Ονυχομυκητιάσεις

Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια λοίμωξη των νυχιών. Προκαλείται κυρίως από ένα είδος  μυκήτων που ονομάζεται  δερματόφυτα. Οι μύκητες αυτοί μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε μέρος του νυχιού, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας, της κοίτης και της μήτρας του όνυχα. Εισβάλλουν στο νύχι και το καταστρέφουν σταδιακά, επιφέροντας αλλαγές τόσο στην ποιότητα του όσο και στο χρώμα του.

Θεραπεία Ονυχομυκητίασης με Laser Nd Yag

  • Άμεση Αντιμετώπιση με Laser Nd Yag
  • Ανώδυνη θεραπεία, χωρίς χρόνο αποθεραπείας
  • Ασφαλής και Αποτελεσματική Θεραπεία
  • Πρόληψη της Εξάπλωσης της Ονυχομηκυτίασης 

Αρχικά, εμφανίζεται κάτω από την άκρη του νυχιού μια κηλίδα χρώματος άσπρου ή κίτρινου. Όταν τα δερματόφυτα δεν εξαλειφθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, το νύχι γίνεται συχνά πιο παχύ και σκούρο στο χρώμα και ακολουθεί η αποκόλληση του από το δέρμα. Πολλές φορές, μάλιστα, όταν η ονυχομυκητίαση εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο, προκαλείται πόνος στα νύχια και αναπτύσσεται μία άσχημη μυρωδιά.

Laser icon

Άμεση Αντιμετώπιση με Laser

Icon Examination

Εξέταση Υψηλής Ακριβείας PCR

Check icon

Οριστικό Αποτέλεσμα

Τρόποι Μετάδοσης Μύκητα Νυχιού

Η λοίμωξη των νυχιών από μύκητες μεταδίδεται πολύ εύκολα, είτε με την άμεση επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων, είτε με την έμμεση επαφή του ανθρώπου με πετσέτες. Καθίσταται αρκετά εύκολη η μετάδοση της σε μέρη όπου τα άτομα κυκλοφορούν χωρίς υποδήματα, όπως είναι οι παραλίες, καθώς και σε καταστήματα περιποίησης νυχιών, σε περίπτωση που δεν έχουν αποστειρωθεί σωστά τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται.

Φωτογραφίες Θεραπείας Μύκητα Νυχιού

Διάστημα 6 μηνών

Μύκητες Νυχιών στα πόδια
Φωτογραφία μύκητες νυχιού στα πόδια

Παράγοντες που προκαλούν την Ονυχομυκητίαση

Η ανάπτυξη και εξάπλωση των μυκήτων ευνοείται από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Όταν, μάλιστα, συσσωρεύεται υγρασία μέσα στα υποδήματα και η θερμοκρασία είναι αρκετά αυξημένη, ελλοχεύει περισσότερο ο κίνδυνος ανάπτυξης ονυχομυκητίασης. Οι μύκητες, ταυτόχρονα, μπορούν να εισχωρήσουν ευκολότερα στο νύχι, όταν αυτό υποστεί κάποιον τραυματισμό.

Υπάρχει πλήθος παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μυκήτων στους όνυχες. Με την πάροδο της ηλικίας, ενισχύεται η πιθανότητα εμφάνισης μολύνσεων, καθώς τα νύχια μεγαλώνουν με βραδείς ρυθμούς και αυξάνεται το πάχος τους, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Εύλογα προκύπτει ότι οι μυκητιάσεις των νυχιών συναντώνται συχνότερα στους ενήλικες.

Το κάπνισμα αποτελεί παράμετρο που ευνοεί την εξάπλωση μυκήτων. Η κληρονομική προδιάθεση, επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση ονυχομυκητίασης. Τα μέλη οικογενειών με ιστορικό μυκητιάσεων των νυχιών έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτές τις μολύνσεις.

Στενά υποδήματα, που αδυνατούν να απορροφήσουν τον ιδρώτα, συντελούν στην ανάπτυξη λοίμωξης των μυκήτων, εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης των ποδιών. Τα άτομα, μάλιστα, που χαρακτηρίζονται από μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, πάσχουν από συστηματικές νόσους ή έχουν προβλήματα που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης μυκήτων στους όνυχες.

