Σπίλοι σε παιδιά

Πρόληψη και Αφαίρεση Σπίλων

 

  • Ολόσωμη Χαρτογράφηση
  • Αφαίρεση σε μία συνεδρία, χωρίς ουλές και σημάδια
  • Αφαίρεση με Δερματοχειρουργική

 

Σπίλοι στο παιδί

 

Οι σπίλοι είναι μορφολογικοί σχηματισμοί από σπιλοκύτταρα. Πρόκειται, δηλαδή, για δυσπλασία εμβρυϊκής προέλευσης, η οποία προκαλείται από μια ομάδα κυττάρων του δέρματος, που παράγει περισσότερη μελανίνη από τα περιβάλλοντα κύτταρα.

 

Οι σπίλοι συνήθως παρουσιάζονται μετά τη γέννηση και έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος και να γίνονται πιο σκούροι, καθώς το άτομο μεγαλώνει. Οι περισσότεροι σπίλοι, που αναπτύσσονται στο δέρμα, έχουν συνήθως μικρή διάμετρο, μεταξύ 3 και 10 χιλιοστών.  Οι περισσότεροι είναι επίπεδοι, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αυξηθούν πάνω από το επίπεδο του δέρματος και μπορεί να είναι αισθητοί στην αφή.

 

Οι σπίλοι εντοπίζονται, συνήθως, στο σώμα, αν και ορισμένοι αναπτύσσονται στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλα μέρη του σώματος. Νέοι σπίλοι μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των είκοσι ετών και επηρεάζουν κυρίως εφήβους και παιδιά.

Σπίλος στην πλάτη παιδιού

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα παιδιών που ευνοούν την ανάπτυξη σπίλων

 

Τα παιδιά που έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος ή εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και όσα έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό πολλών σπίλων στο δέρμα, εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης σπίλων.

 

Στην προσχολική ηλικία, κατά μέσο όρο, αναπτύσσονται στο δέρμα 3-5 σπίλοι. Σχεδόν όλοι οι σπίλοι μπορεί να παρουσιαστούν μέχρι την τρίτη δεκαετία της ζωής ενός ατόμου, ενώ μετά την ηλικία των 40 εμφανίζονται σε μικρότερο αριθμό.

 

Οι σπίλοι συνήθως δε χρήζουν θεραπευτικής αντιμετώπισης, γιατί έχουν καλή συμμετρία, σωστό, καθορισμένο περίγραμμα, ομοιόμορφο καφέ χρώμα και δεν αλλάζουν γρήγορα σε σχήμα αλλά ούτε σε μέγεθος.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι σπίλοι στην παιδική ηλικία δεν πληρούν τον κανόνα συμμετρίας, χρώματος και σχήματος, αλλά είναι συνήθως δεν επικίνδυνοι και αξιολογούνται σαν «καλοί ή κακοί σπίλοι». Τότε, δεν προτείνεται η αφαίρεση των σπίλων, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί, επειδή προκαλούν αισθητική δυσμορφία.

 

Σπίλοι και ενδεχόμενες επιπλοκές

 

Παρόλα αυτά, έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου ο καρκίνος του δέρματος(μελάνωμα) αναπτύσσεται σε ένα σπίλο ή κοντά σε αυτόν. Όταν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο στα παιδιά, οι δερματολόγοι οφείλουν να ελέγχουν τακτικά την εξέλιξη της βλάβης μέσω εξετάσεων.

 

Παράλληλα, δεν αποκλείεται ο συσχετισμός των δερματικών αυτών αλλοιώσεων με τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα με μια πάθηση, η οποία είναι γνωστή ως νευροδερματική μελάνωση. Αυτή συμβαίνει κυρίως,  όταν ο σπίλος αναπτύσσεται στο τριχωτό της κεφαλής, στο λαιμό ή την πλάτη. Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα προκαλέσει επιπλοκές, αλλά μπορεί να επέλθει νευρολογική επιδείνωση, επιληπτικές κρίσεις ή μελάνωμα.

 

Το κακοήθες μελάνωμα, πάντως, εμφανίζεται πολύ σπάνια στα παιδιά κι αν εμφανιστεί, συνήθως αφορά τα άτομα της μέσης εφηβικής ηλικίας ή εκείνα που οδεύουν προς την ενήλικη ζωή.

 

Κλινική Διάγνωση

 

Από κλινική άποψη, ο διαχωρισμός του μελανώματος από ένα δυσπλαστικό σπίλο είναι δύσκολος,  καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το μελάνωμα δύναται να αναπτυχθεί μέσα σε έναν σπίλο ή σε υγιές δέρμα. Για το συγκεκριμένο λόγο, κρίνεται απαραίτητη η λήψη του δέρματος από την περιοχή γύρω και κάτω από το σπίλο, όταν γίνεται βιοψία, ούτως ώστε τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν ορθές.

