Γονόρροια (Βλεννόρροια)

Γονόρροια – Βλεννόρροια

 

Η βλεννόρροια ή γονόρροια είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια και οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο, το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Neisseria. Το βακτηρίδιο αυτό προσβάλλει συνήθως την ουρήθρα, τον τράχηλο, τη μήτρα, το ορθό ή τον φάρυγγα.

 

Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η μη χρήση προφυλακτικού αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από το συγκεκριμένο βακτηρίδιο.

 

Ενδείξεις Γονόρροιας

 

Τα συμπτώματα της γονόρροιας συνήθως εκδηλώνονται σε διάστημα 2-5 ημερών, κατόπιν της μόλυνσης. Ωστόσο, στους άνδρες μπορεί να χρειαστεί να παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα, έως ότου εμφανιστούν.

 

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το 1/5 των αντρών και περίπου το ½ των γυναικών, που έχουν μολυνθεί από αυτό το βακτήριο, δεν εμφανίζουν συμπτώματα κι ενδείξεις και αγνοούν παντελώς το γεγονός ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

 

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκύψουν πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο, το πέος, την ουρήθρα και τον πρωκτό. Παράλληλα, μπορεί να παρατηρηθεί τσούξιμο και πόνος κατά την ούρηση ή επιτακτική για ούρηση. Στο άνοιγμα, μάλιστα, της ουρήθρας, παρατηρείται ερεθισμός ή ερυθρότητα, ενώ δεν αποκλείεται τα άτομα να εμφανίσουν πονόλαιμο(γονοκοκκική φαρυγγίτιδα).

 

Ειδικότερα, στις γυναίκες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί έντονος κοιλιακός πόνος και να εμφανιστούν συμπτώματα τραχηλίτιδας, δηλαδή, ευαισθησία και μικροαιμορραγίες. Οι άνδρες κατά κύριο λόγο παρουσιάζουν άφθονο ουρηθρικό πυώδες ή βλεννοπυώδες έκκριμα και ευαισθησία ή πρήξιμο στους όρχεις.

 

Τρόποι μετάδοσης

 

Η Γονόρροια μπορεί να μεταδοθεί μέσω του κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ, καθώς και από τη μητέρα στο νεογνό, κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το μικρόβιο ενδέχεται, επίσης, να μεταδοθεί και με τα χέρια που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο πέος, κόλπο ή πρωκτό.

 

Επιπλοκές

 

Η Βλεννόρροια μπορεί να επιφέρει μέχρι και θανατηφόρες συνέπειες, αν δε δοθεί εγκαίρως κάποια θεραπευτική αγωγή. Στους άνδρες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί επιδιδυμίτιδα, μια επίπονη φλεγμονή των όρχεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Επίσης, είναι αρκετά αυξημένη η πιθανότητα πρόκλησης τραυματισμού ή στένωσης της ουρήθρας. Μπορεί, μάλιστα, να προκύψουν προβλήματα στην ούρηση ή να μολυνθεί η ουρήθρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να προκληθεί νεφρική ανεπάρκεια.

 

Οι γυναίκες μπορεί εμφανίσουν σαλπιγγίτιδα, η οποία ενδέχεται να επιφέρει προβλήματα στη σύλληψη ή εξωμήτριο κύηση, ενώ δεν αποκλείεται να νοσήσουν από φλεγμονώδη πάθηση της πυέλου και να επέλθει στειρότητα. Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, μηνιγγίτιδα, μόλυνση της καρδιακής βαλβίδας, καθώς και διάσπαρτη μόλυνση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή.

 

Τρόποι θεραπείας

 

Η θεραπεία είναι αρκετά αποτελεσματική και περιλαμβάνει τη χρήση τοπικής αγωγής ή αντιβιοτικών φαρμάκων. Δύο εβδομάδες μετά το πέρας της αγωγής συνιστάται επανέλεγχος, διότι εγκυμονεί ο κίνδυνος ανθεκτικότητας σε ορισμένα αντιβιοτικά και έτσι μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της θεραπείας του ασθενούς.

 

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εμφάνιση Γονόρροιας.  Όταν οι άμυνες του οργανισμού εξασθενούν, το σώμα μας έχει προδιάθεση να εμφανίσει μία σειρά από διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το  ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να κινητοποιεί όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς, ώστε να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού.

 

Όταν όμως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό, τότε οποιαδήποτε φλεγμονή καταστέλλεται και σπάνια παρατηρούνται υποτροπές. Επομένως,η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι φλέγον και ουσιαστικό ζήτημα.

 

Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες φωτογραφίζουν με ακρίβεια την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, η οποία μπορεί να συστηθεί ακόμη και όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται άμεσα η ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

 

Επιπλέον φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του Ανοσοποιητικού Συστήματος

 

  • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσα από εξειδικευμένα και εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας.
  • Διάγνωση και καταπολέμηση άλλων φλεγμονών μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις.
  • Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής. Με βάση στοιχεία ερευνών, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ιού.
  • Αποφυγή του άγχους και χρόνιου stress. Το συναισθηματικό στρες προκαλεί ορμονικές διαταραχές. Τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του stress) αυξάνονται, με αποτέλεσμα η αδρεναλίνη στα επινεφρίδιά μας να εξαντλείται. Τα κύτταρα υφίστανται μεταλλάξεις και το περιβάλλον του γίνεται νοσηρό και ευάλωτο.
  • Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, καταστέλλει την ανοσία κυτταρικού τύπου.
  • Χρειάζεται επαρκής ύπνος, γιατί διαφορετικά μειώνονται τα επίπεδα μελατονίνης. Η μελατονίνη αποτελεί τη βασική ορμόνη η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Χωρίς αυτήν, τα καρκινικά κύτταρα αυξάνονται και οι κιρκάδιοι ρυθμοί των επιπέδων ορμονών μας συνθλίβονται.
  • Ορμονική Αποκατάσταση του οργανισμού μας.

 

[/vc_row]