Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να χάνω όποτε λούζω τα μαλλιά μου;
Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που μπορεί να χάνει κάποιο άτομο καθημερινά κυμαίνεται από 50-100 τρίχες.
Πέφτουν πάρα πολλές τρίχες, όταν λούζομαι; Συντρέχει λόγος ανησυχίας;
Oι τρίχες που πέφτουν, όταν λουζόμαστε ή ακόμα και όταν χτενιζόμαστε, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Βρίσκονται δηλαδή στην τελογενή φάση τους, κάτι που σημαίνει ότι θα έπεφταν ούτως ή άλλως. Λόγος ανησυχίας συντρέχει, όταν χάνουμε πάνω από 150 τρίχες την ημέρα.
Το συχνό λούσιμο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών;
Αυτό είναι μύθος. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Το συχνό λούσιμο προάγει την υγεία των μαλλιών, διότι συμβάλλει στην απομάκρυνση των λιπαρών εκκρίσεων. Παρά ταύτα, συνιστάται ιδιαίτερη επιλογή ως προς την επιλογή των προϊόντων φροντίδας των μαλλιών.
Υπάρχει περίπτωση η Διάχυτη Αλωπεκία να οφείλεται στις βαφές και στο στεγνωτήρα μαλλιών;
Οι βαφές και η χρήση στεγνωτήρα δεν μπορούν αυτά καθαυτά να προκαλέσουν Τριχόπτωση, διότι η Τριχόπτωση σχετίζεται με το θύλακα της τρίχας. Παρ’ όλα, συστήνεται να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
Το βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε Διάχυτη Αλωπεκία;
Ναι. Χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το δυνατό βούρτσισμα ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση Τριχόπτωσης. Αυτό που προτείνεται είναι να βουρτσίζονται τα μαλλιά βρεγμένα με κινήσεις, προς τα κάτω, αρχίζοντας από τα μακριά μαλλιά και ανεβαίνοντας προς την κεφαλή.
Το ξύρισμα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μαλλιών;
Κι αυτό είναι ένας μύθος. Η κοπή της τρίχας δεν επενεργεί στον κύκλο ανάπτυξης της, καθώς το ζωντανό κομμάτι της εντοπίζεται κάτω από το δέρμα. Πέραν αυτού, στην τρίχα δεν περιέχονται ζωντανά συστατικά.
Τα λιπαρά μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση Διάχυτης Αλωπεκίας;
Η λιπαρότητα των μαλλιών δεν αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα Αλωπεκίας. Συνήθως, η λιπαρότητα των μαλλιών και του δέρματος συνυπάρχει με την Τριχόπτωση. Γι’ αυτό ευθύνονται οι ανδρικές ορμόνες, που οδηγούν σε υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Ωστόσο, πρόκειται για δύο ξεχωριστές καταστάσεις. Δε σημαίνει ότι η αντιμετώπιση της λιπαρότητας συνεπάγεται και την αντιμετώπιση της Διάχυτης Αλωπεκίας.
Το άγχος παίζει ρόλο στην Διάχυτη Αλωπεκία;
Ναι, το άγχος μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση Τριχόπτωσης. Εντούτοις, η Διάχυτη Αλωπεκίαλόγω άγχους συνήθως είναι προσωρινή. Εφόσον δεν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα, τα μαλλιά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αναγεννώνται αναπτύσσονται ξανά.
Η κληρονομική προδιάθεση είναι βασικό αίτιο Τριχόπτωσης;
Ναι. Η Διάχυτη Αλωπεκία είναι μία Νόσος με γονιδιακό υπόβαθρο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Τα μαλλιά μου είναι πολύ λεπτά. Υπάρχει τρόπος να δυναμώσουν;
Το πάχος της τρίχας και γενικά ο τύπος των μαλλιών είναι αδύνατον να αλλάξει, διότι είναι γενετικά προκαθορισμένος και ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Παρά ταύτα, με την κατάλληλη φροντίδα, οι τρίχες μπορούν να φανούν παχύτερες και τα μαλλιά πυκνότερα.
