Μυρμηκίες σε παιδιά

Μυρμηκίες στα παιδιά

 

Οι μυρμηκίες είναι καλοήθη εξογκώματα της επιδερμίδας, τα οποία προκαλούνται από κάποιους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Σχηματίζονται, όταν ο ιός εισχωρήσει στο δέρμα, συνήθως μέσω κάποιου μικροτραυματισμού ή μιας μικρής αμυχής. Όταν, λοιπόν, ο ιός εισβάλλει στο δέρμα, προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα αυτού.

 

Οι μυρμηκίες έχουν, συνήθως, παρόμοιο χρώμα με αυτό του δέρματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι και πιο σκούρες και να έχουν τραχιά ή λεία επιφάνεια. Τα άτομα που βρίσκονται στην παιδική ηλικία προσβάλλονται πολύ συχνά από μυρμηκίες, εξαιτίας της ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος και της έλλειψης αντισωμάτων προς τους ιούς HPV. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μυρμηκίων στα παιδιά.

 

Οι μυρμηκίες στα παιδιά εντοπίζονται συνήθως στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο. Μερικά παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση μυρμηκίων σε σύγκριση με άλλα. Παραδείγματος χάρη, τόσο τα παιδιά με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα όσο κι εκείνα που τρώνε τα νύχια τους, δημιουργώντας μικροσκοπικές αμυχές στο δέρμα,  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν μυρμηκίες. Παρά ταύτα, ακόμη και τα παιδιά που έχουν υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυρμηκίες, σε σχέση με άλλα.

Μυρμηγκιές στα παιδιά

Τύποι Μυρμηκίων

 

Οι Μυρμηκίες συναντώνται με διάφορες μορφές, αναλόγως το σημείο εντόπισης τους και διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

 

  • Κοινές μυρμηκίες: αυτού του είδους οι μυρμηκίες εντοπίζονται κατά βάση στα δάκτυλα και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών.
  • Μυρμηκίες παλαμών: η συγκεκριμένη κατηγορία μυρμηκίων αναπτύσσεται στις παλάμες, όπως υποδηλώνει και το όνομα.
  • Πελματιαίες: εντοπίζονται στα πόδια, συνήθως, στα πέλματα και τα σημεία στήριξης.
  • Επίπεδες μυρμηκίες: έχουν συνήθως μικρότερο μέγεθος κι είναι πιο λείες. Αναπτύσσονται σε μεγάλο αριθμό, ακόμη και 20 έως 100 σε μια συγκεκριμένη περιοχή και συνήθως συναντώνται στο πρόσωπο.
  • Νηματοειδείς μυρμηκίες: εμφανίζονται συχνά στο πρόσωπο ως μισχωτές, κρεμάμενες, δηλαδή, βλάβες.

 

Μετάδοση Μυρμηκίων

 

Η νόσος είναι μολυσματική και μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή από παιδί ή σε παιδί. Επίσης, η μετάδοση της μπορεί να γίνει και έμμεσα με την επαφή με προσωπικά αντικείμενα ή στους κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι τα δημόσια λουτρά και οι πισίνες.

 

Τρόποι θεραπείας

 

Η θεραπεία των μυρμηκίων στα παιδιά επιτυγχάνεται κυρίως με laser και κρυοθεραπεία, διότι η χρήση οξέων και καυστικών ουσιών αντενδείκνυται στις μικρές ηλικίες. Συχνά, εμφανίζονται υποτροπές, ιδιαίτερα μετά από ατελή θεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο, μπορεί να χρειαστούν αρκετές θεραπευτικές συνεδρίες, με σκοπό την οριστική εξάλειψη των μυρμηκίων στα παιδιά.

 

Μέθοδοι θεραπείας

 

Η αντιμετώπιση των μυρμηκίων μπορεί να επιτευχθεί με κρυοθεραπεία, όπου χρησιμοποιείται υγρό άζωτο. Μία ακόμη μέθοδο θεραπείας των μυρμηκίων αποτελεί η διαθερμοπηξία, η οποία, ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα τραύματα ή ουλές. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος εξάλειψης των μυρμηκίων είναι η εξελιγμένη μέθοδος Laser CO2, η οποία αποτελεί μια αναίμακτη μέθοδο και υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αυτό συμβαίνει, διότι το Laser διοξειδίου του άνθρακα εξαλείφει στοχευμένα τη βλάβη, χωρίς να επηρεάζεται το παρακείμενο υγιές δέρμα.

 

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εμφάνιση μυρμηκίων.  Όταν οι άμυνες του οργανισμού εξασθενούν, το σώμα μας έχει προδιάθεση να εμφανίσει μία σειρά από διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το  ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να κινητοποιεί όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς, ώστε να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Όταν όμως το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό, τότε οποιαδήποτε φλεγμονή καταστέλλεται και σπάνια παρατηρούνται υποτροπές. Επομένως, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι φλέγον και ουσιαστικό ζήτημα.

 

Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες φωτογραφίζουν με ακρίβεια την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, η οποία μπορεί να συστηθεί ακόμη και όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται άμεσα η ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.