίτιδα και δερματίτιδα των κάλων.

 

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

 

Στη θεραπεία περιλαμβάνεται η εξουδετέρωση των προδιαθετικών παραγόντων, όπου αυτοί είναι γνωστοί, η χρήση αντιβιοτικών και η τοπική χρήση αντιβακτηριδιακών σαμπουάν. Επίσης, ενδείκνυται η τοπική χρήση κρέμας με κορτικοειδή και αντιβιοτικά, ενώ πολλές φορές συνιστάται η χορήγηση πρεδνιζολόνης από το στόμα για 5-7 ημέρες.

 

Η σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση, η οποία ερευνά τις πραγματικές αιτίες του αυτοάνοσου δερματολογικού νοσήματος, όπως είναι και οι Πυώδεις Δερματίτιδες, στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες θεραπείες και πρωτόκολλα και διαφοροποιείται ως προς την προσέγγιση στα εξής:

 

Πυώδης Δερματίτιδα – Διάγνωση

 

Ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει ένα πλήρες επιγενετικό ιατρικό ιστορικό, το οποίο εξετάζει το σύνολο των επιγενετικών παραγόντων που ενοχοποιούνται ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους για την αυτοανοσία, μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει τα κύτταρα του οργανισμού του.

 

Επιπλέον, διενεργούνται εξειδικευμένες μοριακές εξετάσεις, οι οποίες ανευρίσκουν τα αίτια που προκαλούν τις Πυώδεις Δερματίτιδες, σε επίπεδο κυττάρου.

 

Πυώδης Δερματίτιδα – Θεραπευτική Αντιμετώπιση

 

Βάσει των ευρημάτων, διαμορφώνονται αποκλειστικά εξατομικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα που αντιμετωπίζουν και αποκαθιστούν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο. Πρόκειται, δηλαδή για μία αιτιολογική αντιμετώπιση κι όχι συμπτωματική. Χορηγούνται εξατομικευμένες ιατρικές αγωγές, τις οποίες ο ασθενής προμηθεύεται από επιλεγμένα φαρμακεία.

 

Παρακολούθηση

 

Η πορεία της νόσου  εξετάζεται σε μηνιαία βάση και οι αγωγές παραμετροποιούνται βάσει του συνόλου των συμπτωμάτων και άλλων βιοχημικών δεικτών. Έτσι, ο χρόνος θεραπείας βελτιστοποιείται  και επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Καταλυτικό ρόλο στην αιτιολογική αυτή προσέγγιση και αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Δερματολογικών Νοσημάτων, όπως είναι οι Πυώδεις Δερματίτιδες, παίζει η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή. Χρειάζεται πειθαρχία και αυστηρή τήρηση του εκάστοτε εξατομικευμένου ιατρικού πρωτοκόλλου, καθώς και του συνόλου των οδηγιών που θα λαμβάνει από την Ιατρική Ομάδα.