Μπορεί η Τριχόπτωση να οφείλεται σε κάποια δίαιτα;
Ναι. Τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά συνδράμουν στην υγιή και φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας. Αν η δίαιτα που ακολουθεί κανείς είναι ισορροπημένη, τότε δεν εγκυμονεί ο κίνδυνος εμφάνισης Τριχόπτωσης. Όμως, όταν το άτομο υποβάλλεται σε εξαντλητικές δίαιτες, δίχως την καθοδήγηση και παρακολούθηση κάποιου ειδικού, τότε εντείνεται το ενδεχόμενο απώλειας μαλλιών.
Η έλλειψη βιταμινών ευθύνεται για την Διάχυτη Αλωπεκία;
Μία ισορροπημένη και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών μας. Οι ελλιπείς συγκεντρώσεις βιταμινών, ειδικότερα του σιδήρου, μπορεί να επιφέρει απώλεια των μαλλιών. Επιπλέον, ενοχοποιείται η έλλειψη πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β για την εμφάνιση Τριχόπτωσης.
Η Μεταμόσχευση Μαλλιών αποτελεί τη μοναδική λύση;
Η Μεταμόσχευση Μαλλιών αποτελεί μία εξελιγμένη και σύγχρονη μέθοδο θεραπείας για την Τριχόπτωση, καθώς μπορεί να επιτύχει οριστικά αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν προτείνεται πάντοτε. Παραδείγματος χάριν, όταν ο αριθμός των τριχών στη δότρια περιοχή είναι ελλιπής, τότε δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μαλλιών, διότι δεν παρέχεται από τον ασθενή ικανοποιητικός αριθμός μοσχευμάτων, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία.
Υπάρχουν εμφανή σημάδια ή ουλές έπειτα από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;
Όχι. Βέβαια, αυτό καθορίζεται από την ικανότητα και εμπειρία του εκάστοτε ιατρού, που θα εφαρμόσει τη μέθοδο.
Σε πόσες μέρες μπορώ να επανέλθω στις καθημερινές μου δραστηριότητες μου μετά τη Μεταμόσχευση;
Ο ασθενής που υποβάλλεται σε Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες και δραστηριότητες την επόμενη κιόλας ημέρα, ακολουθώντας βέβαια πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις του ιατρού του.
Γιατί να κάνω το Trichoscopy Skin Panel;
Οι Ακριβείς Γενετικές Αναλύσεις παρέχουν πολύτιμα δεδομένα μέσω της ανάλυσης των οποίων, μπορεί να προβλεφθεί η πιθανότητα εμφάνισης Τριχόπτωσης, πριν από την κλινική της εκδήλωση, καθώς και να ανιχνευθούν οι ακριβείς μηχανισμοί που οδήγησαν στην εμφάνιση της.
Με βάση την εκτεταμένη γενετική ανάλυση, λαμβάνονται οι πιο εξατομικευμένες κατευθύνσεις και αποφάσεις για την υγεία των ατόμων. Επιπλέον, οι ήδη πάσχοντες πληροφορούνται πληρέστερα για τη διάγνωση και τους μηχανισμούς του νοσήματος τους.
Τι όφελος θα αποκομίσω από το Trichoscopy Skin Panel;
Ο ασθενής έχει πλέον την πρόσβαση σε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Πόσο κοστίζει το Trichoscopy Skin Panel;
Με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι γενετικές εξετάσεις είναι πλέον προσβάσιμες κοστολογικά για το ευρύ κοινό και όχι μόνο για λίγους, όπως συνέβαινε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Ενδεικτικά, το κόστος των γενετικών εξετάσεων κυμαίνεται από 590 έως 1090 ευρώ.
Πού μπορώ να κάνω το Trichoscopy Skin Panel;
Η Ακριβής Γενετική Ανάλυση διενεργείται, κατόπιν ραντεβού σε Ιατρική Μονάδα που θα σας υποδείξουμε. Μπορεί όμως να γίνει και εξ αποστάσεως, υπό προϋποθέσεις. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη διαδικασία, που πραγματοποιείται, μέσω της συλλογής δείγματος σιέλου, μία φορά στη ζωή του ατόμου. Τα αποτελέσματα μπορούν να ληφθούν εντός 6-12 εβδομάδων.
Η Διεπιστημονική Ομάδα βρίσκεται εδώ, για να βοηθήσει και είναι συνεχώς στη διάθεση των ασθενών για πληροφορίες ή διευκρινήσεις.