Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Έρπης Γεννητικών οργάνων

 

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια συχνή λοίμωξη που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (Herpes Virus Hominis). Πρόκειται για μία μεταδιδόμενη σεξουαλικά νόσο, η οποία προσβάλλει το δέρμα ή τις βλεννογόνους μεμβράνες των γεννητικών οργάνων.

 

Υπάρχουν 2 τύποι ιού έρπητα. Ο τύπος I που συναντάται συχνότερα στα χείλη του στόματος και ο τύπος II που είναι πιο συχνός στα γεννητικά όργανα.

 

Τρόποι μετάδοσης

 

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της αφής, του φιλιού και της σεξουαλικής επαφής με φορέα του ιού κι έχει χρόνο επώασης 2-5 μέρες. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένος, όταν ο φορέας εμφανίζει ενεργά συμπτώματα. Έγκυες γυναίκες, μάλιστα, που έχουν έρπη των γεννητικών οργάνων, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο νεογέννητο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

 

Η μετάδοση του ιού, πάντως, είναι περισσότερο πιθανή μέσω της επαφής με το δέρμα ατόμου που νοσεί κι εμφανίζει ορατές πληγές, φουσκάλες, ή κάποιο εξάνθημα. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει τον ιό από το σάλιο ενός ατόμου που έχει έρπη ή από τα κολπικά υγρά ακόμα κι όταν το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει κάποια ορατή πληγή.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Κλινικά σημεία

 

Αρκετοί άνθρωποι με μόλυνση δεν αναπτύσσουν πληγές, ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα που δεν γίνονται αντιληπτά, ή τα συγχέουν με τσιμπήματα εντόμων, ή ακόμη και με άλλες δερματικές παθήσεις.

 

Τα βασικά συμπτώματα που περιλαμβάνει ο έρπης είναι ο κνησμός, ο πόνος και το τσούξιμο στο σημείο όπου εμφανίζονται μικρές επώδυνες φουσκάλες ή φυσαλίδες, οι οποίες περιέχουν ένα διάφανο ή κιτρινωπό υγρό. Αυτές οι φυσαλίδες σπάνε σε 24 ώρες σχηματίζοντας μικρά έλκη που συνοδεύονται από φαγούρα και έντονο άλγος και εντοπίζονται συνήθως:

 

Στις γυναίκες: Στα χείλη του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, γύρω από τον πρωκτό και στους μηρούς ή τους γλουτούς.

 

Στους άντρες: Στο πέος, στο όσχεο, στην περιπρωκτική περιοχή, στους μηρούς ή τους γλουτούς.

 

Ταυτόχρονα, μπορεί να εκδηλωθούν και γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, αδιαθεσία και διόγκωση των λεμφαδένων αδένων.

 

Θεραπευτικές Αγωγές

 

Άπαξ και μολυνθεί ο οργανισμός του ανθρώπου από τον ιό που προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων, ο ιός παραμένει αδρανής στα νευρικά κύτταρα σε “λανθάνουσα κατάσταση”. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει, ωστόσο τα συμπτώματα μπορούν να περιοριστούν μέσω της λήψης αντιιικών φαρμάκων που δρουν κατά του ιού ή της χορήγησης τοπικής αγωγής.

 

Οι κανόνες καλής υγιεινής και η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αποτελούν μοναδικούς τρόπους πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή μείωσης των πιθανοτήτων επανεμφάνισης του ιού, σε περίπτωση που το άτομο έχει ήδη προσβληθεί.

 

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εκδήλωση Έρπητος των γεννητικών οργάνων.  Όταν οι άμυνες του οργανισμού εξασθενούν, το σώμα μας έχει προδιάθεση να εμφανίσει μία σειρά από διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το  ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να κινητοποιεί όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς, ώστε να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού.

 

Όταν όμως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό, τότε οποιαδήποτε φλεγμονή καταστέλλεται και σπάνια παρατηρούνται υποτροπές. Επομένως,η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι φλέγον και ουσιαστικό ζήτημα.

 

Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες φωτογραφίζουν με ακρίβεια την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, η οποία μπορεί να συστηθεί ακόμη και όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται άμεσα η ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

 

Επιπλέον φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του Ανοσοποιητικού Συστήματος

 

  • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσα από εξειδικευμένα και εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας.
  • Διάγνωση και καταπολέμηση άλλων φλεγμονών μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις.
  • Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής. Με βάση στοιχεία ερευνών, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ιού.
  • Αποφυγή του άγχους και χρόνιου stress. Το συναισθηματικό στρες προκαλεί ορμονικές διαταραχές. Τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του stress) αυξάνονται, με αποτέλεσμα η αδρεναλίνη στα επινεφρίδιά μας να εξαντλείται. Τα κύτταρα υφίστανται μεταλλάξεις και το περιβάλλον του γίνεται νοσηρό και ευάλωτο.
  • Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, καταστέλλει την ανοσία κυτταρικού τύπου.
  • Χρειάζεται επαρκής ύπνος, γιατί διαφορετικά μειώνονται τα επίπεδα μελατονίνης. Η μελατονίνη αποτελεί τη βασική ορμόνη η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Χωρίς αυτήν, τα καρκινικά κύτταρα αυξάνονται και οι κιρκάδιοι ρυθμοί των επιπέδων ορμονών μας συνθλίβονται.
  • Ορμονική Αποκατάσταση του οργανισμού μας.