Μυρμηκίες (Μυρμηγκιές)

Τι είναι οι Μυρμηκίες

Οι μυρμηκίες είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος, οι οποίες οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτός ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα της επιδερμίδας, προκαλώντας τον ταχύ πολλαπλασιασμό τους. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται οι μυρμηκιώδεις βλατίδες, καλοήθη δηλαδή εξογκώματα με σκληρή επιφάνεια, που έχουν τη μορφή κουνουπιδίου.

Οι μυρμηκίες ποικίλλουν σε σχήμα και χρώμα. Μπορεί να είναι στρογγυλές, με ακανόνιστο σχήμα, επίπεδες ή εξογκωμένες, χρώματος λευκού, γκρι ή καφέ.

Οι μυρμηκίες εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, στα πόδια, στις πατούσες και το πρόσωπο. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να αναπτυχθούν και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, όπως στο στόμα. Συνηθέστερα, εμφανίζονται το καλοκαίρι, καθώς τα άτομα δε φορούν υποδήματα κι έρχονται συχνότερα σε επαφή με το νερό, γεγονός που καθιστά τα κάτω άκρα ευάλωτα στον ιό.

time icon

Γρήγορα

Laser icon

Αναίμακτα

Euro icon

Οικονομικά

Θεραπεία με Laser CO2

Η θεραπεία με Laser CO2 επιτρέπει την οριστική εξάλειψη των Μυρμηκιών:

  • Σε μία μόλις συνεδρία
  • Ανώδυνα & Αναίμακτα 
  • Χωρίς σημάδια, ουλές ή περαιτέρω δερματικές αλλοιώσεις.

Η επούλωση είναι άμεση, διότι το Laser διοξειδίου του άνθρακα εξαλείφει στοχευμένα τη βλάβη, χωρίς να επηρεάζεται το παρακείμενο υγιές δέρμα. Με τη χρήση του Laser περιμετρικά των αλλοιώσεων, προλαμβάνεται η μετάδοση Μυρμηκιών στη γύρω περιοχή.

Εξασφαλίζεται ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί χειρουργική εκτομή με νυστέρι και δίχως τη χρήση ραμμάτων. Το άτομο μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συχνότητα εμφάνισης Μυρμηκιών

Οι μυρμηκίες αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσο μετά από την ακμή και προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά και τα άτομα νεαρής ηλικίας, λόγω του ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος, που χαρακτηρίζει τα άτομα αυτά. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να εμφανιστούν και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 70 τύποι HPV, διαφορετικοί μεταξύ τους, οι οποίοι προκαλούν και ειδικούς τύπους μυρμηκίων. Ο χρόνος επώασης αυτού του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων διαρκεί συνήθως από μερικές βδομάδες έως έξι μήνες.

Στις μυρμηκίες, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτοίασης, η οποία επέρχεται από την επίθεση του ανοσολογικού συστήματος απέναντι στον ιό. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η μυρμηκία γίνεται μελανή, νεκρώνει και αποπίπτει από το δέρμα εντός μερικών εβδομάδων.

Μυρμηκίες στα πόδια

Μυρμηκίες – Κλινικά χαρακτηριστικά

Συνήθως, οι μυρμηκίες είναι ασυμπτωματικές, διότι έπειτα από την προσβολή από τον ιό, ο HPV ενδέχεται να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση και να μην προκληθούν ορατά συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές, οι μυρμηκίες, αν και πρόκειται για καλοήθη κατάσταση, προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς, καθώς μπορεί να επιφέρουν κνησμό, πόνο ή αιμορραγία κι όταν εντοπίζονται στα πόδια, δυσχεραίνουν τη βάδιση.

Οι μυρμηκίες που εμφανίζονται στις παλάμες και στα πέλματα είναι συνήθως επώδυνες. Όταν πιέζονται, κατά τη διάρκεια της βάδισης, μπορεί να επέλθει αιμορραγία. Οξύ πόνο προκαλούν και οι μυρμηκίες που αναπτύσσονται κάτω από το νύχι, επιφέροντας αποκόλληση αυτού και έντονη δυσανεξία στα χέρια ή στα πόδια.

