Σπίλοι – Μελάνωμα

Ο Προληπτικός Έλεγχος των Σπίλων σώζει ζωές!

Μας προστατεύει από το Μελάνωμα, έναν από τους ισχυρότερους καρκίνους του δέρματος.

Πρόληψη Μελανώματος με Ολόσωμη Ψηφιακή Χαρτογράφηση

  • Σύγκριση Ακριβείας με μηδενικές πιθανότητες λάθους
  • Ψηφιακή Βαθμονόμηση και Διατήρηση Ιστορικού 
  • Αφαίρεση σε μία συνεδρία, χωρίς ουλές και σημάδια
Ψηφιακή Ολόσωμη Χαρτογράφηση σπίλων

Το βασικότερο μέσο που μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του μελανώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση του, μέσω της Ολόσωμης Ψηφιακής Χαρτογράφησης, ειδικότερα αν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Όσο γρηγορότερα διαγιγνώσκεται το μελάνωμα, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχούς θεραπείας του.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με αλγόριθμο βαθιάς μάθησης, ο οποίος διαρκώς τροφοδοτείται με νέα δεδομένα, κάτι που συμβάλλει στην ορθή αξιολόγηση των σπίλων και στην αλάνθαστη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος.

Με τις μεθόδους αυτές, οι σπίλοι κατατάσσονται σε ύποπτους, καλοήθεις ή κακοήθεις και σε περίπτωση που κάποια δερματική βλάβη θεωρηθεί ύποπτη, τότε ενδείκνυται χειρουργική αφαίρεση και ιστολογική εξέταση.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι σπίλοι απεικονίζονται και αναλύονται, μέσω ενός ειδικού ψηφιακού συστήματος με κάμερα υψηλής ανάλυσης και με τη βοήθεια εξελιγμένου λογισμικού προγράμματος. Καταγράφεται η ακριβής θέση των σπίλων που υπάρχουν στο σώμα, καθώς και η δερματοσκοπική εικόνα όσων τίθενται υπό παρακολούθηση.

Σπίλοι
Εξέταση με Δερματοσκόπιο σε σπίλο

Με τη βοήθεια του εξειδικευμένου λογισμικού της Ολόσωμης Ψηφιακής Χαρτογράφησης, σε κάθε επαναληπτική εξέταση, μπορούν να συγκριθούν ψηφιακά οι νέες φωτογραφίες με τις προηγούμενες. Έτσι, επιτυγχάνεται η διαμόρφωση ενός ιστορικού για κάθε ασθενή, κάτι που εκμηδενίζει την πιθανότητα λάθους.

Μπορεί, μάλιστα, να διαπιστωθεί με απόλυτη βεβαιότητα αν έχουν αναπτυχθεί νέοι σπίλοι, να αξιολογηθούν τυχόν μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους, ενώ εκτιμάται το αν πράγματι χρήζει αφαίρεσης κάποιος σπίλος.

Πρόκειται για μία ανώδυνη και πλήρως ασφαλή διαγνωστική εξέταση, κατά την οποία δεν εκπέμπεται ακτινοβολία. Γι’ αυτό το λόγο, ενδείκνυται για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, παρέχοντας σε όλους ανεξαιρέτως τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου.

Πότε ενδείκνυται ο έλεγχος των Σπίλων

Όλοι χρειάζεται να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους σπίλους στο σώμα τους. Ειδικότερα, ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να προβαίνουν σε συστηματικότερο έλεγχο. Σε αυτές συγκαταλέγονται:

  • Άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος, μαλλιών και ματιών
  • Όσοι εμφανίζουν πολλούς σπίλους στο δέρμα τους
  • Άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ασθενείς με AIDS ή όσοι έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες)
  • Άτομα με θετικό οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό μελανώματος ή ιστορικό ηλιακού εγκαύματος.

Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παρακολούθηση της μεταβολής των σπίλων είναι υψίστης σημασίας για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, με απώτερο σκοπό την πρόληψη της εμφάνισης Μελανώματος.

Σπίλοι

Κριτήρια και μέθοδοι αφαίρεσης των Σπίλων

Βάσει των αποτελεσμάτων της Χαρτογράφησης και με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, μπορεί να αξιολογηθεί αν ένας σπίλος είναι κακοήθης ή καλοήθης. Όταν ο σπίλος είναι δυσπλαστικός, η αφαίρεση αυτού εξαρτάται από παράγοντες, που σχετίζονται με το μέγεθος, το χρώμα του και το σημείο του σώματος όπου εντοπίζεται.

Οι καλοήθεις σπίλοι δε χρήζουν άμεση ανάγκη αφαίρεσης. Παρ’όλα αυτά, αφαιρούνται κυρίως για λόγους λειτουργικούς ή/και αισθητικούς, ειδικότερα αν είναι αρκετά ορατοί και δύσμορφοι.

Αν κριθεί ότι ο σπίλος χρήζει αφαίρεσης, προτείνονται διάφορες μέθοδοι αφαίρεσης του, όπως η Δερματοχειρουργική. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έπειτα από την αφαίρεση των σπίλων, πραγματοποιείται βιοψία ή μικροσκοπική εξέταση, ειδικότερα όταν υπάρχει θετικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

 

Αφαίρεση Σπίλων με Δερματοχειρουργική

Η Δερματοχειρουργική αποτελεί έναν κλάδο της Δερματολογίας που βασίζεται στη διενέργεια ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων και επεμβάσεων για την αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών του δέρματος.

Όλες οι δερματοχειρουργικές θεραπείες εφαρμόζονται στο ιατρείο με πλήρη τεχνογνωσία και ασφάλεια. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, διότι ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός.

Σπίλοι – Ελιές

Οι Σπίλοι (ελιές) αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού των μελανοκυττάρων. Αυτά παράγουν τη μελανίνη, γεγονός που εξηγεί το συχνά καφέ ή μαύρο χρώμα τους. Εντοπίζονται συνηθέστερα σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το κεφάλι, ο κορμός, τα χέρια, τα πόδια, αλλά και διάφορα άλλα σημεία στο σώμα.

Κάποιοι σπίλοι είναι αβλαβείς, δηλαδή καλοήθεις. Κάποιες άλλες ελιές στο σώμα, όμως, είναι επικίνδυνες, διότι κάποιοι άλλοι μπορεί να εξελιχθούν σε μία μορφή καρκίνου του δέρματος, το Μελάνωμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρή νόσο, καθώς μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος, μέσω του λεμφικού συστήματος και του αίματος (αιματογενής διασπορά).

Συμπτώματα που μαρτυρούν την εμφάνιση μελανώματος είναι η αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος και στο σχήμα ενός σπίλου. Νέες θεραπείες, που έχουν αναπτυχθεί, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με Μελάνωμα.

Είδη Σπίλων

Κοινοί σπίλοι
Είναι συμμετρικοί, συνήθως στρογγυλοί (οβάλ), ομοιόμορφοι, σε μία ή δύο αποχρώσεις του μπεζ, καφέ ή έχουν χρώμα παρόμοιο με αυτό του δέρματος και το μήκος τους είναι μικρότερο από μισό εκατοστό.
Επιδερμικοί σπίλοι
Πρόκειται για μυρμηκιώδεις ή κερατωτικές πλάκες, που μπορεί να είναι είτε συγγενείς είτε επίκτητες. Εντοπίζονται συχνότερα στο κεφάλι και στο λαιμό και εκδηλώνονται ως μη φλεγμονώδεις, ασυμπτωματικοί σπίλοι.
Μικτοί σπίλοι
Σπίλοι που αναπτύσσονται και στην επιδερμίδα και στο χόριο.
Σπίλοι του Sutton
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατηγορία σπίλων οι οποίοι στην περιφέρεια τους  έχουν λευκό χρώμα. Εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά παρά σε ενήλικες και πολλές φορές συσχετίζονται με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η λεύκη.
Ελιές τύπου Spitz
Ελιές που μπορεί να έχουν κόκκινο, ροζ ή ανοιχτό καφέ χρώμα ή συνδυασμό αυτών των χρωμάτων.
Δυσπλαστικοί ή άτυποι σπίλοι
Μελαχρωματικοί σπίλοι που συνήθως είναι καλοήθεις, όμως έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το μελάνωμα, παρουσιάζουν, δηλαδή, ύποπτες ενδείξεις. Μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα, να μην συμμετρικοί ή να έχουν ανόμοια όρια. Όσοι έχουν δυσπλαστικούς σπίλους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.