Υπερμελάγχρωση

Υπερμελάγχρωση (Σκούρες Κηλίδες)

Τι είναι η Υπερμελάγχρωση

Η ποσότητα και η κατανομή της μελανίνης στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος καθορίζει το πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο χρώμα δέρματος. Η μελανίνη είναι η χρωστική εκείνη ουσία που προσδίδει στο δέρμα το χαρακτηριστικό χρώμα του. Όταν σημειώνεται, λοιπόν, ραγδαία αύξηση των επιπέδων της, αυτή η περίσσεια ποσότητα μελανίνης συσσωρεύεται στις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος, με επακόλουθο τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος, τον αποχρωματισμό και τις σκούρες κηλίδες.

Ο όρος υπερμελάγχρωση ουσιαστικά αφορά τις επιδερμίδες που παράγουν υπερβολικές ποσότητες μελανίνης ή εκείνες όπου η ποσότητα αυτής κατανέμεται ανομοιόμορφα. Η εικόνα αυτή συνήθως μας ενοχλεί, λόγω της αντιαισθητικής όψης που δημιουργεί. Ειδικότερα, όταν οι συνέπειες της υπερμελάχρωσης εντοπίζονται σε ακάλυπτα σημεία του σώματος, όπως είναι το πρόσωπο και τα χέρια.

Μέλασμα

Το μέλασμα, που αποκαλείται, επίσης, και «μάσκα εγκυμοσύνης», πρόκειται για έναν τύπο επίκτητης υπερμελάγχρωσης, κατά βάση συμμετρικής, η οποία αναπτύσσεται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως το πρόσωπο, τα μπράτσα και ο λαιμός.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του μελάσματος. Η εμφάνιση του μελάσματος, μάλιστα, μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορες ορμονικές διαταραχές και ανισορροπίες, οι οποίες προκαλούνται από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πολλές φορές, επίσης, προκύπτει ως αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ορισμένοι πληθυσμοί και άτομα με σκούρο φωτότυπο δέρματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μέλασμα, σε αντίθεση με όσους έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος.

Κηλίδες Γήρανσης ή Εφηλίδες

Οι «κηλίδες γήρανσης», οι οποίες είναι, επίσης, γνωστές ως κηλίδες από τον ήλιο ή εφηλίδες, είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και αποτελεί την πρωταρχική ένδειξη φωτογήρανσης του δέρματος.

Οι πρώτες καφέ κηλίδες παρουσιάζονται συχνότερα στην ηλικία των 40 ετών και εμφανίζονται κυρίως στα άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος. Εντοπίζονται, συνήθως, στο πρόσωπο, τα χέρια και τον λαιμό.

Δεν εγκυμονούν κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο χρειάζεται να τις παρακολουθούμε τακτικά και να τις προφυλάσσουμε από την έκθεση στον ήλιο, προκειμένου να αποφύγουμε την εξέλιξη τους σε καρκινικές βλάβες.

Μεταφλεγμονώδης Υπερμελάγχρωση

Οι μεταφλεγμονώδεις υπερμελαχρώσεις αποτελούν μία επιπλέον μορφή υπερμελάχρωσης. Πρόκειται για κηλίδες που παρουσιάζονται έπειτα από ένα τραύμα ή μία φλεγμονή, η οποία αναγκάζει το δέρμα να παράγει υψηλές ποσότητες μελανίνης σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Όταν, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το σημάδι αυτό εκτεθεί στην ακτινοβολία UV, αποκτά πιο σκούρο χρώμα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες Υπερμελάχρωσης

Οι υπερμελαχρώσεις εντοπίζονται αρκετά συχνά σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος, έπειτα από κάποιον ερεθισμό, έγκαυμα ή peeling. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιες μορφές υπερμελαχρώσεων να οφείλονται σε φωτοτοξικές αντιδράσεις σε αρώματα ή σε ορισμένα φάρμακα.

