Μολυσματική Τέρμινθος σε Παιδιά

Μολυσματική Τέρμινθος σε παιδιά

 

Η Μολυσματική Τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής λοίμωξη, η οποία προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Πρόκειται, μάλιστα, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η νόσος αυτή επηρεάζει πολύ συχνά τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και παρουσιάζεται συνήθως στο πρόσωπο, στον κορμό και τα άκρα.

 

Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου εκδηλώνονται σα μικρά ογκίδια, ροζ ή κόκκινου χρώματος, τα οποία αρχικά είναι μαλακά στην αφή, αλλά στη συνέχεια μεγαλώνουν εμφανώς και σταδιακά σκληραίνουν. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα κοινό βλατιδώδες εξάνθημα , στο οποίο εμπεριέχεται ένα υγρό που μοιάζει με πύον.

 

Οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί η μολυσματική τέρμινθος δεν είναι επικίνδυνες ούτε επίπονες, ωστόσο ο ιός επιδεινώνεται σε παιδιά που πάσχουν από έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα και ξηροδερμία και χρήζει άμεσης θεραπείας. Ειδικά στην περίπτωση του εκζέματος, οι  βλάβες αναπτύσσονται περιμετρικά της περιοχής και προκαλούν κνησμό και φαγούρα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η εξάπλωση του ιού σε καθαρό σημείο του σώματος.

Μολυσματική Τέρμινθος σε παιδιά

Τρόποι μετάδοσης

 

Στα παιδιά, η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα σε δημόσιους χώρους, με την άμεση δερματική επαφή, αλλά και μέσω της χρήσης αντικειμένων, όπως είναι τα παιχνίδια, τα ρούχα και οι πετσέτες.

 

Παράλληλα, ο αυτοενοφλαμισμός αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο μετάδοσης του ιού από το ίδιο το άτομο στον εαυτό του, αφού με τον κνησμό ο ιός μεταφέρεται από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο. Έτσι, αρχικά μπορεί το παιδί να εμφανίσει πέντε τέτοια «σπυράκια» τα οποία, όμως, πολλαπλασιάζονται σταδιακά, εάν τα ξύσει.

 

Θεραπευτικά πρωτόκολλα Μολυσματικής Τερμίνθου

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, η μολυσματική τέρμινθος, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί με ραγδαίο ρυθμό και να υποχωρήσει σε 2-3 μήνες. Επειδή όμως οι νέες βλάβες ενδέχεται να αναπτυχθούν στο σημείο όπου υποχώρησαν παλιές, προτείνεται η θεραπεία να πραγματοποιείται σε αρχικό στάδιο.

 

Οι θεραπευτικές επιλογές για την εξάλειψη της μολυσματικής τέρμινθου είναι η αφαίρεση των δερματικών αλλοιώσεων με χειρουργική cutera ή αφαίρεσή τους μέσω της μεθόδου της κρυοπηξίας ή της διαθερμοπηξίας. Επίσης, η καταπολέμηση της μολυσματικής τερμίνθου με laser co2  αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής, διότι είναι εξαιρετικά ασφαλής και στοχευμένη.

 

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εμφάνιση Μολυσματικής Τερμίνθου.  Όταν οι άμυνες του οργανισμού του παιδιού εξασθενούν, το σώμα μας έχει προδιάθεση να εμφανίσει μία σειρά από διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να κινητοποιεί όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς, ώστε να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Όταν όμως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό, τότε οποιαδήποτε φλεγμονή καταστέλλεται και σπάνια παρατηρούνται υποτροπές. Επομένως, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι φλέγον και ουσιαστικό ζήτημα.

 

Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες φωτογραφίζουν με ακρίβεια την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, η οποία μπορεί να συστηθεί ακόμη και όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται άμεσα η ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

 

Επιπλέον φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του Ανοσοποιητικού Συστήματος

 

  • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσα από εξειδικευμένα και εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας.
  • Διάγνωση και καταπολέμηση άλλων φλεγμονών μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις.
  • Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής. Με βάση στοιχεία ερευνών, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ιού.
  • Χρειάζεται επαρκής ύπνος, γιατί διαφορετικά μειώνονται τα επίπεδα μελατονίνης. Η μελατονίνη αποτελεί τη βασική ορμόνη η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Χωρίς αυτήν, τα καρκινικά κύτταρα αυξάνονται και οι κιρκάδιοι ρυθμοί των επιπέδων ορμονών μας συνθλίβονται.