Καλοήθεις παθήσεις του δέρματος
Ρινόφυμα
Πρόκειται για μία βαριά μορφή υπερπλασίας των σμηγματογόνων αδένων της μύτης κι έχει θεωρηθεί τελικό στάδιο της Ροδοχρόου Ακμής. Το ρινόφυμα αποτελεί μία δερματική πάθηση κατά την οποία παρατηρείται διόγκωση των σμηγματογόνων αδένων και συγκέντρωση αυξημένης ποσότητας κερατίνης, με αποτέλεσμα να προσδίδεται στη μύτη αυτή η χαρακτηριστική δυσμορφία. Το ρινόφυμα αντιμετωπίζεται με κατ’ εφαπτομένη εκτομή των υπερπλαστικών στοιχείων.
Σμηγματογόνος σπίλος
Σε αρκετά νεαρή ηλικία αναπτύσσεται στο τριχωτό της κεφαλής, με τη μορφή πορτοκαλοκίτρινης πλάκας, μια προκαρκινική βλάβη, ο σμηγματογόνος σπίλος. Έπειτα από την εφηβική ηλικία, εμφανίζει 20-30% πιθανότητες να εξελιχθεί σε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Μπορεί να αφαιρεθεί με τη μέθοδο Laser CO2 ή χειρουργικά, πριν από την εφηβεία, κατόπιν μίας η περισσότερων επεμβάσεων συνήθως με τοπική αναισθησία.
Νευροΐνωμα
Είναι μια καλοήθης βλάβη που εντοπίζεται στον κορμό και τα άκρα και προκαλείται από το νευρικό ιστό. Οι δερματικές αλλοιώσεις έχουν την όψη μαλακών ροζ ή παρόμοιου με το χρώμα του δέρματος οζιδίων και εξαλείφονται με χειρουργική αφαίρεση υπό τοπική αναισθησία. Το Νευροΐνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ή στα πλαίσια του συνδρόμου της Νευροϊνωμάτωσης.
Δερματοΐνωμα
Εμφανίζεται σαν σκληρό οζίδιο στο χρώμα του δέρματος, συνήθως στα άκρα, και πρόκειται για καλοήθη βλάβη. Αφαιρείται χειρουργικά υπό τοπική αναισθησία.
Λιπώματα
Είναι καλοήθεις υπερπλασίες του υποδόριου ιστού. Διακρίνονται από σφαιρικό σχήμα, έχουν μαλακή υφή κι έχουν παρόμοια όψη με ένα υποδόριο οζίδιο. Προέρχονται από τοπική υπερπλασία λίπους και αναπτύσσονται κυρίως στον κορμό και στα άκρα.
Μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και αφαιρούνται χειρουργικά, υπό τοπική αναισθησία, για αισθητικούς κυρίως λόγους ή όταν προξενούν ενόχληση, λόγω της θέσης στην οποία εντοπίζονται.
Κύστεις
Οι κύστεις διακρίνονται σε επιδερμοειδείς, δερμοειδείς και κύστεις από παγίδευση. Οι επιδερμοειδείς κύστεις δημιουργούνται από την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων και μπορούν να αφαιρεθούν με τοπική αναισθησία. Δερμοειδείς κύστεις εμφανίζονται συνήθως γύρω από τα μάτια ή στο μέτωπο. Δεν αποκλείεται, σε σπάνιες περιπτώσεις, να επεκταθούν ενδοκρανιακά, γι’ αυτό και θεωρείται απαραίτητη η έγκαιρη αντιμετώπιση τους από ειδικό πλαστικό χειρουργό.
Οι κύστεις από παγίδευση προκύπτουν από τη συσσώρευση επιδερμικών στοιχείων στον υποδόριο ιστό, έπειτα από κάποιον τραυματισμό, και αφαιρούνται με τοπική αναισθησία.
Ξανθελάσματα
Τα ξανθελάσματα αποτελούν τοπικές συγκεντρώσεις λιπιδίων κάτω από την επιδερμίδα και αναπτύσσονται ως επί το πλείστον στα άνω και κάτω βλέφαρα. Στο 50% των περιπτώσεων συσχετίζονται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Η αντιμετώπιση τους συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση τους υπό τοπική αναισθησία. Ωστόσο, πολλές φορές, ενδέχεται να μην κριθεί απαραίτητη η χειρουργική εκτομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ξανθελάσματα μπορούν να αφαιρεθούν με Laser CO2 ή με Peeling.
Θηλώματα
Τα θηλώματα αποτελούν μικρούς καλοήθεις όγκους και πρόκειται για δερματικά επάρματα στο χρώμα του δέρματος ή καφέ, κρεμάμενα συνήθως από λεπτό μίσχο. Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και εντοπίζονται συνήθως στο λαιμό, στα βλέφαρα, στις μασχάλες, στο στήθος και στη βουβωνική περιοχή.
Εμφανίζονται, κατά κύριο λόγο, στη μέση ηλικία και παρατηρείται αύξηση του αριθμού τους σε περιόδους έντονου άγχους. Ενδείκνυται η αφαίρεση τους, διότι η συνεχής τριβή τους αποτελεί παράγοντα που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό και την αύξηση του μεγέθους τους.
Εξαλείφονται με κρυοθεραπεία, καυτηριασμό, laser CO2 και πολλές φορές αφαιρούνται χειρουργικά.
Μυρμηγκίες
Πρόκειται για δερματικά εξογκώματα, που είναι απόρροια του ιού HPV, στον οποίο συνήθως είμαστε όλοι εκτεθειμένοι. Ωστόσο οι μυρμηγκίες εμφανίζονται, όταν αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελούν μία εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση του δέρματος.
Οι μυρμηγκίες προσβάλλουν συνήθως τα παιδιά και τους εφήβους που συχνάζουν σε κολυμβητήρια, διότι οι υγρές επιφάνειες ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Συνήθως, οι μυρμηγκίες εμφανίζονται στα δάκτυλα των χεριών και στα πέλματα των ποδιών κι η θεραπεία επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης laser CO2 συνήθως σε 2 ή 3 συνεδρίες.
Κονδυλώματα
Είναι δερματικά ογκίδια που αναπτύσσονται στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή και προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Μεταδίδονται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή, εξαιτίας της τριβής του δέρματος και του βλεννογόνου και η θεραπεία τους συνίσταται στην κρυοπηξία ή το laser.
Αιμαγγειώματα
Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας κόκκινες ελιές, οι οποίες παρουσιάζονται σε όλα τα σημεία του δέρματος και αποτελούν καλοήθεις αγγειακές βλάβες. Υπάρχει το ενδεχόμενο αιμορραγίας, μόνο όταν διογκωθούν, λόγω ενδεχόμενου τραυματισμού από την τριβή και αφαιρούνται μέσω της χρήσης θερμοπληξίας ή laser.
Υπερκερατώσεις
Πρόκειται για δερματικές αλλοιώσεις που προκύπτουν από την παραγωγή κερατινοποιημένων κυττάρων. Συνήθως, χαρακτηρίζονται από σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές με μικρά εξογκώματα και τραχεία επιφάνεια.
Προσβάλλουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ηλιακή ακτινοβολία κυρίως ή μειωμένης ικανότητας αναγέννησης των κυττάρων της κεράτινης στοιβάδας. Η θεραπεία τους επιτυγχάνεται τοπικά με κρυοπηξία, καυτηριασμό ή laser.
Ψευδοεπιθηλιωματώδης υπερπλασία
Πρόκειται για µια ογκόµορφη υπερπλασία της επιδερµίδας, η οποία προκύπτει έπειτα από κάθε χρόνια φλεγµονώδη κατάσταση. Η ψευδοεπιθηλιωµατώδης υπερπλασία µπορεί να αναπτυχθεί στις περιφέρειες χρόνιων ελκών, σε µυκητιασικά και άλλα κοκκιώµατα του χορίου ή να εμφανιστεί ακόμα και σε συνδυασµό µε διάφορους όγκους.
Η εµφάνιση των δερματικών αλλοιώσεων καθορίζεται από την πρωτοπαθή βλάβη. Με αυτόν τον τρόπο, πάνω σε κοκκιώµατα επέρχεται η ανώμαλη πάχυνση του δέρματος κι αυτό γίνεται τραχύ, ενώ σε συνδυασµό µε χρόνια έλκη, η αλλοίωση είναι ερυθρή, κοκκιωµατώδης και διαχωρίζεται κλινικά από το καρκίνωµα.
Κερατοακάνθωμα
Καλοήθης βλάβη που μοιάζει πάρα πολύ με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Εμφανίζεται συνήθως στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, έχει την εμφάνιση οζιδίου με κερατινοποιημένο το κεντρικό του τμήμα και αναπτύσσεται ταχύτατα (φτάνει τα 2εκ μέσα σε 1-2 μήνες) και στη συνέχεια υποχωρεί, συνήθως μέσα σε 6 μήνες.
Υπάρχει κίνδυνος εξαλλαγής της σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και γι’ αυτό συνιστάται η χειρουργική αφαίρεσή της. Είναι ένα ογκόµορφο οζίδιο το οποίο µεγαλώνει ταχύτατα. Το κερατοακάνθωµα εµφανίζεται στην οµάδα των ατόµων η οποία είναι επιρρεπής για ανάπτυξη ακανθοκυτταρικού καρκινώµατος (ανοιχτόχρωµα άτοµα). Αρχίζει σαν µια ρόδινη ή κόκκινη βλατίδα ή µικρό οζίδιο το οποίο είναι ευαίσθητο και παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη. Με την αύξηση της βλάβης, το οζίδιο γίνεται λείο και έχει σαφή όρια.
Στην περιβάλλουσα δερµατική περιοχή δεν υπάρχει διήθηση. Μέσα σε λίγες εβδοµάδες το οζίδιο φθάνει διάµετρο 1-2 cm, ενώ σπανίως η βλάβη µπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Η εντόπιση της βλάβης στα 2/3 των περιπτώσεων είναι στο πρόσωπο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις εντοπίζεται στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και στα αντιβράχια. Σπανιότερα, το κερατοακάνθωµα µπορεί να εντοπισθεί και στους βλεννογόνους.
Τα γονίδια μας «μιλάνε» – Γενετικά Τεστ
Τα γονίδια μας «μιλάνε». Ακόμη και το αν θα εμφανίσουμε Θηλώματα αποτυπώνεται στα γονίδια μας. Πλέον, χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, έχει κατανοηθεί τόσο η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων, όσο και οι μηχανισμοί έκφρασης των νοσημάτων και αξιολογούνται δεδομένα που παρέχονται μέσω της μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων μας.
Σε κάθε πλήρες Skin Panel, αναλύονται 2437 πολυμορφισμοί (SNPs), 860 γονίδια και 136 παθήσεις, σχετιζόμενες με τα Δερματολογικά Νοσήματα και τη γήρανση του δέρματος.
Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου. Με γνώμονα τα δεδομένα της γενετικής ανάλυσης, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή (Ιατρική Ακριβείας), σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Η Αγωγή αυτή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και στους μηχανισμούς έκφρασης των Δερματικών Νοσημάτων.