Αλωπεκία σε Παιδιά

Αλωπεκία  σε παιδιά

 

H Αλωπεκία αποτελεί μία ασθένεια, κατά την οποία παρατηρείται γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια τριχών της κεφαλής ή και του σώματος. Πέραν της απώλειας τριχών, στην κλινική εικόνα της αλωπεκίας περιλαμβάνεται η εμφάνιση ουλών και αλλοιώσεων του δέρματος.

 

Το κεφάλι, στην ουσία, έχει περίπου 100.000 τρίχες. Η κάθε μία εξ’ αυτών διάγει μία περίοδο ανάπτυξης, κατά την οποία αυξάνεται και μετά ακολουθεί μία περίοδος ηρεμίας. Στο στάδιο αυτό, το οποίο έχει διάρκεια 60-90 ημερών, σημειώνεται πτώση των τριχών.

 

Περίπου το 15% των τριχών βρίσκεται σε φάση ηρεμίας και κατά μέσο όρο χάνονται 75 τρίχες ημερησίως. Ο αριθμός όμως των τριχών που χάνονται γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, όταν το παιδί βιώνει αγχωτικές καταστάσεις, πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια ή έχει υποβληθεί σε εγχείρηση ή σε εξαντλητική δίαιτα. Με αυτόν τον τρόπο, παρουσιάζονται διάφορες μορφές αλωπεκίας σε παιδιά.

 

Οι περισσότερες μορφές αλωπεκίας δεν είναι επώδυνες, ούτε εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή του παιδιού. Ωστόσο, έχουν σημαντικό ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο και πλήττουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται σε σχολική ηλικία.

Αλωπεκία σε παιδιά

Αιτιολογικοί παράγοντες Αλωπεκίας σε παιδιά

 

Εκτιμάται στο 90-95% των περιπτώσεων ότι η αλωπεκία στα παιδιά οφείλεται σε μία από τις παρακάτω αιτίες.

 

Δερματοφυτία της κεφαλής: πρόκειται για μία λοίμωξη των τριχών της κεφαλής, η οποία προκαλείται από μύκητα και είναι μεταδοτική. Οι τρίχες, που προσβάλλονται από το μύκητα, μπορούν να αποσπαστούν αρκετά εύκολα, ακόμα και μετά από ελαφρύ τράβηγμα.

 

Στο τριχωτό της κεφαλής δημιουργούνται περιοχές διαμέτρου 1-6 εκατοστών χωρίς μαλλιά και το δέρμα γύρω από την περιοχή που επηρεάζεται είναι ερυθρό και αποκτά φολιδωτή όψη και υφή.

 

Η θεραπευτική αγωγή για τη δερματοφυτία της κεφαλής περιλαμβάνει, συνήθως, τη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

 

Γυροειδής αλωπεκία: Σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν αποκλειστεί όλα τα παθολογικά αίτια, όμως το παιδί εξακολουθεί να παρουσιάζει απώλεια μαλλιών. Τότε μιλούμε συνήθως για τη γυροειδή αλωπεκία. Πρόκειται γία μία αυτοάνοση νόσο, η οποία προκύπτει, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού επιτίθεται στα τριχοθυλάκια του.

 

Η τριχόπτωση σημειώνεται κατά τόπους κι έτσι αναπτύσσονται στρογγυλές περιοχές στο τριχωτό της κεφαλής, στις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου μαλλιά. Οι τρίχες στην περιφέρεια των βλαβών είναι κοντές και το δέρμα της κεφαλής είναι τελείως φυσιολογικό. Το συγκεκριμένο είδος τριχόπτωσης εκδηλώνεται συνήθως ως απόρροια έντονου άγχους.

 

Η Γυροειδής Αλωπεκία δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού, όμως προκαλεί αντιαισθητική όψη, με αποτέλεσμα το παιδί να αρχίσει να κυριεύεται από το αίσθημα κατωτερότητας και μειονεξίας.

 

Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τρίχες επανεμφανίζονται σε διάστημα 6-12 μηνών και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις το παιδί μπορεί να χάσει όλα τα μαλλιά της κεφαλής του. Τα καινούργια μαλλιά ενδέχεται στην αρχή να είναι άσπρα, όμως στην πορεία αποκτούν εκ νέου το κανονικό τους χρώμα. Δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία, ωστόσο ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει τη χορήγηση τοπικής ή διά του στόματος κορτιζόνης.

 

Τριχοτιλλομανία: Πρόκειται για μία μη-μεταδοτική μορφή τριχόπτωσης, που προκαλείται από τον ίδιο το παιδί, όταν αυτό πιθανότατα τραβάει, ξεριζώνει ή στριφογυρίζει έντονα τις τούφες των μαλλιών του και πυροδοτείται από το έντονο άγχος.

 

Διάχυτη αλωπεκία: Η συγκεκριμένη ασθένεια επέρχεται από κάποιον στρεσογόνο παράγοντα ή προκύπτει έπειτα από κάποιο τραυματικό γεγονός. Το ψυχολογικό «σοκ», που υφίσταται ο οργανισμός, προκαλεί διαταραχές στο φυσιολογικό κύκλο ζωής της τρίχας, με επακόλουθο τη διακοπή ανάπτυξης των τριχοθυλακίων.

 

Η έγκυρη διάγνωση με βάση την κλινική εξέταση και την εξέταση της τριχοσκόπησης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το θεραπευτικό πλάνο, το οποίο διαμορφώνεται εξατομικευμένα ανά περίπτωση.