Κονδυλώματα & HPV

Τα Κονδυλώματα είναι ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, που οφείλεται σε στελέχη του ιού HPV. Προσβάλλει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Ο ιός που το προκαλεί εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, μέσω μικρών αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Ολοκληρωμένη Διάγνωση

Οριστική Εξάχνωση

Ανίχνευση Αρχόμενων Βλαβών

Χωρίς Πόνο

Χωρίς Ουλές & Σημάδια

Σε μία Συνεδρία

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

ΣΕ 1 ΜΟΝΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ LASER CO2

 

  • Μόνιμη Αφαίρεση Κονδυλωμάτων
  • Ψηφιακή Ανίχνευση Υποκλινικών Βλαβών
  • Θεραπευτική Αντιμετώπιση με Laser CO2
  • Εξάλειψη Υποτροπών, χωρίς ουλές και σημάδια

Η κλινική εικόνα των κονδυλωμάτων

Τι είναι τα Kονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που οφείλεται σε στελέχη του ιού HPV. Προσβάλλει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Ο ιός που το προκαλεί εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, μέσω μικρών αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Εντοπίζονται περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη ιών HPV, εκ των οποίων κάποια προκαλούν τις κοινές μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος, κάποια άλλα θηλώματα, ενώ ορισμένα θεωρούνται πιο επιβλαβή και ενδέχεται να προκαλέσουν δυσπλασίες ή και κακοήθειες.

 

Όταν εκδηλωθούν τα οξυτενή κονδυλώματα, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στα στελέχη 6 και 11 του ιού HPV, εμφανίζονται ως μικρά ογκίδια ή προεξοχές του δέρματος που πολλές φορές είναι παρόμοια με μικρά σπυράκια ή ελιές και συνήθως έχουν τη μορφή κουνουπιδιού. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό, ροζ ή ίδιο με το χρώμα του δέρματος.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται;
Στον άνδρα, τα κονδυλώματα μπορεί να εντοπιστούν στο πέος, στο όσχεο, στη βουβωνική και περιπρωκτική περιοχή, στο εφήβαιο, στην ουρήθρα, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα, το φάρυγγα και τον ουρανίσκο.

 

Στη γυναίκα, τα κονδυλώματα εκδηλώνονται στον κόλπο, στο αιδοίο, στο εφήβαιο, καθώς και στην περιπρωκτική, περινεϊκή και βουβωνική χώρα. Αν μεταδοθούν με το στοματικό έρωτα, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν στο στόμα, στην εσωτερική πλευρά του άνω και κάτω χείλους, στη γλώσσα, στο φάρυγγα και στον ουρανίσκο.

Έχουν συμπτώματα;
Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων είναι πιθανόν να μιμούνται την κλινική εικόνα και τα χαρακτηριστικά άλλων βλαβών, όπως οι σπίλοι, η σύφιλη, η μολυσματική τέρμινθος, τα θηλώματα και οι μυρμηγκιές. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία και κνησμό.

2 + 1  βασικοί λόγοι για την αφαίρεση Κονδυλωμάτων

Η εμφάνιση οξυτενών κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα, στις περιγεννητικές περιοχές, πέριξ του πρωκτού αλλά και σε άλλες περιοχές του δέρματος, πρέπει να αφαιρούνται για τους εξής λόγους:

Η Nόσος δεν αντιστρέφεται αλλά με την πάροδο του χρόνου οι βλάβες πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος.

Το Iικό φορτίο μεταφέρεται στο σύντροφο και το άτομο αρχίζει να περιορίζει πολλές φορές τη σεξουαλική του ζωή.

Στις γυναίκες ένας επιπλέον λόγος αποτελεί ότι τα χαμηλού ρίσκου στελέχη HPV (μη ογκογόνα), ενδέχεται να συνδυάζονται με ογκογόνα στελέχη. Τα στελέχη αυτά είναι υψηλής επικινδυνότητας και σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου (κόλπος, αιδοίο, μήτρα, πρωκτός, στοματοφάρυγγας).

Για τους παραπάνω λόγους, είναι λοπόν αναγκαίος ο ακριβής εντοπισμός, η ολοκληρωμένη θεραπεία και η συστηματική παρακολούθηση, μέχρι την ολική εξάλειψη της εκδήλωσης του ιικού φορτίου.