 

Η εκτομή ελλειπτικού ή κυκλικού τύπου αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αφαίρεσης. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι, όταν αφαιρεθεί ένας σπίλος για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να αποστέλλεται για βιοψία.

 

Χαρτογράφηση  Σπίλων

 

Η καινοτόμος τεχνολογία του συστήματος  Body Scanner αξιολογεί τους σπίλους, αποτυπώνοντας  σε βάθος τη δομή τους και συνδράμει στην ορθή διάγνωση των σπίλων. Ανιχνεύει τους ύποπτους σπίλους και το μελάνωμα με απόλυτη ακρίβεια, χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα λάθους. 

 

Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης των σπίλων έχει σχεδιαστεί με αλγόριθμο, ο οποίος τροφοδοτείται αδιάλειπτα με νέα δεδομένα. Ο αλγόριθμος συνδράμει αφενός στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του δέρματος κι αφετέρου στην απολύτως ορθή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

 

Η λεπτομερής αποτύπωση των σπίλων και των βλαβών του δέρματος κινητοποιεί την προσοχή του δερματολόγου σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να εξετάσει τις μεταβολές με μεγαλύτερη προσήλωση.  

 

Στην κάμερα του συστήματος αποτυπώνονται φωτογραφίες των σπίλων σε υψηλή ανάλυση. Σε κάθε επαναληπτική εξέταση, έπεται η σύγκριση των νέων φωτογραφιών με τις προηγούμενες, ούτως ώστε να ανιχνευθούν έγκαιρα οι  σπίλοι που επανεμφανίζονται ή να αξιολογηθούν τυχόν μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους.
Οι φωτογραφίες των επαναληπτικών ολόσωμων χαρτογραφήσεων αποθηκεύονται ψηφιακά σε μια βάση δεδομένων και διαμορφώνεται ένα ιστορικό για κάθε ασθενή, το οποίο χρησιμοποιείται σε κάθε επαναληπτική εξέταση.

 

Η Χαρτογράφηση Σπίλων αποτελεί μία εξελιγμένη μέθοδο, η οποία μας παρέχει τη δυνατότητα σαφούς τεκμηρίωσης και πλήρους ανάλυσης των αλλαγών που σημειώνονται σε ένα σπίλο.
Με αυτόν τον τρόπο, αναλόγως τα αποτελέσματα που διεξάγονται, προτείνεται η χειρουργική εκτομή των σπίλων ή η εξάλειψη τους με  σύγχρονες μεθόδους Laser.

 

Αξιολόγηση των Σπίλων

 

Όταν παρατηρηθούν αλλαγές σε ένα σπίλο όσον αφορά το μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα ή σε περιπτώσεις εμφάνισης αιμορραγίας ή παρουσίας κνησμού, τότε συνιστάται η εξέταση από δερματολόγο. Προτείνεται, λοιπόν, στους γονείς να ελέγχουν τακτικά την εικόνα των σπίλων του παιδιού τους για τυχόν αλλαγές στην όψη.

 

Θεραπεία για τους Σπίλους

 

Στη συνέχεια, αν κριθεί ότι ο σπίλος χρήζει αφαίρεσης, προτείνονται διάφορες μέθοδοι αφαίρεσης του, όπως η Δερματοχειρουργική ή η μέθοδος με Laser CO2. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έπειτα από την αφαίρεση των σπίλων, πραγματοποιείται βιοψία ή μικροσκοπική εξέταση, ειδικότερα όταν υπάρχει θετικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

 

Αφαίρεση Σπίλων με Δερματοχειρουργική

 

Η Δερματοχειρουργική αποτελεί έναν κλάδο της Δερματολογίας που συνίσταται στη διάγνωση και στη χειρουργική αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών του δέρματος. Στη Δερματοχειρουργική, οι διάφορες χειρουργικές μέθοδοι και επεμβάσεις που εφαρμόζονται είναι ελάχιστα επεμβατικές. Το μόνο που χρειάζεται είναι η τοπική ή περιοχική αναισθησία.

 

Με αυτόν τον τρόπο, οι δερματοχειρουργικές επεμβάσεις εφαρμόζονται με πλήρη ασφάλεια και το χρονικό διάστημα αποθεραπείας και πλήρης αποκατάστασης, που απαιτείται, είναι ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Βάσει της πολυπλοκότητας, του χρώματος και του μεγέθους του σπίλου που χρήζει αφαίρεσης, εφαρμόζονται στο ιατρείο, με πλήρη τεχνογνωσία και ασφάλεια, όλες οι απαραίτητες δερματοχειρουργικές θεραπείες.