Ρετρονυχία (Οπισθονυχία)

Ρετρονυχία

Υπάρχουν διάφορες βλάβες που προκαλούνται στους όνυχες. Άλλες συνδέονται με την ονυχαία μονάδα κι άλλες με τον περιβάλλοντα ιστό του νυχιού. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση η έγκαιρη διάγνωση και η εξατομικευμένη θεραπεία. Στην Ιατρική μας Μονάδα, αντιμετωπίζουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε βλάβη των ονύχων, συμπεριλαμβανομένης και της ρετρονυχίας.

 

Τι είναι η Ρετρονυχία;

Η ρετρονυχία ή οπισθονυχία αποτελεί μία διαταραχή του νυχιού που παρουσιάζεται ως απόρροια της εσωτερικής ανάπτυξης της ονυχαίας πλάκας στην εγγύς πτυχή του νυχιού. Ουσιαστικά, η ρετρονυχία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα νύχι αναπτύσσεται πάνω σε ένα άλλο (επάλληλα νύχια).

 

Τα Αίτια της Ρετρονυχίας (Οπισθονυχία)

Το βασικό αίτιο συνήθως είναι κάποιο επαναλαμβανόμενο τραύμα (π.χ. εξαιτίας της χρήσης παπουτσιών με ψηλό τακούνι ή μετά από πεζοπορία).

 

Συμπτώματα

  • Δημιουργείται χρόνια φλεγμονή στην εγγύς πτυχή του νυχιού.
  • Παρουσιάζεται ξανθονυχία.
  • Προκαλείται πάχυνση στο εγγύς τμήμα της πλάκας του νυχιού.
  • Διακόπτεται η ανάπτυξη του νυχιού.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση της Ρετρονυχίας δεν είναι εύκολη, διότι ενδέχεται να μην παρουσιαστούν ταυτοχρόνως όλα τα συμπτώματα. Επιπλέον, εντείνονται οι πιθανότητες αύξησης της διάρκειας της πάθησης, λόγω του ότι τα συμπτώματα της δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτά από τους ασθενείς.

 

Αντιμετώπιση Ρετρονυχίας – Οπισθονυχίας

Η μόνη μέθοδος οριστικής αντιμετώπισης της Ρετρονυχίας είναι η ονυχοπλαστική, μέσω της χειρουργικής αφαίρεσης του νυχιού. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Η πλήρης επούλωση επιτυγχάνεται σε χρονικό διάστημα περίπου 4-6 εβδομάδων.