Σπίλοι – Μελάνωμα

Σπίλοι – Μελάνωμα

 

Σπίλοι ονομάζονται επιστημονικά οι ελιές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του σώματος μας και αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που ενυπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα μας.

 

Μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής στο ανθρώπινο δέρμα (συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι) ή να αναπτυχθούν αργότερα, στην παιδική και εφηβική ηλικία (επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι). Εντοπίζονται συνηθέστερα σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο κορμός, τα χέρια και τα πόδια.

 

Κάποιοι σπίλοι είναι αβλαβείς, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να εξελιχθούν στην πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, το  Μελάνωμα. Το Μελάνωμα είναι ένα κακόηθες νεόπλασμα που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα. Έχει όψη παρόμοια με αυτήν που έχει ένας σπίλος. Ωστόσο, παρουσιάζει διαφορετική μορφολογία.

 

Μπορεί να έχει χρώμα μαύρο, μπλε, σκούρο καφέ ή γκρίζο και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να διογκωθεί και να παρατηρηθεί σταδιακά πάχυνση.  Δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως ο κνησμός, η αιμορραγία και η εφελκιδοποίηση.

 

Πρόληψη Μελανώματος και Αφαίρεση Σπίλων

 

  • Ολόσωμη Ψηφιακή Χαρτογράφηση
  • Σύγκριση Ακριβείας με μηδενικές πιθανότητες λάθους
  • Ψηφιακή Βαθμονόμηση και Διατήρηση Ιστορικού 
  • Αφαίρεση σε μία συνεδρία, χωρίς ουλές και σημάδια

 

 

Βασικότεροι τύποι σπίλων

 

Μελανοκυτταρικοί σπίλοι διακρίνονται σε διάφορες υποκατηγορίες, μεταξύ των οποίων κάποιες είναι αβλαβείς κι άλλες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος, το κακόηθες μελάνωμα.

 

Κοινοί σπίλοι: είναι συμμετρικοί, συνήθως στρογγυλοί (οβάλ), ομοιόμορφοι, σε μία ή δύο αποχρώσεις του μπεζ, καφέ ή έχουν χρώμα παρόμοιο με αυτό του δέρματος και το μήκος τους είναι μικρότερο από μισό εκατοστό.

 

Επιδερμικοί σπίλοι: πρόκειται για μυρμηκιώδεις ή κερατωτικές πλάκες, που μπορεί να είναι είτε συγγενείς είτε επίκτητες. Εντοπίζονται συχνότερα στο κεφάλι και στο λαιμό και εκδηλώνονται ως μη φλεγμονώδεις, ασυμπτωματικοί σπίλοι.

 

Μικτοί σπίλοι: σπίλοι που αναπτύσσονται και στην επιδερμίδα και στο χόριο.

 

Σπίλοι του Sutton: πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατηγορία σπίλων οι οποίοι στην περιφέρεια τους  έχουν λευκό χρώμα. Εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά παρά σε ενήλικες και πολλές φορές συσχετίζονται με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η λεύκη.

 

Ελιές τύπου Spitz: ελιές που μπορεί να έχουν κόκκινο, ροζ ή ανοιχτό καφέ χρώμα ή συνδυασμό αυτών των χρωμάτων.

 

Δυσπλαστικοί ή άτυποι σπίλοι: μελαχρωματικοί σπίλοι που συνήθως είναι καλοήθεις, όμως έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το μελάνωμα, παρουσιάζουν, δηλαδή, ύποπτες ενδείξεις. Μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα, να μην συμμετρικοί ή να έχουν ανόμοια όρια. Όσοι έχουν δυσπλαστικούς σπίλους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

 

Σπίλοι – Αιτίες εμφάνισης 

 

Οι αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης σπίλων ποικίλλουν. Άλλοτε προκύπτουν από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο, άλλες φορές είναι απόρροια γενετικής προδιάθεσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η αντίδραση του δέρματος απέναντι σε κάποια φάρμακα πυροδοτεί την εμφάνιση σπίλων. Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθούν σκουρόχρωμα στίγματα στο δέρμα, λόγω ορμονικών διαταραχών, κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της εγκυμοσύνης.

 

Πρόληψη Μελανώματος μέσω Ολόσωμης Ψηφιακής Χαρτογράφησης 

 

Ισχυρή ένδειξη που μαρτυρά την εμφάνιση μελανώματος είναι η αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος και στο σχήμα ενός σπίλου. Το Μελάνωμα αποτελεί μία πολύ σοβαρή νόσο, καθώς μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα του σώματος, μέσω του λεμφικού συστήματος και του αίματος (αιματογενής διασπορά). Στη χώρα μας, τα εκτιμώμενα περιστατικά μελανώματος είναι 4-5 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

 

Το βασικότερο μέσον που μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του μελανώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση του, μέσω της Ολόσωμης Ψηφιακής Χαρτογράφησης, ειδικότερα αν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Όσο γρηγορότερα διαγιγνώσκεται το μελάνωμα, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχούς θεραπείας του.

 

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι σπίλοι απεικονίζονται και αναλύονται, μέσω ενός ειδικού ψηφιακού συστήματος με κάμερα υψηλής ανάλυσης και με τη βοήθεια εξελιγμένου λογισμικού προγράμματος. Καταγράφεται η ακριβής θέση των σπίλων που υπάρχουν στο σώμα, καθώς και η δερματοσκοπική εικόνα όσων τίθενται υπό παρακολούθηση.