Κλινική Εξέταση – Ψηφιακή Ανίχνευση Βλαβών – Διάγνωση

Πως γίνεται η εξέταση για τα Κονδυλώματα;
Η εξέταση πραγματοποιείται από δερματολόγο, χειρουργό, γαστρεντερολόγο, γυναικολόγο ή εξειδικευμένο ΩΡΛ (αναλόγως την περιοχή) για τον εντοπισμό τόσο των εξωτερικών εκδηλώσεων των κονδυλωμάτων καθώς και όσων δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

 

Η εξέταση των περιοχών, εκτός από τον κλασικό τρόπο, μπορεί να διενεργηθεί και με ψηφιακό σκανάρισμα. Εντοπίζονται έτσι και οι αρχόμενες βλάβες, μη επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό, την εξάπλωση και περαιτέρω ταλαιπωρία του ασθενούς.

Τι είναι η Ψηφιακή Ανίχνευση των βλαβών που προκαλούν τα Κονδυλώματα;
Η Ψηφιακή απεικόνιση των εσωτερικών δερματικών αλλοιώσεων αλλάζει δραματικά τα δεδομένα σε σχέση με την λεπτομερή ανίχνευση κονδυλωμάτων, ακόμα και όταν αυτά είναι σε λανθάνουσα κατάσταση.

 

Χάριν της ψηφιακής Απεικονιστικής Τεχνολογίας (Dynamic Spectral Imaging Technology in Colposcopy – DySIS), η διαδικασία της συστηματοποίησης των απεικονίσεων, βοηθά τον γιατρό να συγκρίνει και τις πιο μικρές μεταβολές που προκύπτουν από εξέταση σε εξέταση.

 

Μόνο η πλήρης αντιμετώπιση όλων των αλλοιώσεων και βλαβών, μπορεί να εγγυηθεί τον περιορισμό της πιθανότητας υποτροπής καθώς και την εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού είτε στη γύρω περιοχή του σώματος του ασθενούς είτε στον/στην ερωτική σύντροφο.

Θεραπεία με Laser CO2

Ποιά είναι η θεραπεία των Οξυτενών Κονδυλωμάτων;
Η θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων, εξαρτάται τόσο από την έκτασή τους όσο και από την περιοχή στην οποία εμφανίζονται. Μέσα από την ολοκληρωμένη διάγνωση (εξετάσεις στην περιοχή, ιστορικό ασθενούς, κατάσταση ανοσοποιητικού συστήματος), προκύπτει η καλύτερη θεραπεία για τη σωστή αντιμετώπισή των κονδυλωμάτων.

 

Η θεραπεία με LASER επιτρέπει την οριστική εξάχνωση των κονδυλωμάτων χωρίς πόνο σε μία μόλις συνεδρία. Η επούλωση είναι άμεση και δεν ανιχνεύονται στην περιοχή δράσης του Laser ουλές, ή περαιτέρω δερματικές αλλοιώσεις.

 

Η χρήση λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) προϋποθέτει ένα άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο Ιατρείο και ένα αντίστοιχα εκπαιδευμένο Ιατρικό προσωπικό. Με τη χρήση του λέιζερ περιμετρικά των αλλοιώσεων, προλαμβάνεται η μετάδοση στη γύρω περιοχή, συνεπώς μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής και εξάπλωσης του ιού.

 

Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Τυχόν Υποτροπές

Για ποιούς λόγους μπορεί να ξαναεμφανιστούν τα Κονδυλώματα;
Οι υποτροπές οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων:

 

Αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος που επιβαρύνεται είτε από νέα μόλυνση είτε από παραλείψεις στη θεραπεία και τη μετέπειτα παρακολούθηση.

 

Φυσικά, η ίδια η εξασθένηση του ανοσοποιητικού, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια ή στον τρόπο ζωής του ασθενούς (άγχος, διατροφικές συνήθειες, καταχρήσεις κλπ).

Υπάρχει τρόπος να αποφύγω τις υποτροπές;
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, η οποία μπορεί να συστηθεί ακόμη και όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών που στοχεύει στην άμεση ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

 

Ο γιατρός συμβουλεύει τον ασθενή κατάλληλα, ώστε να μπορεί ο ίδιος να εντοπίσει τυχόν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων (αυτοεξέταση).

