Πυογόνο Κοκκίωμα

Τι είναι το Πυογόνο Κοκκίωμα

Το Πυογόνο Κοκκίωμα είναι ένας επίκτητος καλοήθης όγκος του δέρματος. Πρόκειται για μία ταχέως αναπτυσσόμενη δερματική βλάβη, αγγειακής προέλευσης, η οποία προκύπτει έπειτα από κάποιον τραυματισμό του δέρματος ή του βλεννογόνου, κι αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, επιμένει επ’ αόριστον και αιμορραγεί εύκολα, κατόπιν μικροτραυματισμών. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές του δέρματος, ως  υπερανάπτυξη, εξαιτίας ορμονικών διαταραχών.

Αποτελείται μορφολογικά από ένα διαβρωμένο αγγειακό οζίδιο, μεγέθους μικρότερο των 1,5 εκατοστών και χρώματος ερυθρού, ιώδους ή καστανόμαυρου. Η επιφάνεια αυτού του οζιδίου είναι ομαλή και μπορεί να παρουσιάζει εφελκίδες ή/και διαβρώσεις.

Το πυογόνο κοκκίωμα μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, όμως παρουσιάζεται συχνότερα στην κεφαλή, στον τράχηλο, στη στοματική κοιλότητα και τα ούλα. Εμφανίζεται, επίσης, στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών και στον κορμό, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί, επίσης στο ρινικό διάφραγμα και το μηρό.

Πυογόνο Κοκκίωμα – Κλινικά χαρακτηριστικά

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για ένα αληθινό κοκκίωμα, αλλά για ένα τριχοειδές αιμαγγείωμα, λοβιακό και επιρρεπές σε αιμορραγία. Δεν είναι στην ουσία πυογόνο, καθώς δε σχετίζεται με τη μόλυνση ή την παραγωγή πύου. Αντιθέτως, οφείλεται σε τραυματισμό ή σε ορμονικές ανισορροπίες.

Είναι άμισχο ή μισχωτό, λείο ή ελαφρά οζώδες, μαλακό, εξελκωμένο, ερυθρό, ιώδες ή καφέ και αποκτά τελικό μέγεθος 3 εκατοστών. Υπάρχουν σαφή όρια διαχωρισμού με το υγιές δέρμα και σε όψιμο στάδιο μπορεί να σχηματισθεί δευτεροπαθές έλκος. Συνήθως, ο όγκος δεν είναι επώδυνος.

Παρατηρείται συχνότερα στα άκρα και στους βλεννογόνους της στοματικής ή ρινικής κοιλότητας. Μπορεί, ωστόσο, να εντοπιστεί και στα χείλη του στόματος, στο τριχωτό της κεφαλής, στις παλάμες, στα πέλματα και στη γλώσσα.

Πυογόνο Κοκκίωμα – Αιτιολογία

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πυογόνο κοκκίωμα δεν είναι σαφείς. Ωστόσο, έχουν ενοχοποιηθεί τοπικοί ερεθισμοί, τραυματισμοί, φάρμακα και ορμονικές διαταραχές, που προκύπτουν κατά την περίοδο της κύησης.

Τα γονίδια μας «μιλάνε» – Γενετικά Τεστ

Τα γονίδια μας «μιλάνε». Ακόμη και το αν θα εμφανίσουμε Πυογόνο Κοκκίωμα αποτυπώνεται στα γονίδια μας. Πλέον, χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, έχει κατανοηθεί τόσο η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων, όσο και οι μηχανισμοί έκφρασης των νοσημάτων και αξιολογούνται δεδομένα που παρέχονται μέσω της μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων μας.

Σε κάθε πλήρες Skin Panel, αναλύονται 2437 πολυμορφισμοί (SNPs), 860 γονίδια και 136 παθήσεις, σχετιζόμενες με τα Δερματολογικά Νοσήματα και τη γήρανση του δέρματος.

Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου. Με γνώμονα τα δεδομένα της γενετικής ανάλυσης, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή (Ιατρική Ακριβείας), σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Η Αγωγή αυτή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και στους μηχανισμούς έκφρασης των Δερματικών Νοσημάτων.

Θεραπεία Πυογόνου Κοκκιώματος

Συχνά, τα πυογόνα κοκκιώματα μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους. Ωστόσο, αν δε συμβεί αυτό, συνιστάται η αφαίρεση τους. Αυτό επιτυγχάνεται με χειρουργική εκτομή, με Laser CO2 ή με τη μέθοδο της Διαθερμοπηξίας.

Laser CO2

Η θεραπεία με CO2 Laser είναι μια αναίμακτη μέθοδος και υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αυτό συμβαίνει, διότι το Laser διοξειδίου του άνθρακα εξαλείφει στοχευμένα τη βλάβη, χωρίς να επηρεάζεται το παρακείμενο υγιές δέρμα. Με τη βοήθεια της συγκεκριμένης μεθόδου, επιτυγχάνεται η αφαίρεση του Πυογόνου Κοκκιώματος, χωρίς ουλές και σημάδια, περιορίζεται  ο μετεγχειρητικός πόνος και επιτυγχάνεται ένα καλύτερο το αισθητικό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς, μάλιστα, μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Διαθερμοπηξία

Η διαθερμοπηξία ή ηλεκτροχειρουργική ή ηλεκτροκαυτηρίαση είναι μία μέθοδος αφαίρεσης του Πυογόνου Κοκκιώματος, η επιτυχία της οποίας έγκειται στη διάχυση ηλεκτρικού ρεύματος στο παθολογικό εύρημα. Το ηλεκτρικό ρεύμα που διαχέεται στο πυογόνο κοκκίωμα οδηγεί στην πρόκληση θερμικής βλάβης. Το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η εξάχνωση της δερματικής βλάβης.