Ουλές Ακμής

Ουλές Aκμής

Οι ουλές ακμής είναι το αποτέλεσμα βαριάς ακμής, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και δεν επουλώθηκαν οι φλεγμονές της, είτε γιατί δε χορηγήθηκε άμεσα κάποια θεραπεία είτε γιατί δεν αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη μέθοδο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα συμπτώματα της ακμής εξελίχθηκαν σε ουλές.

Τα σημάδια της ακμής αποτελούν πιο συχνά το προϊόν μιας φλεγμονώδους πληγής, όπως μια βλατίδα, φλύκταινα ή κύστη.

Περιποίηση προσώπου εικονίδιο

Λείανση Ουλών Ακμής

Safety icon

Άμεσα Ορατά Αποτελέσματα

Laser icon

Ανώδυνα και Αναίμακτα

Οι φλεγμονώδεις κηλίδες εμφανίζονται έπειτα από τη διόγκωση του θυλακίου, η οποία είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής λιπαρότητας, των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των βακτηρίων.

Καταπολέμηση Ουλών Aκμής

  • Με Fractional Laser
  • Άμεσα ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία 
  • Εξατομικευμένα Ιατρικά πρωτόκολλα θεραπείας
Ουλές Ακμής αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση Ουλών Ακμής με Fractional Laser

Η διόγκωση του θυλακίου προκαλεί ρήγμα στο τοίχωμα του. Αν η ρήξη παρουσιαστεί κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, τότε η αλλοίωση δεν είναι συνήθως σοβαρή. Πραγματοποιείται άμεσα η επούλωση. Ωστόσο, εάν εμφανιστεί βαθιά ρήξη στο τοίχωμα του θύλακα, προκαλούνται σοβαρότερες βλάβες. Ακολουθεί η διαρροή των μολυσμένων παραγόντων μέσα στο χόριο και επέρχεται η καταστροφή του υγιούς ιστού του δέρματος.

Η ανάπτυξη της ουλής συνδέεται αλληλένδετα με τη φλεγμονή. Όσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή που προκαλείται στο δέρμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ουλής. Κλειστοί ή ανοιχτοί φαγέσωρες κι άλλες μη-φλεγμονώδεις βλάβες δεν επιφέρουν συνήθως την ανάπτυξη ουλών, διότι δεν τραυματίζεται ο ιστός του δέρματος από τους συγκεκριμένους τύπους των βλαβών.

Τύποι Ουλών Ακμής

ουλες ακμης

Υπερτροφικές ή Χηλοειδείς Ουλές

Οι ουλές που σχηματίζονται από την αύξηση του ιστού ονομάζονται υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές ακμής. Πρόκειται για ουλές που δημιουργούνται από την υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου κατά την επούλωση των πληγών της ακμής. Έτσι, στο σημείο της βλάβης αναπτύσσεται μία προεξέχουσα ακανόνιστη ουλή από ινώδη σφιχτό ιστό.

Ατροφικές Ουλές

Οι ουλές που προκύπτουν από την απώλεια ιστού είναι γνωστές ως ατροφικές. Αποτελούν τον πιο κοινό τύπο ουλής που προκαλείται από φλεγμονώδη ακμή και διακρίνονται σε:

  • Εμβυθισμένες στενές ουλές (ice-pick scars.): πρόκειται για στενές και βαθιές ουλές, οι οποίες εκτείνονται στο βαθύ χόριο ή στον υποδόριο ιστό και αποτελούν τη συχνότερη μορφή ουλών ακμής. Στο συγκεκριμένο τύπο ακμής, το δέρμα δείχνει σαν να έχει τρυπηθεί από ένα αιχμηρό αντικείμενο και είναι εμφανής μία μικρή τρύπα. Οι ουλές αυτές προκαλούνται έπειτα από κάποια φλεγμονώδη έξαρση, όπως μία βαθιά βλατίδα ή κύστη.
  • Εμβυθισμένες πλατιές ουλές (box scars): είναι στρογγυλές ή ωοειδείς ουλές με απότομες πλευρές κι έχουν παρόμοια όψη με τις ουλές της ανεμοβλογιάς. Μπορεί να είναι επιφανειακές ή βαθύτερες και προκύπτουν, όταν ο ιστός καταστρέφεται από μία φλεγμονώδη πληγή ακμής, με αποτέλεσμα να αφήνεται μία βυθισμένη περιοχή πάνω στο δέρμα.
  • Κυματοειδείς ουλές (Rolling scars): πρόκειται για σχετικά ευρείες κοιλότητες στο δέρμα που έχουν στρογγυλεμένες, κεκλιμένες άκρες και κυματοειδή όψη. Παρουσιάζονται στην επιφάνεια του δέρματος και εμφανίζονται λόγω ατροφίας του δερματικού ιστού.

Θεραπεία Ουλών Aκμής

Με γνώμονα τη μορφή των ουλών ακμής, το βαθμό επέκτασης τους και τα χαρακτηριστικά του δέρματος, την ηλικία και το φύλο του ασθενούς, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης των ουλών ακμής.

  • Fractional Laser: εξαλείφει αποτελεσματικά τα περισσότερα σημάδια που ενίοτε αφήνει η ακμή. Η ειδοποιός διαφορά του συγκριτικά με παλαιότερες μορφές laser συνίσταται στο γεγονός ότι έχει ακρίβεια στόχευσης και δρα επακριβώς στο σημείο της βλάβης, χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι ιστοί.
  • Dermapen σε συνδυασμό με Αυτόλογη Μεσοθεραπεία: παράγει νέο κολλαγόνο και ελαστίνη και λειαίνει τις ουλές της ακμής.
  • Μεσαίου βάθους ή βαθιά peelings: μέσω αυτών ομαλοποιείται η υφή του δέρματος, ενεργοποιείται η κολλαγονογένεση και αμβλύνονται οι βαθιές ουλές.
  • Ενέσιμο κολλαγόνο (Υαλουρονικό.): επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος κολλαγόνου με σκοπό να σηκωθεί η ατροφική ουλή ακμής, ώστε να βρίσκεται στο επίπεδο του φυσιολογικού δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός των διαφορετικών θεραπευτικών μεθόδων συμβάλλει στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Διότι η κάθε θεραπευτική μέθοδος επιδρά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε σημείο του προσώπου. Με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται πολύπλευρα, όταν ακολουθεί συγκερασμός των διαφορετικών μεθόδων θεραπείας.