 

Επιπλέον, παρέχει στην/στον ασθενή τις αναγκαίες οδηγίες σχετικά με αλλαγές καθώς και όσον αφορά καθημερινές συνήθειες και πράξεις (π.χ. αποφυγή ξυρίσματος ή σκουπίσματος με πετσέτες, κλπ).

Επανεξέταση

Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση;
Προληπτικά, διενεργείται κλινική εξέταση ανά διάστημα ενός μηνός. Για την περίπτωση υποτροπής των κονδυλωμάτων, απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις στο εσωτερικό των οργάνων (ουρηθροσκόπηση, κολποσκόπηση, πρωκτοσκόπηση) για τον εντοπισμό του συνόλου των αλλοιώσεων.

 

Τέλος, οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό χρειάζεται να επαναλάβουν εξετάσεις όπως τεστ Παπανικολάου κάθε τρεις έως έξι μήνες μετά την αρχική θεραπεία. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στον τράχηλο.

 

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να κριθεί ολοκληρωμένη και επιτυχής μετά το πέρασμα οχτώ (8) μηνών χωρίς υποτροπή και εκδήλωση νέων αλλοιώσεων, βάσει πρωτοκόλλου.

Συχνές Ερωτήσεις

Αν μολυνθώ σήμερα, πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες αλλοιώσεις;

Συνήθως εμφανίζονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη μόλυνση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που εμφανίζονται οι αλλοιώσεις αργότερα.

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω του αίματος;

Ο ιός HPV δεν μεταδίδεται με το αίμα. Ο HPV (Human Papilloma Virus), γνωστός και ως ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός. Αυτό σημαίνει ότι προσβάλλει μόνο τους επιθηλιακούς ιστούς διαφόρων περιοχών του σώματος, στο δέρμα, στα γεννητικά όργανα, στην περιοχή του πρωκτού, στο στόμα. Ο HPV μεταδίδεται μόνο όταν περιοχή με βλάβη έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, που μεταδίδονται με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος.

Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού;

Το προφυλακτικό καλύπτει μόνο την περιοχή του πέους. Επομένως τόσο η βάση του πέους όσο και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, μένουν εκτεθειμένες. Έτσι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί κατά την σεξουαλική επαφή από τον ένα σύντροφο στον άλλον.

Αφήνουν σημάδια οι βλάβες από τα δερματικά κονδυλώματα;

Όταν η θεραπεία της συγκεκριμένης βλάβης πραγματοποιείται με τη μέθοδο εξάχνωσης, ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς τομή και ράμμα με CO2 laser, δεν αφήνει σημάδια.

Με ποιους τρόπους μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Ο ιός HPV εισέρχεται στο σώμα μέσω τριβής ή μικροτραυματισμών στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Ο ιός μεταφέρεται κυρίως από δερματική επαφή.

Στους άντρες τι προκαλεί ο ιός HPV;

Οι άνδρες που προσβάλλονται από κακοήθεις τύπους HPV ενδέχεται να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού ή του πέους. Ωστόσο, η συχνότητα των καρκίνων αυτού του τύπου είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των γυναικών. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες είναι κυρίως φορείς της λοίμωξης ενώ ο αντρικός οργανισμός είναι ικανότερος στην υποστροφή των βλαβών.

Ποιους καρκίνους προκαλούν οι HPV στις γυναίκες;

Στις γυναίκες το κύριο όργανο που νοσεί είναι ο τράχηλος της μήτρας. Συνδέονται όμως αιτιολογικά και με ένα μέρος των καρκίνων του αιδοίου του κόλπου και του πρωκτού.

Ξαναδημιουργούνται τα δερματικά κονδυλώματα; Θα τα έχω σε όλη μου τη ζωή;

Αν η θεραπεία είναι σωστή και αποτελεσματική για διάστημα οκτώ μηνών τα κονδυλώματα θα εξαλειφθούν. Αυτό το οποίο μπορεί να παραμείνει είναι η ύπαρξη της λοίμωξης. Αναζωπύρωση πιθανώς να γίνει στην περίπτωση της μεγάλης πτώσης του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και στην περίπτωση της επαναμόλυνσης.