Ακμή

 

Η Ακμή αποτελεί μία πάθηση του δέρματος, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων και εκδηλώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως στο πρόσωπο και στον κορμό. Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα δερματικά, Χρόνια και Μεταβολικά νοσήματα που προσβάλλουν μια ευρεία κατηγορία ατόμων, εφηβικής κυρίως ηλικίας. Τα τελευταία έτη, βέβαια, η ακμή παρουσιάζεται σε ολοένα και περισσότερους ενήλικες και μάλιστα με ανοδικές στατιστικές τάσεις.

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση της Ακμής με Φωτοθεραπεία LLLT (Laser)

 

  • Καταστρέφει το βακτηρίδιο της Ακμής
  • Βελτιώνει την υφή του δέρματος
  • Εξαλείφει τα σημάδια Ακμής
  • Συμβάλει στην Ανάπλαση του προσώπου
  • Ανώδυνα και αναίμακτα

 

Η εμφάνιση της Ακμής συνδέεται με ποικίλους παράγοντες, όπως είναι η κληρονομική προδιάθεση, οι βακτηριακές λοιμώξεις και επιμολύνσεις, οι ανισορροπίες του ορμονικού συστήματος και η παθολογική κερατινοποίηση. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως η συχνή χρήση καλλυντικών, το στρες και οι κακές διατροφικές συνήθειες του ατόμου.

 

Όπως καθίσταται αντιληπτό, πρόκειται για ένα περίπλοκο και πολυεπίπεδο νόσημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάλογα με τον τύπο του και τη φάση στην οποία βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή θεραπευτική αγωγή καθορίζεται έπειτα από τη σωστή διάγνωση και σταδιοποίηση του εν λόγω νοσήματος, καθώς και μέσω της ανίχνευσης των πραγματικών αιτιών που συντείνουν στην εμφάνιση του.

 

Αντιμετώπιση Ακμής με Φωτοθεραπεία LLLT (Laser)

 

Η μέθοδος της Φωτοθεραπείας LLLT αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες και ασφαλέστερες θεραπευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της κοινής Ακμής. Κατ’ ουσίαν, πρόκειται για καθαρό φως (μπλε ή κόκκινο), το οποίο εστιάζει στο δερματικό ιστό που υφίσταται φλεγμονή. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η υποχώρηση του προπιονοβακτηριδίου της Ακμής και η φλεγμονή αρχίζει σταδιακά να καταστέλλεται. Οι μέθοδοι φωτοθεραπείας μπορούν να συνδυαστούν με την τοπική θεραπεία PDT (Rhotodynamic Therapy), με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των βλαβών της Ακμής.

 

Τρόπος λειτουργίας της Φωτοθεραπείας LLLT

 

Για τη μέθοδο της φωτοθεραπείας συμβάλλουν παράγοντες, όπως το μπλε μήκος κύματος φωτός (415 nm) και το ερυθρό μήκος κύματος (633 nm). Το φως που εκπέμπεται από το μηχάνημα φωτοθεραπείας LLL καταστρέφει τα P. Acnes, καθώς ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα προκαλεί τη διέγερση των μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της ενεργοποίησης της παραγωγής λευκοκυττάρων. Τέλος, περιορίζει την παραγωγή των προφλεγμονωδών κυτταροκινών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το δέρμα ευαισθητοποιείται στη δράση του φωτός, με αποτέλεσμα τα πάσχοντα επιθηλιακά κύτταρα να αποπίπτουν ευκολότερα, παρέχοντας έτσι στον οργανισμό την ευκαιρία να τα αναπλάσει ταχύτερα με νέα, υγιή κύτταρα.

 

Οι συνεδρίες της Φωτοθεραπείας LLLT πραγματοποιούνται μία φορά ανά βδομάδα. Όσον αφορά στον αριθμό των συνεδριών που χρειάζεται να διενεργηθούν, είναι ένα ζήτημα που καθορίζεται από το εκάστοτε πρόβλημα του ασθενούς και από το πόσο έντονη είναι η Ακμή.

