Μέλασμα (Χλόασμα)

Τι είναι το Μέλασμα

Ο όρος «μέλασμα» έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελληνική λέξη μέλας, που σημαίνει μαύρος. Έτσι, λοιπόν, το μέλασμα αποτελεί μια επίκτητη δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από συμμετρική κηλιδώδη υπερμελάγχρωση του προσώπου.

Εικονίδιο Σμίλευσης

Άμεση Καταπολέμηση

Εικονίδιο μη επεμβαση

Ανώδυνα

Εικονίδιο ρολόι

Άμεσα Ορατά Αποτελέσματα

Πρόκειται για δερματικές βλάβες, οι οποίες εμφανίζονται ως σχετικά συμμετρικές μελαχρωματικές κηλίδες γκριζο-κυανού ή καφέ χρώματος κι έχουν ασαφή όρια. Αναπτύσσονται κυρίως στο πρόσωπο, στο λαιμό και στα χέρια.

Πρόληψη και Αντιμετώπιση Μελάσματος 

  • Με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους
  • Αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
  • Άμεσα ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία
  • Εξατομικευμένα Ιατρικά πρωτόκολλα θεραπείας
  • Με την ασφάλεια του Ιατρείου 
Μέτωπο με μέλασμα

Η αυξημένη σε κυτταρικό επίπεδο παραγωγή μελανίνης σε αυτές τις περιοχές του δέρματος έχει ως φυσικό επακόλουθο την υπερμελάγχρωση και δημιουργούνται αντιαισθητικές κλινικά δυσχρωμίες.

Συχνότητα εμφάνισης Μελάσματος

Το μέλασμα παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ειδικότερα σε εκείνες που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα και κατά κανόνα σε όσες ζουν σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια.  Τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνεται έξαρση των περιστατικών μελάσματος, εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Παγκοσμίως, έχει υπολογιστεί ότι οι πανάδες προσβάλλουν περίπου 45-50 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες.

Κατηγορίες Μελάσματος

Υπάρχουν διάφορες κλινικές υποδιαιρέσεις της μορφής του μελάσματος. Η κεντροπροσωπική αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή μελάσματος και εστιάζεται στην περιοχή του μετώπου, στη μύτη, στις παρειές, στο άνω χείλος και στο πηγούνι.

Η δεύτερη πιο κοινή μορφή είναι η παρειακή και εμφανίζεται μόνο στην περιοχή της μύτης και στις παρειές. Τέλος, η ανάπτυξη της κάτω γναθιαίας μορφής περιορίζεται στην περιοχή της κάτω γνάθου.

Πρόσωπο με μέλασμα

Αιτίες πρόκλησης Μελάσματος

Η παθοφυσιολογία του μελάσματος παραμένει ασαφής, γιατί ποικίλοι παράγοντες οδηγούν στην εμφάνιση μελάσματος στο ανθρώπινο δέρμα. Η χρόνια και αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς αντηλιακή προστασία, θεωρείται ο σημαντικότερος αιτιολογικός παράγοντας.

Διαφαίνεται όμως ότι εμπλέκονται επίσης ορμονικοί αλλά και γενετικοί παράγοντες. Πάνω από το 30% των ασθενών δηλώνουν οικογενειακό ιστορικό μελάσματος. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ενοχοποιούνται φωτοαλλεργικές αντιδράσεις προς ορισμένα φάρμακα και καλλυντικά.

Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί εξαιρετικά επιβαρυντικό παράγοντα για το μέλασμα, καθώς επιδρά καταλυτικά στα μελανοκύτταρα. Το μέλασμα πάντα αναπτύσσεται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο.

Η υπεριώδης ακτινοβολία οδηγεί σε υπεροξείδωση των λιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών και παράγονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν το ρυθμό πολλαπλασιασμού των μελανοκυττάρων και ενεργοποιούν τη μελανογένεση.

Κληρονομικοί παράγοντες

Η γενετική προδιάθεση επίσης είναι σημαντική. Άτομα των οποίων οι γονείς είχαν μέλασμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν το ίδιο νόσημα.

Ορμονικές διαταραχές

Ορμονικές μεταβολές, που επέρχονται κατά τη διάρκεια μιας κύησης, μπορούν να ενεργοποιήσουν το μέλασμα. Όταν εμφανίζεται μέλασμα στην εγκυμοσύνη, αποκαλείται και χλόασμα ή «μάσκα της εγκυμοσύνης». Αυτό συμβαίνει επειδή στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της κύησης, τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της μελανινοτρόπου ορμόνης αυξάνονται.

Έρευνες, μάλιστα, καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες της εμμηνόπαυσης που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με προγεστερόνη ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μέλασμα σε αντιπαραβολή με όσες κάνουν χρήση μόνο οιστρογόνων.

Έλλειψη Μικροθρεπτικών συστατικών και ερεθιστικές ουσίες

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση μελάσματος είναι η ανεπάρκεια του οργανισμού σε σίδηρο, η έλλειψη μαγνησίου βιταμίνης C. Η αφυδάτωση του δέρματος αποτελεί μία επιπλέον επιβαρυντική παράμετρο. Οποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμός του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμία.

Πρόληψη για το Μέλασμα

Για να αποφευχθεί το μέλασμα, συνιστάται η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

Θεραπείες για το Μέλασμα

Κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης του δέρματος του ασθενούς, αξιολόγησης του τύπου μελάσματος και της έκτασης των βλαβών, χορηγείται εξατομικευμένα η κατάλληλη θεραπεία.

Οι κυριότερες θεραπείες για το μέλασμα περιλαμβάνουν λευκαντικές αλοιφές, peelings, δερμοαπόξεση και Fractional Laser.

Πριν και μετά μέλασμα

Για τη θεραπεία του μελάσματος, χορηγούνται ειδικά σχεδιασμένες φόρμουλες με υδροκινόνη, ένα φαινολικό παράγοντα υποχρωματισμού, αζελαϊκό και ρετινοϊκό οξύ, μη-φαινολικούς παράγοντες λεύκανσης, ή/και κοζικό οξύ. Η πιθανότερη παρενέργεια από τη χρήση μιας παραπάνω θεραπείας είναι ο προσωρινός ερεθισμός του δέρματος. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν υδροκινόνη σε υψηλές συγκεντρώσεις για αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν επίσης κίνδυνο ωχρόνοσης.

Το μέλασμα θεωρείται ανθεκτικό στη θεραπεία, επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα που το εξαλείφουν πλήρως και η πάθηση συνήθως επανεμφανίζεται στα επιρρεπή άτομα. Η ανίχνευση των αιτιών που προκαλούν το πρόβλημα του μελάσματος και η στοχευμένη αντιμετώπιση τους αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Τα ιατρικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που διαμορφώνονται για το Μέλασμα είναι εξατομικευμένα. Διαμορφώνονται με βάση το φύλο, την ηλικία, την έκταση και των βλαβών και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του μελάσματος  θεωρούνται τα χημικά peelings και το Fractional Laser.

Peeling

Η διαδικασία, που είναι γνωστή ως χημικό peeling ή χημική απολέπιση, περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος στην επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να αφαιρεθεί το εξωτερικό στρώμα, με ασφαλή τρόπο. Η ποσότητα του δέρματος, που χρήζει αφαίρεσης, καθορίζεται από τον τύπο του διαλύματος που χρησιμοποιείται, από την ισχύ του προϊόντος και από το χρόνο της εφαρμογής. Παρέχει άμεσα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του μελάσματος.

Fractional Laser

Η καινοτομία του Fractional Laser, σε σύγκριση με παλαιότερα Laser, βασίζεται στο γεγονός ότι έχει ακρίβεια στόχευσης κι ο γιατρός μπορεί να επέμβει σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να επηρεαστούν μεγαλύτερες επιφάνειες. Γι’ αυτό το λόγο, πλεονεκτεί έναντι προηγούμενων τεχνικών, γιατί έχει τη δυνατότητα να εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα, αφήνοντας ανέπαφη την εξωτερική στιβάδα του δέρματος και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η δημιουργία ιστού κάτω από την επιδερμίδα. Έχει βρεθεί ότι δρα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του μελάσματος.