Τα γονίδια, η ηλικία και οι ορμόνες αποτελούν παραμέτρους που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης υπερμελαχρώσεων. Ωστόσο, η βασική αιτία που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της υπερμελάχρωσης είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς αυτή προκαλεί τη συσσώρευση περίσσειας μελανίνης στο δέρμα, με επακόλουθο τη μετατροπή αυτής σε κηλίδες και σκούρες περιοχές.

Θεραπείες για την Υπερμελάχρωση

Στα πρωτόκολλα για τη θεραπεία της υπερμελάχρωσης περιλαμβάνεται η χρήση φαρμάκων και τοπικών κρεμών. Καθώς και η θεραπεία με Laser και το χημικό peeling.

Φάρμακα και κρέμες

Οι κρέμες λεύκανσης μόνες τους ή συνδυαζόμενες με ρετινοειδή και ήπια στεροειδή μπορούν να εξαλείψουν σταδιακά τις κηλίδες. Η θεραπεία, όμως, ενδέχεται να προκαλέσει προσωρινό κνησμό, ερυθρότητα, κάψιμο ή ξηροδερμία.

Θεραπεία με Fractional Laser

Πρόκειται για μία μέθοδο θεραπείας που εφαρμόζεται εξατομικευμένα. Με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε δέρματος. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της έντασης, της διάρκειας και του βάθους διείσδυσης του φωτός κι έτσι καθίσταται εφικτή η θεραπεία ακόμη και τους θερινούς μήνες. Το Fractional Laser προσφέρει αποτελέσματα σε επιδερμίδες που έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο ή την ακμή. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, εφαρμόζεται κι ως θεραπεία πρόληψης σε νεότερα άτομα.

Όσον αφορά στη χρήση του Fractional Laser στη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπερμελάχρωσης, αυτό συνίσταται στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, χωρίς την πρόκληση αλλοιώσεων στην επιφάνεια του δέρματος.

Χημικό peeling

Στη συγκεκριμένη διαδικασία, προβλέπεται η εφαρμογή ενός οξέος, το οποίο καίει το στρώμα του δέρματος μέχρι το σημείο όπου βρίσκονται οι κηλίδες. Ακολουθεί η απολέπιση του παλιού δέρματος και ο σχηματισμός νέου στη θέση του. Κρίνεται απαραίτητη η αντηλιακή προστασία έπειτα από την αγωγή. Είναι αρκετά πιθανό, βέβαια, το ενδεχόμενο ερεθισμού και ελλοχεύει ελάχιστος κίνδυνος αποχρωματισμού.

Μεσοθεραπεία

Η Μεσοθεραπεία αποτελεί μία τεχνική ανάπλασης και ανανέωσης των κυττάρων, η οποία μπορεί να δώσει ένα φυσικό αποτέλεσμα στα χαρακτηριστικά του προσώπου κι είναι ελάχιστα επεμβατική. Το κόστος της, μάλιστα, είναι αρκετά προσιτό, σε σχέση με το αποτέλεσμα που προσφέρει. Ο ρόλος της Μεσοθεραπείας έγκειται στο εξής. Μέσω ειδικών σκευασμάτων, τα οποία περιέχουν ουσίες με αντιγηραντικές και αναπλαστικές ιδιότητες, μεταφέρουμε τις ουσίες αυτές όπου κρίνεται απαραίτητο. Πρόκειται για ένα ισχυρό Blend ουσιών στο οποίο εμπεριέχονται επιλεγμένα premium υλικά ως προς το μείγμα και την αναλογία.

Επιτυγχάνεται, με αυτόν τον τρόπο, ο εμπλουτισμός του άμεσου κυτταρικού περιβάλλοντος. Με ουσίες που συμβάλλουν στην αναγέννηση και ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Το δέρμα δείχνει αναζωογονημένο, λαμπερό, υγιές και πιο φρέσκο. Ενώ ταυτόχρονα, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι εμφανείς δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλεί η Υπερμελάχρωση.