 

Ενδείξεις Φωτοθεραπείας LLLT

 

Η Φωτοθεραπεία LLLT ενδείκνυται για άτομα που δεν επιθυμούν να κάνουν λήψη φαρμακευτικής αγωγής και πάσχουν από ήπιας ή μέτριας μορφής Ακμή. Συνιστάται, επίσης, σε γυναίκες που διανύουν τη χρονική φάση της εγκυμοσύνης, σε άτομα με παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, καθώς επίσης και σε ασθενείς που παρουσιάζουν ευαισθησία και αλλεργίες σε λοιπές θεραπείες Ακμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω θεραπευτική αγωγή δύναται να συνδυαστεί και με φαρμακευτικές διά του στόματος ή τοπικές αγωγές και δεν αντενδείκνυται σε ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.

 

Αιτιολογική αντιμετώπιση της Ακμής μέσω ορμονικής αποκατάστασης

 

Η Ακμή, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένα χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα που οφείλει την ύπαρξη του σε διαταραχές που υφίσταται ο οργανισμός σε κυτταρικό και μεταβολικό επίπεδο, καθώς και σε ανισορροπίες του ορμονικού συστήματος. Γι΄ αυτό το λόγο, πολλές φορές, χρήζει αιτιολογικής αντιμετώπισης, μέσα από την ανίχνευση και εξάλειψη των παραγόντων που την προκάλεσαν και μέσω της επαναφοράς  της  ορμονικής ισορροπίας.

 

Το πρώτο στάδιο που διενεργείται, με σκοπό τη διεξαγωγή μίας ορθής γνωμάτευσης, περιλαμβάνει τη λήψη ενός ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, με τη βοήθεια του οποίου διερευνώνται όλα τα οργανικά συστήματα του ασθενούς. Μέσω αυτής της διερεύνησης, ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να προβεί στη σύσταση εξετάσεων γενικού και ορμονικού ελέγχου, οι οποίες ακολούθως ανιχνεύουν όλες τις ενδεχόμενες ανεπάρκειες ή ανισορροπίες που υποβόσκουν και εν τέλει εκφράζονται με το νόσημα της Ακμής.

 

Τέλος, βάσει των ειδικών μεταβολικών αναλύσεων, εντοπίζονται τα πραγματικά αίτια της Ακμής και ακολούθως εξαλείφονται μέσω της διαμόρφωσης κατάλληλων εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αποβλέπουν στην ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού. Ο βασικός στόχος της Φυσικής ορμονικής θεραπείας στην Ακμή έγκειται στην επαναφορά όλων των ορμονών στα καλύτερα δυνατά επίπεδα (βέλτιστα).

 

Με αυτές τις μεθόδους, επιλύονται πολλαπλοί παθογενετικοί μηχανισμοί που επιτείνουν την ανάπτυξη της Ακμής, αποκαθίσταται το σύνολο των λειτουργικών μηχανισμών των κυττάρων του δέρματος στα φυσιολογικά επίπεδα και κατ’ επέκταση παύουν να εμφανίζονται οι δερματικές βλάβες της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, επιτυγχάνεται η επαναφορά της ισορροπίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, με επακόλουθο την αναστολή της άκρατης δράσης των ανδρογόνων, ορμόνες των οποίων η αυξημένη έκκριση αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα εμφάνισης της γυναικείας Ακμής.

 

Μέσα από την αναζήτηση και ανεύρεση οποιασδήποτε πιθανής ορμονικής εκτροπής από το φυσιολογικό, έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε στοχευμένα και εξατομικευμένα τη χαμένη ισορροπία. Με τη βοήθεια των παραπάνω θεραπευτικών πρωτοκόλλων, οι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τα συμπτώματα της Ακμής και εκμηδενίζονται οι πιθανότητες υποτροπών για όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ενήλικης ζωής του ατόμου, καθώς προάγεται η συνολικότερη καλή υγεία του ασθενούς σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το δέρμα αποκτά βελούδινη αίσθηση και υγιές χρώμα κι η επιδερμίδα γίνεται καθαρή και στιλπνή, δίχως σημάδια και ουλές.