Τρόποι μετάδοσης

Οι μυρμηκίες μεταδίδονται με τη χειραψία ή μέσω της άμεσης δερματικής επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Ένας επιπλέον τρόπος μετάδοσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που επιφέρει την εμφάνιση των μυρμηκιών, είναι η κολύμβηση σε πισίνα, καθώς ο HPV είναι ανθεκτικός στο χλώριο, που αυτές περιέχουν. Η επαφή, επομένως, με γυμνά πόδια σε περιβάλλον όπου επωάζεται ο ιός οδηγεί στη μετάδοση του.

Συχνά, οι μυρμηκίες μπορούν να μεταδοθούν με ενοφθαλμισμό σε σημεία τραυματισμών. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται η μετάδοση τους από ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο, έπειτα από επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Για παράδειγμα, οι μυρμηκίες που δημιουργούνται στην παλάμη μπορεί να προκαλέσουν μυρμηκίες στο πρόσωπο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, ως απόρροια της συχνής επαφής των συγκεκριμένων περιοχών με τα χέρια.

Ο ιός υφίσταται ακόμα και στα επιφανειακά κύτταρα της βλάβης κι όταν προκαλείται απόπτωση αυτών, καθίσταται ευκολότερη η μετάδοση του. Λόγου χάρη, ενδέχεται να μεταδοθεί, όταν ένα άτομο με γυμνό πέλμα ακουμπήσει τα λέπια δέρματος κάποιου ασθενούς με μυρμηκίες στο πέλμα.

Τύποι Μυρμηκιών

Κοινές μυρμηκίες

Αυτός ο τύπος μυρμηκιών χαρακτηρίζεται από μυρμηκίες, οι οποίες μπορεί να έχουν στρογγυλό ή ακανόνιστο σχήμα κι έχουν χρώμα λευκό, γκρίζο ή καφέ. Συνήθως, είναι επίπεδες ή σχηματίζουν επάρματα στο μέγεθος ενός μπιζελιού.

Οι κοινές μυρμηκίες εμφανίζονται πιο συχνά γύρω από τα νύχια, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και την παλάμη. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αναπτυχθούν στα γόνατα, στο πρόσωπο και κατόπιν τραυματισμού του δέρματος και δεν παρουσιάζουν κάποιο επικίνδυνο σύμπτωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ήπιο πόνο και μία μικρή ενόχληση.

Ομαλές Μυρμηκίες

Οι ομαλές μυρμηκίες δεν έχουν κάποια εμφανή συμπτώματα. Πρόκειται για ελαφρώς επηρμένες ή επίπεδες αλλοιώσεις με λεία επιφάνεια και ανοιχτό καφέ ή γαλαζοκίτρινο χρώμα. Εμφανίζονται συνήθως στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα πόδια, στο λαιμό ή στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Χαρακτηρίζονται από μια ευθεία γραμμή, ως απόρροια εξάπλωσής τους, λόγω κνησμού στην περιοχή (φαινόμενο Koebner).

Θηλωματώδεις Μυρμηκίες

Οι θηλωματώδεις μυρμηκίες εντοπίζονται στο πρόσωπο ή στο λαιμό. Συχνά, οι μυρμηκίες αυτές σχηματίζουν μικρές ομάδες στο τριχωτό της κεφαλής.

Δακτυλοειδείς ή Νηματοειδείς μυρμηκίες

Οι μυρμηκίες αυτές έχουν την όψη θηλωμάτων και εμφανίζονται κυρίως στα πλάγια του λαιμού και στις μασχάλες. Παράγοντες, όπως η τριβή και η χρήση αλυσίδων γύρω από το λαιμό, επιφέρει τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι μυρμηκίες, με βάση το σημείο του σώματος στο οποίο εμφανίζονται, κατατάσσονται στους εξής τύπους:

Μυρμηκίες πελμάτων

Οι μυρμηκίες πελμάτων εμφανίζονται σαν μία αφορισμένη κυκλική βλάβη με τραχιά υπερκερατωσική επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι παρόμοιο με το χρώμα του δέρματος και σε περίπτωση αφαίρεσης της παχιάς επικάλυψης τους, παρατηρούνται μαύρα στίγματα τα οποία θεωρούνται παθογνωμονικά για τη νόσο.

