Αιτιολογική Θεραπεία
- Εξειδικευμένες Μοριακές Εξετάσεις για Ανίχνευση των Αιτιών.
- Αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας (Αίτια της Νόσου).
- Αυστηρά Εξατομικευμένες Αγωγές
- Χωρίς λήψη Συνθετικών, Χημικών και Φαρμακευτικών Ουσιών.
Παιδική Λεύκη
Η Λεύκη είναι μία πάθηση του δέρματος, κατά την οποία διαταράσσεται η λειτουργία των μελανοκυττάρων. Πρόκειται για κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής δηλαδή ουσίας που παρέχει στο δέρμα το χαρακτηριστικό χρώμα του. που προκαλεί λευκές κηλίδες ή μπαλώματα να εμφανίζονται στο δέρμα.
Η Λεύκη, κατ’ ουσίαν, ταυτίζεται με την απώλεια του κανονικού χρώματος του δέρματος και χαρακτηρίζεται από την παρουσία λευκών κηλίδων σε αυτό. Πρόκειται για μία αυτοάνοση νόσο, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τα μελανοκύτταρα.
Η Λεύκη συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας από 20 έως 30 ετών. Παρά ταύτα, πολλές φορές, πλήττει τα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια. Η παιδική λεύκη διαφέρει από την αντίστοιχη των ενηλίκων. Παραδείγματος χάρη, μία σημαντική διαφορά εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συσχέτιση με άλλα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα είναι σπανιότερη στην παιδική Λεύκη, σε αντίθεση με τους ενήλικες.
Η Λεύκη δεν αποτελεί μορφή καρκίνου του δέρματος, δεν είναι μόλυνση και δε μεταδίδεται. Τα περισσότερα παιδιά που πάσχουν από λεύκη είναι υγιή. Ωστόσο, η παιδική λεύκη έχει σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού και μειώνει την αυτοεκτίμηση του. Οι συνομηλικοί του, μάλιστα, λόγω της μικρής ηλικίας, δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη φύση του προβλήματος και πολλές φορές, λόγω της άγνοιας του, αποδεικνύονται οι πιο αυστηροί κριτές.
Κλινικά σημεία και συμπτώματα Λεύκης
Η Λεύκη εμφανίζεται με τη μορφή μικρών και ανοιχτόχρωμων κηλίδων στο δέρμα του παιδιού, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να εξαπλωθούν και να μεγαλώσουν. Η εξάπλωση μπορεί να σημειωθεί είτε γρήγορα είτε αργά, να συμβεί συμμετρικά και στις δύο πλευρές του σώματος ή να περιοριστεί σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
Ειδικότερα, παρατηρείται αποχρωματισμός του δέρματος σε διάφορες περιοχές του σώματος. Τα παιδιά με λεύκη, μάλιστα, εμφανίζουν κι άλλα συμπτώματα, όπως πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών ή απώλεια της χρωστικής στα χείλη.
Αιτίες παιδικής Λεύκης
Υπάρχει μία αμφισημία σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν Λεύκη. Οι θεωρίες ποικίλλουν και η παθολογία της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Λεύκη αποτελεί μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται, εσφαλμένα, ενάντια στα μελανοκύτταρα του.
Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρουσιάζεται σε παιδιά που εμφανίζουν γενετική προδιάθεση, δεδομένου ότι πάνω από το 30% των προσβεβλημένων παιδιών έχουν ένα μέλος της οικογένειας που πάσχει από λεύκη. Αυτό, ωστόσο, που είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τα παιδιά με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό θυρεοειδικής νόσου, διαβήτη ή αλωπεκίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Λεύκης.
Διάγνωση Λεύκης
Η Λεύκη συνήθως μπορεί να διαγνωστεί πολύ εύκολα από το δερματολόγο, γιατί τα άσπρα μπαλώματα στο δέρμα είναι διακριτά. Κατά κύριο λόγο, η διάγνωση της Λεύκης επιτυγχάνεται με κλινική εξέταση, λήψη ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού, ενώ διενεργούνται και εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων του θυρεοειδούς αδένα. Σπανίως, μπορεί να χρειαστεί βιοψία του δέρματος.
Θεραπευτικές Αγωγές
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της λεύκης καθορίζεται από τον τύπο και την έκταση της νόσου και τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές μέθοδοι που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παιδικής Λεύκης είναι τα αντηλιακά. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση το παιδί να χρησιμοποιεί αντιηλιακό, όταν εκτίθεται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου. Επίσης, υπάρχουν διάφορα καλλυντικά τύπου make up, που καλύπτουν τις λευκές κηλίδες.
Συνήθως, χορηγούνται κρέμες Κορτικοστεροειδών ή κρέμες με αναστολείς Καλσινευρίνης. Η Φωτοθεραπεία με υπεριώδες Α ή Β (PUVA ή UVB), ακόμη, αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής στην περιοχή του προσώπου, των χεριών, του κορμού, καθώς δρα από το εξωτερικό προς το εσωτερικό τμήμα των λευκών κηλίδων.
Η σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση, η οποία ερευνά τις πραγματικές αιτίες του αυτοάνοσου δερματολογικού νοσήματος, δηλαδή της Λεύκης, εστιάζει στη βελτίωση της υγείας και στην αύξηση της ποιότητας ζωής. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες θεραπείες και πρωτόκολλα και διαφοροποιείται ως προς την προσέγγιση στα εξής:
Διάγνωση
Το παιδί καλείται να συμπληρώσει ένα ιατρικό ιστορικό, το οποίο εξετάζει το σύνολο των επιγενετικών παραγόντων που ενοχοποιούνται ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους στην αυτοανοσία, μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει τα κύτταρα του οργανισμού του. Επιπλέον, διενεργούνται εξειδικευμένες μοριακές εξετάσεις, οι οποίες ανευρίσκουν τα αίτια που προκαλούν τη Λεύκη, σε επίπεδο κυττάρου.
Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Βάσει των ευρημάτων, διαμορφώνονται αποκλειστικά εξατομικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα που αντιμετωπίζουν και αποκαθιστούν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο. Πρόκειται, δηλαδή για μία αιτιολογική αντιμετώπιση κι όχι συμπτωματική. Χορηγούνται εξατομικευμένες ιατρικές αγωγές, τις οποίες ο ασθενής προμηθεύεται από επιλεγμένα φαρμακεία.
Παρακολούθηση
Η πορεία της νόσου εξετάζεται σε μηνιαία βάση και οι αγωγές παραμετροποιούνται βάσει του συνόλου των συμπτωμάτων και άλλων βιοχημικών δεικτών. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιστοποιείται ο χρόνος θεραπείας και επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Καταλυτικό ρόλο στην αιτιολογική αυτή προσέγγιση και αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Δερματολογικών Νοσημάτων, όπως είναι η Λεύκη, παίζει η συμμόρφωση του παιδιού στη θεραπευτική αγωγή. Χρειάζεται πειθαρχία και αυστηρή τήρηση του εκάστοτε εξατομικευμένου ιατρικού πρωτοκόλλου, καθώς και του συνόλου των οδηγιών που θα λαμβάνει από την Ιατρική Ομάδα.