Περιστατικά Θεραπείας Ονυχομυκητίασης με εικόνες

Διάστημα 6 μηνών

Διάστημα 10 μηνών

Διάστημα 6 μηνών

Η σωστή διάγνωση με τη σωστή εξέταση

Στις συνήθεις διαγνωστικές μεθόδους για την Ονυχομυκητίαση, περιλαμβάνεται η καλλιέργεια μυκήτων, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται και ταξινομείται ο υπεύθυνος για τη μόλυνση μύκητας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να διενεργηθεί και αντιμυκητόγραμμα, με το αντιμυκητόγραμμα, διερευνάται η ευαισθησία του μύκητα στις αντιμυκητιασικές φαρμακευτικές ουσίες.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες διαγνωστικές μέθοδοι θεωρούνται παρωχημένες. Πλέον, η Μοριακή Μέθοδος Ανάλυσης (PCR) είναι μία Εγκεκριμένη για διαγνωστική χρήση Σύγχρονη Εξέταση, που εγγυάται Αξιοπιστία Ανάλυσης και Άμεση Διεξαγωγή των Αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για Υψηλής Ακριβείας Μυκητολογική Ανάλυση, μέσω της οποίας αναλύεται το DNA των μυκήτων σε δέρμα, τρίχες, νύχια και βιολογικά υγρά. Οι ειδικές μονοπλεκτικές ή πολυπλεκτικές PCR πραγματικού χρόνου ακολουθούνται από τελευταίας γενεάς αλληλούχιση, με στόχο να χαρακτηριστεί ταχέως και έγκυρα ο παθογόνος μύκητας.

Μέσω της PCR δερματοφύτων, εντοπίζεται άμεσα ο μολυσματικός παράγοντας σε λέπια δέρματος, ρινίσματα νυχιών και σε τρίχες. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής δεν επηρεάζονται από τυχόν πρόσφατη τοπική ή διά του στόματος αντιμυκητιασική αγωγή.

Κατά τη λήψη, αποθήκευση και μεταφορά του δείγματος, εκμηδενίζεται η πιθανότητα λάθους, σε αντίθεση με τις συμβατικές καλλιέργειες. Γι’ αυτό, η PCR μυκήτων εγγυάται εγκυρότητα, αξιοπιστία και υψηλής ακριβείας διάγνωση.

Πρωτόκολλα θεραπείας

 

Τοπική θεραπεία

Η θεραπεία που θα προτείνει ο ιατρός καθορίζεται από το βαθμό επέκτασης του μύκητα στο νύχι. Αν η ονυχομυκητίαση διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να γίνει θεραπεία τοπικά, με αντιμυκητισιακές αλοιφές ή σε συνδυασμό με λέιζερ.

Nd Yag laser

Η μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στο σύστημα Nd Yag laser προσφέρει άμεσα αποτέλεσματα, με απόλυτη ασφάλεια. Είναι εγκεκριμένη από τον  Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής (FDA).

Εκπέμπει δέσμη φωτός στα 1064 nm με τη μεγαλύτερη ισχύ σε Watt στη διεθνή αγορά σήμερα. Ο συγκεκριμένος τύπος Laser εξασφαλίζει το μεγαλύτερο βάθος διείσδυσης και εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Καλό είναι να επαλαμβάνονται οι συνεδρίες σε διάστημα ενός μήνα, ανάλογα, βέβαια, με την έκταση του προβλήματος. Αυτό είναι κάτι που εξατομικεύεται με βάση την κάθε περίπτωση και κρίνεται από τον εκάστοτε δερματολόγο.

Εν γένει, η θεραπεία με το Nd:YAG Laser συμβάλλει στην εξάλειψη της ονυχομυκητίασης, ακόμα και στις πιο προχωρημένες καταστάσεις. Παρέχει οριστικό τέλος στη μυκητίαση των ονύχων, συντελεί στην ανάπτυξη υγιούς νυχιού και αποτελεί μία αναμφισβήτητα ασφαλή θεραπεία.

Συνδυασμός Φωτοθεραπείας με Laser ND:Yag

Ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, μπορεί να κριθεί απαραίτητος ο συνδυασμός Φωτοθεραπείας με Laser ND:Yag, προκειμένου να ενισχυθεί η θεραπευτική δράση του Laser ND:Yag.

Η Φωτοθεραπεία αποτελεί μία πρωτοποριακή και κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία, που συμβάλλει στην αναζωογόνηση του δέρματος, μέσω της χρήσης ενός μη επεμβατικού φωτός. Η καινοτομία της βασίζεται στο συνδυασμό τριών μηκών φωτός (Μπλε Φως, Ερυθρό Φως, Εγγύς Υπέρυθρο Φως), τα οποία προσαρμόζονται κατάλληλα στο δέρμα του κάθε ατόμου.

Μέσω του συνδυασμού των τριών μηκών φωτός:

  • Ασκείται αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση
  • Τα μικρόβια αδυνατούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, όπως συμβαίνει με τη χρήση αντιβιοτικών.
  • Ενεργοποιείται η άμυνα του οργανισμού
  • Καταπραΰνεται ο ερεθισμός
  • Αναζωογονούνται οι ιστοί του δέρματος
  • Ενδείκνυται ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες

Φωτογραφίες Θεραπείας Ασθενούς με Ονυχομυκητίαση