Πανάδες

Οι πανάδες αποτελούν μία κοινή δερματοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Πρόκειται για δερματικές βλάβες χρώματος καφέ που έχουν σχήμα ασαφώς περιγεγραμμένο και μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό των κηλίδων. Πολλές φορές, λόγω των ομοιοτήτων τους ως προς την όψη, οι πανάδες συγχέονται με τις κηλίδες. Παρά ταύτα, είναι σημαντικό να διαχωριστούν αυτές οι δύο έννοιες.

Εικονίδιο προσώπου με σημάδια

Αφαίρεση Πανάδων

Εικονίδιο ρολόι

Άμεσα και Οριστικά

Check icon

Αναίμακτα και Ανώδυνα

Άμεση και οριστική αντιμετώπιση Πανάδων

  • Με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους
  • Συνδυασμός Θεραπευτικών Μεθόδων
  • Αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
  • Άμεσα ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία

Οι πανάδες εκδηλώνονται στην επιδερμίδα και κυρίως στο πρόσωπο (μάγουλα, μύτη, μέτωπο, πιγούνι, άνω χείλος, ζυγωματικά, παρειές) κι έχουν, όπως προαναφέρθηκε, ασαφή περιγεγραμμένα όρια. Η παρουσία τους σχετίζεται κυρίως με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και με τις ορμονικές διακυμάνσεις. Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ειδικότερα κατά την περίοδο της κύησης. Άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα είναι, επίσης, πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη πανάδων, καθώς και όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση, όσοι δηλαδή έχουν συγγενείς με πανάδες.

Αντιθέτως, οι κηλίδες αποτελούν καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος που χαρακτηρίζονται ως επίπεδες με σαφή περιγεγραμμένα όρια. Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, στα χέρια και το ντεκολτέ κι έχουν συνήθως σκούρο καφέ χρώμα. Η διάμετρος τους δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό και εκφράζονται ως απόρροια της γήρανσης του δέρματος ή λόγω της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο, ενώ παρουσιάζουν την τάση για πολλαπλασιασμό και αύξηση του μεγέθους τους.

Αίτια εμφάνισης Πανάδων

Οι ακριβείς αιτίες ανάπτυξης πανάδων δεν είναι απολύτως σαφείς. Έχει υποστηριχθεί ότι οι πανάδες είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής χρωστικών (μελανίνης) από τα μελανοκύτταρα, τα οποία καθορίζουν την απόχρωση της επιδερμίδας.

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα και εντείνει το πρόβλημα.

παναδες θεραπεια

Ενδέχεται, επίσης, να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η κληρονομικότητα και η λήψη αντιεπιληπτικών και άλλων φαρμάκων που καθιστούν το δέρμα πιο επιρρεπές στη μελάγχρωση, έπειτα από την έκθεση στον ήλιο.

Επιπλέον, προϊόντα ή θεραπείες που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή μελανίνης και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των πανάδων. Η ακμή, μάλιστα, ενδέχεται να προκαλέσει δυσχρωμίες, λόγω ουλών και κόκκινων σημείων που απομένουν μετά από φλεγμονή.

Θεραπείες για την αφαίρεση των Πανάδων

παναδες προσωπου

Ενδείκνυνται θεραπείες, όπως τα Peelings (μηχανικά ή χημικά), τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάονται με αισθητικές ή ιατρικές λευκαντικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι ή στο ιατρείο, με Μεσοθεραπεία.

Συνιστάται, επίσης, για την αφαίρεση των πανάδων η Δερμοαπόξεση με Μικροκρυστάλλους ή με διαμάντι, καθώς και το Fractional Laser. Πιο αναλυτικά:

Peeling

To Peeling περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος στην επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να αφαιρεθεί το εξωτερικό στρώμα, με ασφαλή τρόπο. Η ποσότητα του δέρματος που χρήζει αφαίρεσης καθορίζεται από τον τύπο του διαλύματος που χρησιμοποιείται, από την ισχύ του προϊόντος και από το χρόνο της εφαρμογής. Έχει υποστηριχθεί ότι παρέχει άμεσα αποτελέσματα για την εξάλειψη των πανάδων.

Δερμοαπόξεση

Η Δερμοαπόξεση απομακρύνει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος και καταπολεμεί τα σημάδια της φωτογήρανσης. Πρόκειται για μία αρκετά απλή και αποτελεσματική μέθοδο καθαρισμού και αναζωογόνησης της θαμπής επιδερμίδας του προσώπου. Κατά τη Δερμοαπόξεση, πραγματοποιείται βαθύς ιατρικός καθαρισμός προσώπου, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και μειώνονται αποτελεσματικά οι πανάδες.

Fractional Laser

To Fractional laser μεταβάλλει τη δομή του ιστού κάτω από την επιδερμίδα, απομακρύνοντας την περίσσεια μελανίνης. Έτσι, αναπτύσσονται οι συνθήκες, για να αναγεννηθεί το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Η θεραπεία προσφέρει αποτελέσματα στην προς θεραπεία περιοχή και πρόκειται για μία σύντομη διαδικασία, η οποία δεν αφήνει τραυματισμούς στο δέρμα.