Είσφρυση όνυχος

Είσφρυση όνυχος – Ονυχοκρύπτωση

Η είσφρυση όνυχος, ή αλλιώς ονυχοκρύπτωση, αποτελεί μία από τις συχνότερες φλεγμονές των νυχιών, ιδίως του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Όταν το νύχι εισέρχεται στο δέρμα του δακτύλου, προκαλείται πόνος, τοπικό οίδημα και ερυθρότητα στο δέρμα. Ενίοτε, τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από εκροή πυώδους ή ορώδους υγρού.

Ταυτόχρονα, ενδέχεται να δημιουργηθεί απόστημα και να σχηματιστεί υπερτροφικός κοκκιωματώδης ιστός. Σε αυτήν την περίπτωση, αν η είσφρυση όνυχος δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, εγκυμονεί ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μόνιμη παραμόρφωση του νυχιού, καθώς και σε άλλες πιο σοβαρές βλάβες.

 

Είσφρυση όνυχος – Αίτια

  • Αυξημένη κυρτότητα των νυχιών σε σημείο που αυτά εισχωρούν στο δέρμα, όταν αναπτύσσονται (γαμψονυχία).
  • Λανθασμένος τρόπος κοψίματος των νυχιών
  • Χρήση πολύ στενών υποδημάτων
  • Ορισμένες παθήσεις των νυχιών (π.χ. βακτηριακές λοιμώξεις, ονυχομυκητίαση, ονυχογρύπωση, παχυονυχία, όγκοι των μαλακών μορίων).
  • Τραυματισμοί δακτύλων
  • Ανατομικά προβλήματα στο πέλμα
  • Ανωμαλίες στην ονυχαία πλάκα

 

Είσφρυση όνυχος – Θεραπεία

 

Συντηρητική Θεραπεία

Σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία είναι συντηρητική, με λήψη αντιβίωσης. Επιπλέον, συνιστώνται συχνά ποδόλουτρα με αντισηπτικό σαπούνι και χορηγούνται παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη, όταν παρατηρηθεί πόνος. Η συντηρητική θεραπεία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής, δίχως όμως να παρέχει οριστική λύση στο πρόβλημα.

 

Χειρουργική Επέμβαση

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδειχθεί αρκετά επωφελής για τον ασθενή και η φλεγμονή εξακολουθεί να υφίσταται, τότε διενεργείται ονυχοπλαστική με χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρείται το τμήμα του προσβεβλημένου νυχιού μέχρι τη μήτρα (μερική ονυχεκτομή).

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Η πλήρης επούλωση επιτυγχάνεται σε χρονικό διάστημα περίπου 4-6 εβδομάδων.

Η χειρουργική επέμβαση διασφαλίζει την πλήρη ίαση και περιορίζει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης υποτροπών.

 

Χειρουργικό Laser CO2

Εάν υπάρξει υποτροπή, είναι σημαντικό να γίνει και καυτηριασμός της μήτρας του νυχιού στο συγκεκριμένο σημείο.

Σε αυτήν την περίπτωση, το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα CO2 αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση και την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου, που επιφέρει λιγότερη αιμορραγία και μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, διαρκεί μόνο 5-10 λεπτά και προσφέρει άρτια αισθητικά αποτελέσματα, χωρίς τομές και ράμματα.

  • Ανώδυνη & Αναίμακτη μέθοδος
  • Δεν απαιτεί τη λήψη αναλγητικών.
  • Ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες υποτροπής.