Μολυσματική Τέρμινθος σε παιδιά
Η Μολυσματική Τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής λοίμωξη, η οποία προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Πρόκειται, μάλιστα, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η νόσος αυτή επηρεάζει πολύ συχνά τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και παρουσιάζεται συνήθως στο πρόσωπο, στον κορμό και τα άκρα.
Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου εκδηλώνονται σα μικρά ογκίδια, ροζ ή κόκκινου χρώματος, τα οποία αρχικά είναι μαλακά στην αφή, αλλά στη συνέχεια μεγαλώνουν εμφανώς και σταδιακά σκληραίνουν. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα κοινό βλατιδώδες εξάνθημα , στο οποίο εμπεριέχεται ένα υγρό που μοιάζει με πύον.
Οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί η μολυσματική τέρμινθος δεν είναι επικίνδυνες ούτε επίπονες, ωστόσο ο ιός επιδεινώνεται σε παιδιά που πάσχουν από έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα και ξηροδερμία και χρήζει άμεσης θεραπείας. Ειδικά στην περίπτωση του εκζέματος, οι βλάβες αναπτύσσονται περιμετρικά της περιοχής και προκαλούν κνησμό και φαγούρα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η εξάπλωση του ιού σε καθαρό σημείο του σώματος.
Τρόποι μετάδοσης
Στα παιδιά, η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα σε δημόσιους χώρους, με την άμεση δερματική επαφή, αλλά και μέσω της χρήσης αντικειμένων, όπως είναι τα παιχνίδια, τα ρούχα και οι πετσέτες.
Παράλληλα, ο αυτοενοφλαμισμός αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο μετάδοσης του ιού από το ίδιο το άτομο στον εαυτό του, αφού με τον κνησμό ο ιός μεταφέρεται από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο. Έτσι, αρχικά μπορεί το παιδί να εμφανίσει πέντε τέτοια «σπυράκια» τα οποία, όμως, πολλαπλασιάζονται σταδιακά, εάν τα ξύσει.
Θεραπευτικά πρωτόκολλα Μολυσματικής Τερμίνθου
Σε αρκετές περιπτώσεις, η μολυσματική τέρμινθος, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί με ραγδαίο ρυθμό και να υποχωρήσει σε 2-3 μήνες. Επειδή όμως οι νέες βλάβες ενδέχεται να αναπτυχθούν στο σημείο όπου υποχώρησαν παλιές, προτείνεται η θεραπεία να πραγματοποιείται σε αρχικό στάδιο.
Οι θεραπευτικές επιλογές για την εξάλειψη της μολυσματικής τέρμινθου είναι η αφαίρεση των δερματικών αλλοιώσεων με χειρουργική cutera ή αφαίρεσή τους μέσω της μεθόδου της κρυοπηξίας ή της διαθερμοπηξίας. Επίσης, η καταπολέμηση της μολυσματικής τερμίνθου με laser co2 αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής, διότι είναι εξαιρετικά ασφαλής και στοχευμένη.
Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος