Τριχόπτωση Ανδρών

Τι είναι η Ανδρική Τριχόπτωση

 

Όταν χάνονται περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, οι οποίες δεν επανεμφανίζονται, τότε ο άνδρας εμφανίζει Παθολογική Τριχόπτωση. Πρόκειται για ένα Χρόνιο Νόσημα με γονιδιακό υπόβαθρο.

 

Η τρίχα αραιώνει, η ποιότητα των μαλλιών εξασθενεί. Παρατηρείται λέπτυνση των μαλλιών και σταδιακά υποχωρεί η πρόσθια μετωπιαία γραμμή, με τελικό επακόλουθο την πλήρη απώλεια των τριχών στην κορυφή του κεφαλιού.

 

Δεν είναι λίγα τα άτομα που δεν μεριμνούν για τη θεραπεία της Τριχόπτωσης, έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν αποτελεί νόσημα. Παρά ταύτα, είναι πολύ πιθανόν η Τριχόπτωση να εκδηλώνεται ως σύμπτωμα μίας υποκείμενης διαταραχής του οργανισμού, που χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

  • Ολοκληρωμένη Αιτιολογική Προσέγγιση

  • Γενετικές Εξετάσεις Ακριβείας

  • Εξατομικευμένα Συνδυαστικά Πρωτόκολλα

  • Αυστηρά Εξατομικευμένες Θεραπευτικές Αγωγές

Μέσω της διενέργειας Εξετάσεων Ακριβείας, μπορούμε να εντοπίσουμε τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην εμφάνιση της Τριχόπτωσης. Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζουμε τις αιτίες του προβλήματος, είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε, με τις πιο Σύγχρονες Θεραπείες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τριχόπτωση μπορεί να αναστραφεί και σταδιακά είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η πυκνότητα και υγεία των μαλλιών.

Οι Αιτίες της Τριχόπτωσης Ανδρών

Πολλαπλές αιτίες μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και να οδηγήσουν στην εμφάνιση Τριχόπτωσης. Η Τριχόπτωση μπορεί να είναι απόρροια  κληρονομικότητας, να εκφράζεται ως φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας γήρανσης, ενώ ενδέχεται να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις ή σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Γενετική Προδιάθεση

Ορμονικές Ανισορροπίες

Αυτοάνοσες & Χρόνιες Παθήσεις

Διαταραχές Θυρεοειδούς

Λήψη Ορισμένων Φαρμάκων

Έντονο Άγχος

Διατροφικές Διαταραχές

Ατμοσφαιρική Μόλυνση

Συμπτώματα της Τριχόπτωσης Ανδρών

Στους άνδρες που εμφανίζουν Τριχόπτωση, η τρίχα αραιώνει και η ποιότητα των μαλλιών εξασθενεί. Τα μαλλιά αποδυναμώνονται και σταδιακά λεπταίνουν. Οι τρίχες  χνουδοποιούνται. Βαθμιαία, υποχωρεί η πρόσθια μετωπιαία γραμμή. Το τελικό επακόλουθο είναι η πλήρης απώλεια των τριχών στην κορυφή του κεφαλιού. Έτσι, σε αρχικό στάδιο, παρατηρείται φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού.

Διαγνωστικές Μέθοδοι

 

Τριχοσκόπηση

 

Κατά τη διάρκεια της Τριχοσκόπησης, χρησιμοποιείται ένα δερματοσκόπιο πολωμένου φωτός. Με τη βοήθεια αυτού, καταγράφεται ο αριθμός, η πυκνότητα, η ποιότητα και εν γένει η κατάσταση της υγείας των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό της κεφαλής.

 

Τα δεδομένα που συλλέγονται επεξεργάζονται ηλεκτρονικά και αναλύονται, μέσω ενός εξελιγμένου λογισμικού προγράμματος. Έτσι, στοιχειοθετείται έγκυρη, έγκαιρη, σαφής και ακριβής διάγνωση.

Τριχοσκόπηση

Γενετικά Τεστ

 

Επιπλέον, μπορεί να διενεργηθεί Μεγάλο Γενετικό Τεστ (Trichoscopy Skin Panel). Μέσω αυτού, αναλύονται 2437 πολυμορφισμοί (SNPs), 860 γονίδια και 136 παθήσεις, που σχετίζονται με τα Δερματολογικά Νοσήματα και το Γενετικό αυτό Τεστ είναι υπερεξειδικευμένο στις περιπτώσεις Τριχόπτωσης.Έτσι εντοπίζονται:

 

  • Οι ακριβείς μηχανισμοί έκφρασης της Τριχόπτωσης στους άνδρες, όταν αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί
  • Η προδιάθεση των ανδρών να εμφανίσουν Τριχόπτωση

 

Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου. Τα αποτελέσματα ισχύουν εφ’ όρου ζωής.

Οι πιο Σύγχρονες Θεραπείες για την Τριχόπτωση

 

Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή (Ιατρική Ακριβείας), σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες.

 

Πρόκειται για Σύγχρονες και Αποτελεσματικές Θεραπείες, οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης. Οι Θεραπείες αυτές μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον ελάχιστο χρόνο.

Θεραπείες της Τριχόπτωσης Ανδρών

Ενδυνάμωση τριχοθυλακίων με τοπική χορήγηση Φαρμακευτικών Ουσιών
Εφαρμόζονται τοπικά, με τη μορφή εγχύσεων στις προσβληθείσες περιοχές ή με τη μορφή ειδικών λοσιόν και σαμπουάν, φαρμακευτικές ουσίες με τριχογενετικές ιδιότητες (μινοξιδίλη, φιναστερίδη, ντουταστερίδη, προστακινόνη και λατανοπρόστη).

 

Οι ποσότητες των ουσιών που εγχέονται διαφοροποιούνται μεταξύ των ατόμων και προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός, με γνώμονα τα διαγνωστικά ευρήματα των Εξετάσεων Ακριβείας.

 

Η φάση ανάπτυξης της τρίχας επιμηκύνεται και ενδυναμώνονται τα τριχοθυλάκια. Οι τρίχες γίνονται πιο γερές και ανθεκτικές. Σταδιακά, μπορεί να αποκατασταθεί ο όγκος και η πυκνότητα των μαλλιών.

Φωτοθεραπεία LED
Η Φωτοθεραπεία LED αποτελεί μία πλήρως ασφαλή και αναίμακτη θεραπεία. Η λειτουργία της βασίζεται στη δράση τριών ακίνδυνων μηκών φωτός. Βοηθάει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας στο τριχωτό της κεφαλής. Τα ενεργειακά κύτταρα του τριχοθυλακίου διεγείρονται. Αυτό εντείνει την παραγωγή ATP από τα κύτταρα και συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη των τριχών.

 

 

Προκαλείται αγγειοδιαστολή και βελτιώνεται η τοπική αιμάτωση του δέρματος της περιοχής. Έτσι, αυξάνεται η διάμετρος της τρίχας και βελτιώνεται ο όγκος των μαλλιών. Επιτυγχάνεται καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση. Έτσι, διευκολύνεται η απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών από τα εξασθενημένα τριχοθυλάκια. Η τριχοφυΐα ενδυναμώνεται και διεγείρεται, ενώ βαθμιαία εκφύονται υγιή μαλλιά.

 

Η Φωτοθεραπεία LED πραγματοποιείται στο ιατρείο και ο αριθμός των προτεινόμενων συνεδριών εξατομικεύεται, βάσει των κλινικών ευρημάτων των Εξετάσεων Ακριβείας.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία μαλλιών με Αυξητικούς παράγοντες
Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία μαλλιών με Αυξητικούς παράγοντες βασίζεται στην αξιοποίηση των ανανεωτικών και επουλωτικών μηχανισμών του ίδιου του οργανισμού.

 

Στην περιοχή του τριχωτού ​της κεφαλής εγχέεται ένα μείγμα. Σε αυτό, μπορεί να περιέχονται βιταμίνες, αυξητικοί παράγοντες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και λοιπά δραστικά συστατικά που προάγουν τη θρέψη και ανάπτυξη των τριχοθυλακίων.

Εξατομικευμένη Φαρμακευτική Αγωγή μετά από Εξετάσεις Ακριβείας
Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα που προκύπτουν από το Γενετικό Τεστ, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες.

 

Πρόκειται για Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, που αφορούν στη διά του στόματος χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών με τριχογενετικές ιδιότητες, βασιζόμενα στο DNA μας.

 

Μέσω της διενέργειας του Trichoscopy Skin Panel, εντοπίζονται οι ουσίες στις οποίες ανταποκρίνεται καλύτερα ο κάθε οργανισμός και συνδυάζομαι στο πλαίσιο μίας Αυστηράς Εξατομικευμένης Θεραπευτικής Αγωγής, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος ανά περίπτωση.

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι ποσότητες των φαρμακευτικών ουσιών που λαμβάνει ο κάθε ασθενής διαφοροποιούνται, διότι προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά, βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων των Εξετάσεων Ακριβείας.

 

Η θεραπεία δηλαδή εξατομικεύεται αυστηρά με βάση το DNA του καθενός. Έτσι, μειώνεται ο χρόνος και το κόστος θεραπείας, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλα «τυφλά» και άσκοπα θεραπευτικά σχήματα.

 

Σταδιακά, διεγείρεται η τριχοφυΐα. Οι τρίχες γίνονται πιο δυνατές και ανθεκτικές και αποκαθίσταται η πυκνότητα και ο όγκος των μαλλιών.

Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών με τη μέθοδο FUE μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης.  Βασίζεται στην εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή και στην εμφύτευση αυτών στην πάσχουσα περιοχή (λήπτρια περιοχή), με σκοπό την επανέκφυση των τριχών.

 

Έτσι, επιτυγχάνεται, μόνιμα και οριστικά, η ανάπτυξη νέων μαλλιών, με ταυτόχρονα φυσικό και άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο, που διενεργείται πολύ εύκολα, χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια. Δεν απαιτεί, επίσης, ράμματα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συνδυαστικά Πρωτόκολλα Θεραπείας
Τα καλύτερα δυνατά θεραπευτικά αποτελέσματα στον ελάχιστο χρόνο μπορούν να επιτευχθούν, αν υπάρξει συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων. Ο συγκερασμός των διαφορετικών μεθόδων αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, διότι το κάθε ζήτημα εξετάζεται από όλες τις πτυχές και αντιμετωπίζεται πολύπλευρα.

 

Η κάθε θεραπευτική προσέγγιση βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος της Τριχόπτωσης με διαφορετικό τρόπο και ο συνδυασμός των μεθόδων αυξάνει τα αποτελέσματα προς όφελος του ασθενούς.

Με Εξατομικευμένες, λοιπόν, Ιατρικές αγωγές, μπορούμε να επεμβαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε πλήρως στοχευμένα τις κάθε είδους ανισορροπίες.

 

Έτσι, μεγιστοποιείται το θεραπευτικό όφελος, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση χρόνου και κόστους, εν αντιθέσει με οποιαδήποτε άλλα «τυφλά» θεραπευτικά σχήματα.

 

Τα κλινικά αποτελέσματα χρήσης τέτοιων Ιατρικών Πρωτοκόλλων, τα τελευταία 20 έτη, είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, με ποσοστά βελτίωσης και επαναρρύθμισης του οργανισμού άνω του 90%.

Είδη της Τριχόπτωσης

Διάχυτη Αλωπεκία

Η Διάχυτη Αλωπεκία αποτελεί ένα Χρόνιο Νόσημα, με γονιδιακό υπόβαθρο. Αποτελεί μία μορφή τριχόπτωσης, κατά την οποία παρατηρείται μείωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής.

 

Πρόκειται για μία γενικευμένη ελάττωση της τριχοφυΐας, η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει και όλο το σώμα και παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

 

Αυτή η ελάττωση της πυκνότητας των μαλλιών και λέπτυνση των τριχών οφείλεται στην ταυτόχρονη κατάληξη πολλών τριχών στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, εξαιτίας της επίδρασης κάποιων παραγόντων, οι οποίοι οδηγούν στη διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης του κύκλου ζωής της τρίχας.

 

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι μία Χρόνια Νόσος με γονιδιακό υπόβαθρο, στην οποία οφείλεται η αραίωση και απώλεια των μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες.

 

Πρόκειται για ένα νόσημα, κατά το οποίο παρουσιάζονται σταδιακά αραιώσεις στο κεφάλι, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

 

Αρχικά, παρατηρείται απώλεια τριχών στην εμπρόσθια γραμμή και κατόπιν στους κροτάφους, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να λεπταίνουν στην κορυφή του κεφαλιού σε βαθμό λείανσης. Σε τελικό στάδιο, δεν υφίσταται καθόλου τριχοφυΐα.

 

Γυροειδής Αλωπεκία

Η Γυροειδής Αλωπεκία είναι μια Αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών και στην εμφάνιση μικρών μπαλωμάτων φαλάκρας στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλα μέρη του προσώπου και του σώματος. Μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια των τριχών και στα γένια, στο πρόσωπο και γενικά σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος εντοπίζονται τρίχες.

 

Η ένταση της τριχόπτωσης που βιώνουν τα άτομα με Γυροειδή Αλωπεκία ποικίλλει. Μερικοί χάνουν μικρά, στρογγυλά μπαλώματα τριχών, περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής επιφάνειας, φαινόμενο το οποίο είναι πιο συχνό. Άλλοι ασθενείς βιώνουν εκτεταμένη ή ολική απώλεια μαλλιών.

 

Συχνά συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Παρά το ότι δεν προκαλεί σωματικό πόνο, μπορεί να αποβεί μια ψυχολογικά καταστροφική ασθένεια.

 

Ουλωτική Αλωπεκία

Η Ουλωτική αλωπεκία αποτελεί μία Χρόνια Υποκείμενη Νόσο, η οποία έχει γονιδιακό υπόβαθρο. Στην ασθένεια αυτή, προκαλείται έντονη τριχόπτωση, λόγω της καταστροφής της τριχοθυλακίου, το οποίο αντικαθίσταται με ουλώδη ιστό. Πρόκειται για μία νόσο που επέρχεται ως επακόλουθο της δράσης μίας φλεγμονής, η οποία εντοπίζεται κάτω από την επιφάνεια της δέρματος και δεν είναι ορατή.

 

Ειδικότερα, αναπτύσσεται ουλή στην προσβληθείσα περιοχή, η οποία οφείλεται σε διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις της δέρματος και παρεμποδίζει την εκ νέου αναγέννηση της τρίχας. Πρόκειται, κατ’ ουσίαν, για νεκρό ιστό.

 

Η τριχόπτωση παρατηρείται σταδιακά, μετέπειτα, όμως, το προσβεβλημένο από την Ουλωτική Αλωπεκία δέρμα ατροφεί, γίνεται συνήθως λείο και κόκκινο και ενίοτε παρουσιάζει απολέπιση, υπέρχρωση ή υποχρωμία.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις Ουλωτικής αλωπεκίας, η απώλεια των τριχών διενεργείται σταδιακά και δίχως συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται αντιληπτή από τον πάσχοντα. Ωστόσο, ενδέχεται να συνυπάρχει με κνησμό, καύσο και πόνο και να εξελιχθεί ταχύτατα.

 

Τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για μία διαταραχή που έχει ψυχολογικό υπόβαθρο. Οι πάσχοντες, πιθανόν λόγω έντονου άγχους, τραβούν συχνά και ξεριζώνουν τις τρίχες των μαλλιών, με τελικό επακόλουθο την παρουσία Τριχοτιλλομανίας.

 

Τριχόπτωση εξ έλξεως

Για την εμφάνιση της Τριχόπτωσης εξ έλξεως ευθύνονται κατά κύριο λόγο ορισμένα χτενίσματα, στα οποία τα μαλλιά δένονται σφιχτά. Λόγου χάρη, ο κότσος και η αλογοουρά αποτελούν τέτοιου είδους χτενίσματα. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη μορφή Τριχόπτωσης εκδηλώνεται ως επί το πλείστον στις γυναίκες.

Συχνές Ερωτήσεις
Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να χάνω όποτε λούζω τα μαλλιά μου;

Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που μπορεί να χάνει κάποιο άτομο καθημερινά κυμαίνεται από 50-100 τρίχες.

 

Πέφτουν πάρα πολλές τρίχες, όταν λούζομαι; Συντρέχει λόγος ανησυχίας;

Oι τρίχες που πέφτουν, όταν λουζόμαστε ή ακόμα και όταν χτενιζόμαστε, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Βρίσκονται δηλαδή στην τελογενή φάση τους, κάτι που σημαίνει ότι θα έπεφταν ούτως ή άλλως. Λόγος ανησυχίας συντρέχει, όταν χάνουμε πάνω από 150 τρίχες την ημέρα.

 

Το συχνό λούσιμο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών;

Αυτό είναι μύθος. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Το συχνό λούσιμο προάγει την υγεία των μαλλιών, διότι συμβάλλει στην απομάκρυνση των λιπαρών εκκρίσεων. Παρά ταύτα, συνιστάται ιδιαίτερη επιλογή ως προς την επιλογή των προϊόντων φροντίδας των μαλλιών.

 

Υπάρχει περίπτωση η Τριχόπτωση να οφείλεται στις βαφές και στο στεγνωτήρα μαλλιών;

Οι βαφές και η χρήση στεγνωτήρα δεν μπορούν αυτά καθαυτά να προκαλέσουν Τριχόπτωση, διότι η Τριχόπτωση σχετίζεται με το θύλακα της τρίχας. Παρ’ όλα, συστήνεται να χρησιμοποιούνται με μέτρο.

 

Το βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε Τριχόπτωση;

Ναι. Χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το δυνατό βούρτσισμα ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση Τριχόπτωσης. Αυτό που προτείνεται είναι να βουρτσίζονται τα μαλλιά βρεγμένα με κινήσεις, προς τα κάτω, αρχίζοντας από τα μακριά μαλλιά και ανεβαίνοντας προς την κεφαλή.

 

Το ξύρισμα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μαλλιών;

Κι αυτό είναι ένας μύθος. Η κοπή της τρίχας δεν επενεργεί στον κύκλο ανάπτυξης της, καθώς το ζωντανό κομμάτι της εντοπίζεται κάτω από το δέρμα. Πέραν αυτού, στην τρίχα δεν περιέχονται ζωντανά συστατικά.

 

Τα λιπαρά μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση Τριχόπτωσης;

Η λιπαρότητα των μαλλιών δεν αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα Τριχόπτωσης. Συνήθως, η λιπαρότητα των μαλλιών και του δέρματος συνυπάρχει με την Τριχόπτωση. Γι’ αυτό ευθύνονται οι ανδρικές ορμόνες, που οδηγούν σε υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Ωστόσο, πρόκειται για δύο ξεχωριστές καταστάσεις. Δε σημαίνει ότι η αντιμετώπιση της λιπαρότητας συνεπάγεται και την αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης.

 

Το άγχος παίζει ρόλο στην Τριχόπτωση;

Ναι, το άγχος μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση Τριχόπτωσης. Εντούτοις, η Τριχόπτωση λόγω άγχους συνήθως είναι προσωρινή. Εφόσον δεν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα, τα μαλλιά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αναγεννώνται αναπτύσσονται ξανά.

 

Η κληρονομική προδιάθεση είναι βασικό αίτιο Τριχόπτωσης;

Ναι. Η Τριχόπτωση είναι μία Νόσος με γονιδιακό υπόβαθρο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

 

Τα μαλλιά μου είναι πολύ λεπτά. Υπάρχει τρόπος να δυναμώσουν;

Το πάχος της τρίχας και γενικά ο τύπος των μαλλιών είναι αδύνατον να αλλάξει, διότι είναι γενετικά προκαθορισμένος και ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Παρά ταύτα, με την κατάλληλη φροντίδα, οι τρίχες μπορούν να φανούν παχύτερες και τα μαλλιά πυκνότερα.

 

Μπορεί η Τριχόπτωση να οφείλεται σε κάποια δίαιτα;

Ναι. Τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά συνδράμουν στην υγιή και φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας. Αν η δίαιτα που ακολουθεί κανείς είναι ισορροπημένη, τότε δεν εγκυμονεί ο κίνδυνος εμφάνισης Τριχόπτωσης.  Όμως, όταν το άτομο υποβάλλεται σε εξαντλητικές δίαιτες, δίχως την καθοδήγηση και παρακολούθηση κάποιου ειδικού, τότε εντείνεται το ενδεχόμενο απώλειας μαλλιών.

 

Η έλλειψη βιταμινών ευθύνεται για την Τριχόπτωση;

Μία ισορροπημένη και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών μας. Οι ελλιπείς συγκεντρώσεις βιταμινών, ειδικότερα του σιδήρου, μπορεί να επιφέρει απώλεια των μαλλιών. Επιπλέον, ενοχοποιείται η έλλειψη πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β για την εμφάνιση Τριχόπτωσης.

 

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών αποτελεί τη μοναδική λύση;

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών αποτελεί μία εξελιγμένη και σύγχρονη μέθοδο θεραπείας για την Τριχόπτωση, καθώς μπορεί να επιτύχει οριστικά αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν προτείνεται πάντοτε. Παραδείγματος χάριν, όταν ο αριθμός των τριχών στη δότρια περιοχή είναι ελλιπής,  τότε δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μαλλιών, διότι δεν παρέχεται από τον ασθενή ικανοποιητικός αριθμός μοσχευμάτων, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία.

 

Υπάρχουν εμφανή σημάδια ή ουλές έπειτα από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Όχι. Βέβαια, αυτό καθορίζεται από την ικανότητα και εμπειρία του εκάστοτε ιατρού, που θα εφαρμόσει τη μέθοδο.

 

Σε πόσες μέρες μπορώ να επανέλθω στις καθημερινές μου δραστηριότητες μου μετά τη Μεταμόσχευση;

Ο ασθενής που υποβάλλεται σε Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες και δραστηριότητες την επόμενη κιόλας ημέρα, ακολουθώντας βέβαια πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις του ιατρού του.

 

Γιατί να κάνω το Trichoscopy Skin Panel;

Οι Ακριβείς Γενετικές Αναλύσεις παρέχουν πολύτιμα δεδομένα μέσω της ανάλυσης των οποίων, μπορεί να προβλεφθεί η πιθανότητα εμφάνισης Τριχόπτωσης, πριν από την κλινική της εκδήλωση, καθώς και να ανιχνευθούν οι ακριβείς μηχανισμοί που οδήγησαν στην εμφάνιση της.

 

Με βάση την εκτεταμένη γενετική ανάλυση, λαμβάνονται οι πιο εξατομικευμένες κατευθύνσεις και αποφάσεις για την υγεία των ατόμων. Επιπλέον, οι ήδη πάσχοντες πληροφορούνται πληρέστερα για τη διάγνωση και τους μηχανισμούς του νοσήματος τους.

 

Τι όφελος θα αποκομίσω από το Trichoscopy Skin Panel;

Ο ασθενής έχει πλέον την πρόσβαση σε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

 

Πόσο κοστίζει το Trichoscopy Skin Panel;

Με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι γενετικές εξετάσεις είναι πλέον προσβάσιμες κοστολογικά για το ευρύ κοινό και όχι μόνο για λίγους, όπως συνέβαινε μέχρι πριν λίγα χρόνια. Ενδεικτικά, το κόστος των γενετικών εξετάσεων κυμαίνεται από 590 έως 1090 ευρώ.

 

Πού μπορώ να κάνω το Trichoscopy Skin Panel;

Η Ακριβής Γενετική Ανάλυση διενεργείται, κατόπιν ραντεβού σε Ιατρική Μονάδα που θα σας υποδείξουμε. Μπορεί όμως να γίνει και εξ αποστάσεως, υπό προϋποθέσεις. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη διαδικασία, που πραγματοποιείται, μέσω της συλλογής δείγματος σιέλου, μία φορά στη ζωή του ατόμου. Τα αποτελέσματα μπορούν να ληφθούν εντός 6-12 εβδομάδων.

 

Η Διεπιστημονική Ομάδα βρίσκεται εδώ, για να βοηθήσει και είναι συνεχώς στη διάθεση των ασθενών για πληροφορίες ή διευκρινήσεις.

Εμπειρίες ασθενών με Τριχόπτωση