 

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με αλγόριθμο βαθιάς μάθησης, ο οποίος διαρκώς τροφοδοτείται με νέα δεδομένα, κάτι που συμβάλλει στην ορθή αξιολόγηση των σπίλων και στην αλάνθαστη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος. Με τις μεθόδους αυτές, οι σπίλοι κατατάσσονται σε ύποπτους, καλοήθεις ή κακοήθεις και σε περίπτωση που κάποια δερματική βλάβη θεωρηθεί ύποπτη, τότε ενδείκνυται χειρουργική αφαίρεση και ιστολογική εξέταση.

 

Με τη βοήθεια του εξειδικευμένου λογισμικού της Ολόσωμης Ψηφιακής Χαρτογράφησης, σε κάθε επαναληπτική εξέταση, μπορούν να συγκριθούν ψηφιακά οι νέες φωτογραφίες με τις προηγούμενες. Έτσι, επιτυγχάνεται η διαμόρφωση ενός ιστορικού για κάθε ασθενή, κάτι που εκμηδενίζει την πιθανότητα λάθους. Μπορεί, μάλιστα, να διαπιστωθεί με απόλυτη βεβαιότητα αν έχουν αναπτυχθεί νέοι σπίλοι, να αξιολογηθούν τυχόν μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους, ενώ εκτιμάται το αν πράγματι χρήζει αφαίρεσης κάποιος σπίλος.

 

Πρόκειται για μία ανώδυνη και πλήρως ασφαλή διαγνωστική εξέταση, κατά την οποία δεν εκπέμπεται ακτινοβολία. Γι’ αυτό το λόγο, ενδείκνυται για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, παρέχονται σε όλους ανεξαιρέτως τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου.

Σπίλοι

Τα γονίδια μας «μιλάνε» – Γενετικά Τεστ 

 

Τα γονίδια μας «μιλάνε». Ακόμη και το αν θα εμφανίσουμε Μελάνωμα αποτυπώνεται στα γονίδια μας. Πλέον, χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, έχει κατανοηθεί τόσο η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων, όσο και οι μηχανισμοί έκφρασης των νοσημάτων και αξιολογούνται δεδομένα που παρέχονται μέσω της μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων μας.

 

Σε κάθε πλήρες Skin Panel, αναλύονται 2437 πολυμορφισμοί (SNPs), 860 γονίδια και 136 παθήσεις, σχετιζόμενες με τα Δερματολογικά Νοσήματα και τη γήρανση του δέρματος.

 

Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου. Με γνώμονα τα δεδομένα της γενετικής ανάλυσης, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή (Ιατρική Ακριβείας), σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Η Αγωγή αυτή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και στους μηχανισμούς έκφρασης των Δερματικών Νοσημάτων.

 

Πότε ενδείκνυται ο έλεγχος των Σπίλων

 

Όλοι χρειάζεται να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους σπίλους στο σώμα τους. Ειδικότερα, ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να προβαίνουν σε συστηματικότερο έλεγχο. Σε αυτές συγκαταλέγονται:

 

  • Άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος, μαλλιών και ματιών
  • Όσοι εμφανίζουν πολλούς σπίλους στο δέρμα τους
  • Άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ασθενείς με AIDS ή όσοι έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες)
  • Άτομα με θετικό οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό μελανώματος ή ιστορικό ηλιακού εγκαύματος.

 

Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παρακολούθηση της μεταβολής των σπίλων είναι υψίστης σημασίας για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, με απώτερο σκοπό την πρόληψη της εμφάνισης Μελανώματος.

 

Κριτήρια και μέθοδοι αφαίρεσης των Σπίλων

 

Βάσει των αποτελεσμάτων της Χαρτογράφησης και με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, μπορεί να αξιολογηθεί αν ένας σπίλος είναι κακοήθης ή καλοήθης. Όταν ο σπίλος είναι μελανοκυτταρικός, η αφαίρεση αυτού εξαρτάται από παράγοντες, που σχετίζονται με το μέγεθος, το χρώμα του και το σημείο του σώματος όπου εντοπίζεται.

 

Οι καλοήθεις σπίλοι δε χρήζουν άμεση ανάγκη αφαίρεσης. Παρ’όλα αυτά, αφαιρούνται κυρίως για λόγους λειτουργικούς ή/και αισθητικούς, ειδικότερα αν είναι αρκετά ορατοί και δύσμορφοι.

 

Αν κριθεί ότι ο σπίλος χρήζει αφαίρεσης, προτείνονται διάφορες μέθοδοι αφαίρεσης του, όπως η Δερματοχειρουργική. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έπειτα από την αφαίρεση των σπίλων, πραγματοποιείται βιοψία ή μικροσκοπική εξέταση, ειδικότερα όταν υπάρχει θετικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

 

Αφαίρεση Σπίλων με Δερματοχειρουργική

 

Η Δερματοχειρουργική αποτελεί έναν κλάδο της Δερματολογίας που βασίζεται στη διενέργεια ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων και επεμβάσεων για την αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών του δέρματος.

 

Όλες οι δερματοχειρουργικές θεραπείες εφαρμόζονται στο ιατρείο με πλήρη τεχνογνωσία και ασφάλεια. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, διότι ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός.