Κηλίδες σώματος

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες προξενούν πολλά προβλήματα στο δέρμα μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμφάνιση κηλίδων, οι οποίες γίνονται όλο και πιο έντονες κατά τη διάρκεια των διακοπών και μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Οι κηλίδες είναι στην ουσία μελαχρωματικές βλάβες που εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο κι έχουν συνήθως σκούρο καφέ χρώμα. Η διάμετρος τους δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό και χαρακτηρίζονται ως επίπεδες, με σαφή περιγεγραμμένα όρια.

 

Αντιμετώπιση κηλίδων

  • Με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους
  • Ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
  • Άμεσο αποτέλεσμα με μία μόλις συνεδρία

Οι κηλίδες συνήθως προκαλούνται από υπέρχρωση. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν, επειδή το δέρμα στην περιοχή αυτή παρουσιάζει περίσσεια μελανίνης. Εξαιτίας της συσσωρευμένης μελανίνης, λοιπόν, παράγονται σε κάποια σημεία του σώματος και στη βάση των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος λεπτά αρχικά και στη συνέχεια πιο συμπαγή σμήγματα με χαρακτηριστική μαύρη ώχρα ή καφέ.

Οι γεροντικές κηλίδες αποτελούν μία άλλη κατηγορία κηλίδων και πρόκειται για σημάδια πρόωρης γήρανσης.

κηλίδες σώματος

Εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως τα χέρια, το πρόσωπο και η περιοχή του ντεκολτέ, σημεία του σώματος δηλαδή τα οποία υποδηλώνουν την ηλικία ενός ατόμου. Οι γεροντικές κηλίδες έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα και οφείλονται στο γεγονός ότι το δέρμα παράγει υπερβολικές ποσότητες μελανίνης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτές οι αυξημένες ποσότητες μελανίνης διοχετέυονται ανομοιόμορφα, εμφανίζοντας κηλίδες, πανάδες και δυσχρωμίες.

Η παγίωση του σμήγματος ενισχύεται από τη συνεχή διαστολή των αγγείων στην ευαίσθητη περιοχή, γεγονός που προσδίδει στο δέρμα τη χαρακτηριστική αίσθηση ότι αυτό «κολλάει». Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιδιοπαθή αρκετά συχνή ασθένεια, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την υπέρμετρη συσσώρευση μελανίνης και δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, ενώ τα σημάδια μπορεί να εξαπλωθούν σε επικίνδυνα μεγάλο βαθμό στο δέρμα μας.

Αιτίες εμφάνισης Κηλίδων

κηλίδες σώματος θεραπεια

Η Υπέρχρωση (κατάσταση στην οποία οι κηλίδες γίνονται πιο σκούρες από το φυσιολογικό παρακείμενο δέρμα) αποτελεί ένα βασικό παράγοντα εμφάνισης κηλίδων, γιατί ενισχύει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μελανίνης, με αποτέλεσμα ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος να γίνεται σταδιακά πιο σκούρο. Η υπέρχρωση επέρχεται έπειτα από κάποια ζημία που έχει υποστεί το δέρμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ταυτόχρονα, διαταραχές που προκαλούνται στο ορμονικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κηλίδων και να ενισχύσουν την εμφάνιση δυσχρωμιών.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται με αυτές τις ορμονικές ανισορροπίες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει υπέρχρωση των δερματικών κυττάρων. Επίσης, κάποια φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσχρωμιών στο δέρμα. Η παρατεταμένη και μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει το δέρμα στην παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων μελανίνης, προκειμένου αυτό να προστατευτεί από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Οι σκούρες κηλίδες του δέρματος, επιπλέον, αποτελούν πολλές φορές ένδειξη κάποιας ηπατικής βλάβης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το σώμα δυσκολεύεται να απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η ακμή αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα ανάπτυξης σκούρων κηλίδων στο πρόσωπο.

Συνιστάται η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων στο δέρμα μας κι είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

Θεραπεία Κηλίδων

Ανάλογα με τον τύπο των κηλίδων, το δέρμα του καθενός, την ηλικία, την περιοχή εμφάνισης των κηλίδων και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, διατίθενται πολλαπλές και εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές, με στόχο το επιθυμητό αποτέλεσμα, την οριστική εξάλειψη των κηλίδων.

Laser

Εφαρμόζονται Lasers ορατού, ενδιάμεσου ή υπέρυθρου μήκους κύματος, μικρής διάρκειας παλμού (παλμικό laser), τα οποία συμβάλλουν στην αφαίρεση των κηλίδων γρήγορα και ανώδυνα. Είναι ασφαλή και παρέχουν άριστα αποτελέσματα.

Κρυοθεραπεία

Βασίζεται στη χρήση ειδικού συστήματος ψεκασμού στο οποίο εμπεριέχεται υγρό άζωτο. Το υγρό αυτό άζωτο χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η εξάλειψη των κηλίδων διά μέσου της απόψυξης τους.

Τοπικές Κρέμες

Μπορούν να εφαρμοστούν τοπικές κρέμες, οι οποίες επαναφέρουν τη λάμψη του δέρματος. Η υδροκινόνη σε συνδυασμό με την τρενινοΐνη ή και με κάποια κορτικοστεροειδή ενισχύει τη λεύκανση του δέρματος. Οι φυτικές κρέμες λεύκανσης μπορούν να εξαφανίσουν αποτελεσματικά τις δυσχρωμίες, καθώς μέσα σε αυτές περιέχεται ένα ισχυρό θρεπτικό μείγμα βιταμινών και ενυδατικών συστατικών.