Χημικό Peeling
Η διαδικασία που είναι γνωστή ως Χημικό Peeling ή Χημική Απολέπιση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ήπιου χημικού διαλύματος στην επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να αφαιρεθεί το εξωτερικό στρώμα, με ασφαλή τρόπο. Το διάλυμα αυτό επιταχύνει τη διαδικασία μετακίνησης των φαγεσώρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Έτσι:
- Αφαιρείται το σμήγμα από τους πόρους
- Απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος
- Εξισορροπείται η Λιπαρότητα
- Βελτιώνεται η υφή του δέρματος
- Αντιγήρανση
- Άμεσα Ορατά Αποτελέσματα, χωρίς σημάδια και ουλές
Χρησιμοποιείται Peeling με Σαλικυλικό Οξύ, ουσία που συνηγορεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών Ακμής. Η ποσότητα του δέρματος που χρήζει αφαίρεσης καθορίζεται από τον τύπο του διαλύματος που χρησιμοποιείται, από την ισχύ του προϊόντος και από το χρόνο της εφαρμογής.
Οφέλη Χημικών Peelings
Τα Peelings προσδίδουν στην επιδερμίδα μία αίσθηση απαλότητας και ομαλής όψης. Συμβάλλουν στην τόνωση της μικροκυφλοφορίας και προετοιμάζουν την περιοχή να δεχθεί καλύτερα τα προϊόντα περιποίησης. Το δέρμα γίνεται ξανά λαμπερό και υγιές και μειώνονται οι φραγμένοι πόροι. Η επιδερμίδα γίνεται ορατά πιο λεία.
Ανεξάρτητα από το βάθος της απολέπισης, το δέρμα αναγεννιέται και επουλώνεται πλήρως. Αν επιλεχθεί από τον εκάστοτε ιατρό το πιο δυνατό peeling, το δέρμα, όταν επανέλθει, θα απαλλαγεί πλήρως από τις ατέλειες που προϋπήρχαν.
Η εφαρμογή των Peelings με Σαλικυλικό Οξύ θεωρείται κατάλληλη για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Καλό θα ήταν βέβαια να μην προτιμάται η εφαρμογή της κατά τους θερινούς μήνες με έντονη ηλιοφάνεια (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστους).
Μετά τη θεραπεία, συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακή προστασία και η χρήση ενυδατικής κρέμας.
Φωτοδυναμική Θεραπεία Ακμής
Η Φωτοδυναμική Θεραπεία (PDT) εφαρμόζεται σε άτομα που πάσχουν από σοβαρής μορφής Ακμή. Μπορεί επομένως να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Συρρέουσας Ακμής, της Κεραυνοβόλου Ακμής, του Πυοδέρματος, της Gram αρνητικής θυλακίτιδας, της Φαγεσωρικής Ακμής, της Κυστικής Ακμής, της Οζώδους Ακμής και της Μηχανικής Ακμής.
Αποτελεί μία μορφή Φωτοθεραπείας, η λειτουργία της οποίας έγκειται στην ταυτόχρονη εφαρμογή ή τοπική χορήγηση μίας ουσίας, που εντείνει την ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθητοποιός ουσία).
Η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται από τα κύτταρα στόχους, με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της δράση της Φωτοθεραπείας. Η Φωτοδυναμική Θεραπεία βασίζεται, λοιπόν, στο συνδυασμό των εξής στοιχείων:
- Φωτοευαισθητοποιός ουσία
- Μπλε μήκος κύματος φωτός
- Ερυθρό μήκος κύματος φωτός
Η δύναμη συσκευής φωτός επιτρέπει την ενεργοποίηση της φωτοευαισθητοποιητικής ουσίας. Μέσω της ουσίας αυτής, αυξάνεται η επενέργεια του φωτός στις βλάβες.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το φως εισχωρεί βαθύτερα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αποτελεσματικότερα τα βακτήρια. Εξαλείφονται μόνο τα κύτταρα της βλάβης, δίχως να επηρεάζονται οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί.
Οφέλη Φωτοδυναμικής Θεραπείας
- Ελαττώνεται η ενδοθυλακική συγκέντρωση του προπιονοβακτηριδίου της ακμής (P. acnes) και μειώνεται η δράση των σμηγματογόνων αδένων
- Περιορίζεται η φλεγμονή
- Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά
- Παρέχονται άμεσα αποτελέσματα, χωρίς ουλές ή τομές.
- Φυσική και απολύτως ασφαλής θεραπεία, που δεν προκαλεί παρενέργειες
Τοπική ή Φαρμακευτική Θεραπεία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφαρμόζονται τοπικά φαρμακευτικές αγωγές, στις οποίες περιλαμβάνεται η χορήγηση Ρετινοειδών, Τοπικών Αντιβιοτικών, Υπεροξειδίου του Βενζολίου και Αζελαϊκού Οξέος.
Κάποτε, είχε καθιερωθεί η χορήγηση διά του στόματος Αντιβιοτικών Φαρμάκων (Τετρακυκλίνες, Δοξυκυκλίνη, Μινοκυκλίνη, Ερυθρομυκίνη, Κλινδαμυκίνη), καθώς και Ρετινοειδών. Πλέον, η πρόσληψη αντιβιοτικών για την Ακμή θεωρείται παρωχημένη μέθοδος, διότι ελέγχει βραχυπρόθεσμα τη Νόσο, χωρίς να παρέχει ιδιαίτερα αποτελέσματα.