Μυξοειδής Κύστη

Τι είναι η Μυξοειδής Κύστη;

Η μυξοειδής ή βλεννώδης κύστη δακτύλου είναι μία καλοήθης βλάβη, που αναπτύσσεται στα δάκτυλα των χεριών, συνήθως μετά από τραυματισμό. Συνήθως, εντοπίζεται μεταξύ της άρθρωσης και δεν είναι μεταδοτική.

Έχει στρογγυλό σχήμα στο χρώμα του δέρματος ή ημιδιαφανής και εμπεριέχει ένα διαυγές, κολλώδες, παχύρευστο υγρό. Ενίοτε, συνοδεύεται από πόνο, ειδικότερα μετά από τραυματισμούς.

Παρουσιάζεται συχνότερα στο δέρμα που καλύπτει τη βάση ή το άκρο κάποιου δακτύλου του χεριού. Σπανίως, ενδέχεται να εμφανιστεί κάτω από το νύχι ή πλησίον της ρίζας του νυχιού (μήτρα), με συνέπεια να επικαλύπτεται η περιοχή όπου σχηματίζεται το νύχι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να παρατηρηθούν αλλοιώσεις στο νύχι, αλλαγές στο χρώμα του ή αυλακώσεις κατά μήκος των νυχιών, που ποικίλλουν σε πλάτος. Εγκυμονεί ο κίνδυνος να αυξηθεί το μέγεθος της, να επιμολυνθεί, να γίνει κόκκινη και επώδυνη.

Στην πραγματικότητα, η μυξοειδής κύστη είναι μία ψευδοκύστη (δηλαδή δεν υπάρχει τοίχωμα), που αναπτύσσεται λόγω της εκφύλισης του συνδετικού ιστού. Έτσι, προκαλείται η συσσώρευση μίας κολλώδους ουσίας, που έχει παρόμοια όψη με ζελέ και συνδέεται με οστεοαρθρίτιδα.

Γι’ αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχουν συμπτώματα αρθρίτιδας με πόνο, δυσκαμψία και παραμόρφωση της άρθρωσης δίπλα στην κύστη. Οι μυξοειδείς κύστεις εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες ηλικίας από 40-70 ετών. Συνήθως, παρατηρείται μόνο μία κύστη, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν περισσότερες από μια, σε διαφορετικά δάκτυλα.

 

Μυξοειδής Κύστη – Θεραπεία

Με βάση πάντοτε την κλινική εικόνα, μπορεί η κύστη να αφαιρεθεί χειρουργικά με Ονυχοπλαστική. Η πιο σύγχρονη, ανώδυνη, εύκολη και αποτελεσματική θεραπεία είναι η Κρυοθεραπεία, που πραγματοποιείται με ψεκασμό υγρού αζώτου, ανάλογα τη θέση και το μέγεθος της βλάβης. Εντοπίζεται το σημείο διαρροής του περιεχομένου από την άρθρωση και εν συνεχεία «κλείνεται» η εν λόγω διαρροή.