Τι είναι ο Ομαλός Λειχήνας Νυχιών
Ο ομαλός λειχήνας των νυχιών αποτελεί μία νόσο η οποία προκαλεί χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στο νύχι και στην όψη του και προκαλεί βλάβες στη μήτρα του. Άλλοτε δημιουργεί επιμήκεις γραμμώσεις και αύλακες κι άλλοτε ατροφία κεντρικά, οδηγώντας στην ανάπτυξη ενός νυχιού που ομοιάζει με πτερύγιο. Μερικές φορές, μάλιστα, επέρχεται καταστροφή του δέρματος γύρω από το νύχι και σχηματίζεται μια ουλή.
Η επιφάνεια του νυχιού σταδιακά λεπταίνει και αναπτύσσονται ραβδώσεις. Τα νύχια μπορεί να γίνουν πιο σκούρα και πυκνά ή να ξεχωρίσουν από την κοίτη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να επέλθει η απόπτωση τους ή η ημιτελής ανάπτυξη τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εξαφανίζονται εντελώς.
Ποιοι προσβάλλονται από Ομαλό Λειχήνα
Ο καθένας από εμάς μπορεί να προσβληθεί από ομαλό λειχήνα. Παρά ταύτα, εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Η προσβολή των νυχιών σε ασθενείς με δερματικές αλλοιώσεις ομαλού λειχήνα ανέρχεται σε ποσοστό από 1 έως 15%.
Ενδείξεις Ομαλού Λειχήνα
Ο ομαλός λειχήνας μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αλλοιώσεις στα νύχια, όπως ραβδώσεις, βοθρία, υπονύχια υπερκεράτωση, λέπτυνση της ονυχαίας πλάκας, ονυχορρήξεις, περιφερική ονυχομάδηση και ατροφία αυτών. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου η ονυχαία πλάκα αποκτά σκούρο κίτρινο χρώμα, τραχιά επφάνεια και αυξημένη κυρτότητα και παρουσιάζεται με παρόμοια μορφή με την αντίστοιχη των νυχιών στο σύνδρομο κίτρινου νυχιού.
Αιτίες πρόκλησης Ομαλού Λειχήνα
Οι αιτίες που προκαλούν τον ομαλό λειχήνα δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι ενδέχεται να υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ του ομαλού λειχήνα και της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο λειχήνας αποτελεί μία αυτοάνοση ασθένεια, κατά την οποία το σώμα μας επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα.
Παράλληλα, ορισμένα φάρμακα, όπως εκείνα στα οποία εμπεριέχεται αρσενικό, βισμούθιο, ή χρυσό, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη εξανθήματος, πανομοιότυπου με αυτό του ομαλού λειχήνα. Επιπλέον, η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες και η μακροχρόνια χρήση κινιδίνης, που χρησιμοποιείται για την ελονοσία, μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες εμφάνισης υπερτροφικού ομαλού λειχήνα των κάτω άκρων. Παρόμοιο εξάνθημα δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση κι εμφανίζουν αντίδραση μοσχεύματος έναντι ξενιστή.
Θεραπεία Ομαλού Λειχήνα των Νυχιών
Οι θεραπευτικές επιλογές δεν είναι πολλές και συχνά η θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης καθίσταται δύσκολη, γιατί το ομαλός λειχήνας είναι ανθεκτικός σε αρκετές μορφές θεραπείας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ομαλός λειχήνας υποχωρεί από μόνος του. Παρά ταύτα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι θεραπείας, που μπορούν να περιορίσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, να επιφέρουν και να επιταχύνουν την επούλωση.
Συνήθως, χορηγούνται τοπικά κορτιζονούχα σκευάσματα ή διά του στόματος κορτιζόνη, ενώ αρκετές φορές συνιστάται η λήψη Μεθοτρεξάτης, Υδροξυχλωροκίνης και Ακιτρετίνης. Ωστόσο, τα φάρμακα που χορηγούνται μπορεί να προκαλέσουν πολλές δυσάρεστες παρενέργειες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την υγεία των ασθενών.
Η σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση, η οποία ερευνά τις πραγματικές αιτίες του Ομαλού Λειχήνα των νυχιών, εστιάζει στη βελτίωση της υγείας και στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες θεραπείες και πρωτόκολλα και διαφοροποιείται ως προς την προσέγγιση στα εξής:
Διάγνωση
Ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει ένα πλήρες επιγενετικό ιατρικό ιστορικό, το οποίο εξετάζει το σύνολο των επιγενετικών παραγόντων που ενοχοποιούνται ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους για την αυτοανοσία, μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει τα κύτταρα του οργανισμού του. Επιπλέον, διενεργούνται εξειδικευμένες μοριακές εξετάσεις, οι οποίες ανευρίσκουν τα αίτια που προκαλούν τον Ομαλό Λειχήνα Ονύχων, σε επίπεδο κυττάρου.
Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Βάσει των ευρημάτων, διαμορφώνονται αποκλειστικά εξατομικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα που αντιμετωπίζουν και αποκαθιστούν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο. Πρόκειται, δηλαδή για μία αιτιολογική αντιμετώπιση κι όχι συμπτωματική. Χορηγούνται εξατομικευμένες ιατρικές αγωγές, τις οποίες ο ασθενής προμηθεύεται από επιλεγμένα φαρμακεία.
Παρακολούθηση
Η πορεία της νόσου εξετάζεται σε μηνιαία βάση και οι αγωγές παραμετροποιούνται βάσει του συνόλου των συμπτωμάτων και άλλων βιοχημικών δεικτών. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιστοποιείται ο χρόνος θεραπείας και επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καταλυτικό ρόλο στην αιτιολογική αυτή προσέγγιση και αντιμετώπιση των νοσημάτων με αυτοάνοσο υπόστρωμα, όπως είναι ο Ομαλός Λειχήνας Ονύχων, παίζει η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή. Χρειάζεται πειθαρχία και αυστηρή τήρηση του εκάστοτε εξατομικευμένου ιατρικού πρωτοκόλλου, καθώς και του συνόλου των οδηγιών που θα λαμβάνει από την Ιατρική Ομάδα.