Νύχι δίκην λαβίδας

Νύχι δίκην λαβίδας – Τι είναι

Η «δίκην λαβίδας» (Pincer nail) ή «Ωμέγα νύχια» (omega nail) είναι μία παραμόρφωση των νυχιών κατά την οποία παρατηρείται κύρτωση πιέζοντας την κοίτη.

Τα νύχια σε σχήμα λαβίδας αποτελούν έναν εκ των τύπων νυχιών που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα, διότι είναι καμπυλωτά που έχει σαν συνέπεια την άσκηση πίεσης στην κοίτη του νυχιού. Επίσης δημιουργείται έντονη πίεση στην αύλακα του νυχιού και εντείνεται ο κίνδυνος φλεγμονής, εξαιτίας τραυματισμού από το ίδιο το νύχι.

Τα νύχια σε σχήμα λαβίδας παρουσιάζονται πιο συχνά στα νύχια των ποδιών. Συνήθως προσβάλλεται ο μεγάλος δάκτυλος, αλλά όχι μόνο αυτός.

Εάν η συγκεκριμένη διαταραχή εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο, αυξάνεται το ενδεχόμενο πλήρους σύγκλισης της ονυχαίας πλάκας. Έτσι, αναπτύσσονται τα νύχια «δίκην τρομπέτας» (trumpetnail).

 

Νύχι δίκην λαβίδας – Αίτια

  • Χρήση στενών υποδημάτων
  • Υπονύχια εξόστωση ή οστεοαρθροπάθεια
  • Κληρονομική προδιάθεση

 

Νύχι δίκην λαβίδας – Θεραπεία

Σε ήπια μορφή της νόσου, τα άτομα χρειάζεται να φροντίζουν για το σωστό κόψιμο των νυχιών. Εάν έχει επέλθει η πάχυνση του περιονυχίου όπως και του ελεύθερου άκρου, καθίσταται απαραίτητη η αποκατάστασή τους, μέσω ονυχοπλαστικής. Επιπλέον, παρέχονται κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά στο είδος του υποδήματος που συνιστάται να χρησιμοποιείται.

Σε μερικές περιπτώσεις, συνιστάται η Φωτοθεραπεία (PDT) σε συνδυασμό με Laser. Σε σοβαρά στάδια της νόσου, εφαρμόζεται ειδικός νάρθηκας (nail Brace) όνυχος. Μέσω αυτού του νάρθηκα, εφαρμόζεται ελαφρά τάση στα κυρτά σημεία του νυχιού προς τα επάνω και έξω, αντιμετωπίζοντας σταδιακά το πρόβλημα.

Η Ορθονυχία είναι μία μέθοδος που συμβάλλει αποτελεσματικά στη διόρθωση των νυχιών που διεισδύουν στο δέρμα. Με τη βοήθεια της συγκεκριμένη μεθόδου, αποκαθίσταται η φυσιολογική επανέκφυση του νυχιού μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Τα πλεονεκτήματα της Ορθονυχίας είναι τα ακόλουθα:

  • Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο.
  • Αποφεύγονται οι επώδυνες εγχειρήσεις.
  • Το άτομο επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν παπούτσια από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.