Οι μυρμηκίες πελμάτων συνήθως αναπτύσσονται στις θέσεις όπου ασκείται μεγαλύτερη πίεση του πέλματος. Εξαιτίας της πίεσης από τη βάδιση, δεν εμφανίζονται με την μορφή εξογκωμάτων, αλλά με τη μορφή σκληρών οζιδίων.

Μυρμηκίες παλαμών

Οι μυρμηκίες παλαμών εκδηλώνονται συχνά σε παιδιά που μπορούν με τα χέρια τους να ακουμπήσουν μολυσμένα αντικείμενα ή δε διαθέτουν ακόμη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να τα θωρακίσει. Μυρμηκία στα δάχτυλα, παράλληλα, αναπτύσσεται συχνά σε άτομα, τα οποία έρχονται σε επαφή με το νερό, λόγω του επαγγέλματος τους, όπως οι κομμωτές και οι μάγειρες. Οι μυρμηκίες δακτύλων που εμφανίζουν συχνά τα άτομα αυτά προξενούν πόνο, που δυσχεραίνει την εργασία τους.

Οι μυρμηκίες χεριών εντοπίζονται συνήθως στην παλάμη ή και στη ράχη των χεριών και αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές, οι μυρμηκίες  στο δάχτυλο μπορεί να εμφανιστούν στην παλαμιαία επιφάνεια ή γύρω από τα νύχια και ονομάζονται περιονύχιες μυρμηκίες.

Θεραπεία αφαίρεσης μυρμηκίας στο χέρι

Μυρμηκίες προσώπου

Οι μυρμηκίες προσώπου είναι ομαλές και επίπεδες και συχνά πολλαπλασιάζονται λόγω του κνησμού. Δεν παρουσιάζουν κάποια εμφανή συμπτώματα. Εμφανίζονται κυρίως στα παιδιά και αποτελούν συχνά αισθητικό πρόβλημα για τον ασθενή.

Μυρμηκίες Γεννητικών Οργάνων

Οι μυρμηκίες αυτές είναι παρόμοιες με τα γνωστά κονδυλώματα. Ωστόσο, ενδέχεται η μετάδοση τους να μην προκαλείται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά μέσω των μυρμηκιών που εντοπίζονται στα χέρια.

Αίτια εμφάνισης Μυρμηκιών

Οφείλονται σε προσβολή του οργανισμού από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με επακόλουθο την ανάπτυξη καλοηθών εξογκωμάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά και αντιαισθητικά, όχι όμως επικίνδυνα.

Η μυρμηκία, ταυτόχρονα, αναπτύσσεται συνήθως, όταν εμφανίζεται στο δέρμα μια μεγάλη σχισμή τη στιγμή κατά την οποία το άτομο μολύνεται από τον ιό HPV. Ρωγμή στο δέρμα μπορεί να προκληθεί από κοψίματα ή από εκδορές που επιφέρει το ξύρισμα. Η ονυχοφαγία, οι παρωνυχίδες, το σκασμένο δέρμα και το έκζεμα αποτελούν επιπρόσθετες παραμέτρους που μπορεί να επιφέρουν σχισμή στο δέρμα. Ένας ακόμη αιτιολογικός παράγοντας εμφάνισης μυρμηκιών είναι η έκθεση του δέρματος σε υπερβολική υγρασία, όπως τα ιδρωμένα πόδια.

Οριστική Αφαίρεση Μυρμηκιών

  • Με Laser CO2
  • Σε μία συνεδρία
  • Αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές