Ραγάδες (Ραβδώσεις)

Οι ραβδώσεις ή ραγάδες είναι δερματικές βλάβες που φέρουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των ατροφικών ουλών. Έχουν γραμμοειδή διάταξη και το χρώμα τους μπορεί να είναι κόκκινο ή άσπρο.

Οι ραγάδες αποτελούν στην ουσία ένα είδος ουλών που προκαλούνται κατόπιν της ρήξης του χορίου, λόγω της απότομης διάτασης του δέρματος. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε λέπτυνση της επιδερμίδας και διασπώνται οι κατώτερες στιβάδες του δέρματος.

Άμεση Εξάλειψη Ραγάδων 

  • Αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
  • Με Εξατομικευμένα Ιατρικά Πρωτόκολλα Θεραπείας
  • Άμεσα ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία

Οι ραγάδες συνήθως εμφανίζονται μετά από απότομη αλλαγή βάρους ή αιφνίδια αύξηση ύψους, καθώς κι έπειτα από ορμονικές διαταραχές, οι οποίες προκαλούνται στην εγκυμοσύνη ή στην εφηβεία. Επίσης, η παρουσία τους έχει συνδεθεί με τη χρήση στεροειδών και αξίζει να σημειωθεί ότι και οι υπέρβαροι άνδρες διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ραγάδων.

Μπορούν να εκδηλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ωστόσο, αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο σε περιοχές του σώματος που συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα λίπους, όπως η κοιλιά, το στήθος, οι βραχίονες, οι μασχάλες, η πλάτη, οι μηροί, οι γοφοί και οι γλουτοί.

Οι ραβδοειδείς αυτές γραμμές δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία, όμως προκαλούν αισθητικά προβλήματα και μειώνουν την αυτοπεποίθηση των ατόμων στα οποία εμφανίζονται.

Αίτια εμφάνισης Ραγάδων

  • Απότομη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία
  • Ταχεία πρόσληψη βάρους ή αυξομειώσεις βάρους
  • Ορμονικές διαταραχές. Οι ανισορροπίες του ορμονικού συστήματος συνδέονται με καταστάσεις, όπως είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερκορτιζολαιμία ή η λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης
  • Ραγδαία αύξηση της μυϊκής μάζας, οι οποία προκαλείται συνήθως σε άτομα που ασχολούνται με το Bodybuilding
  • Εγκυμοσύνη. Οι ραγάδες αυτές προκύπτουν λόγω της ταχείας αύξησης του μεγέθους της μήτρας και οφείλονται στην έντονη τάση που ασκείται στο δέρμα κατά τη διάταση του.
ραγάδες
  • Ορισμένα φάρμακα. Η χρόνια τοπική χρήση κρεμών, αλοιφών ή λοσιόν κορτιζόνης μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση ραγάδων. Επίσης, τα Τοπικά Κορτικοστεροειδή οδηγούν σε λέπτυνση του δέρματος, μειώνουν την ικανότητα επούλωσης των πληγών και επιφέρουν την εκδήλωση ραγάδων
  • Κληρονομική προδιάθεση. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ραγάδες εμφανίζονται χωρίς εμφανή λόγο, απλά και μόνο γιατί έχουμε κληρονομούμενη προδιάθεση για ραγάδες από κάποιο συγγενή μας.

Θεραπείες για την εξάλειψη Ραγάδων

Η αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας καθορίζεται από το είδος, το χρώμα, το σημείο του σώματος όπου έχει εκδηλωθεί η ραγάδα, καθώς επίσης και από το χρόνο εμφάνισης της.

Πρόσφατες ραγάδες χρώματος ερυθρού εξαλείφονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δε χρειάζονται πολλές συνεδρίες, εν αντιθέσει με τις άσπρες ραγάδες, οι οποίες εξαφανίζονται δυσκολότερα. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

ND-Yag Laser με πρωτόκολλο Genesis

Οι ερυθρές ραγάδες μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με τη μέθοδο Laser ND-Yag. Ο συγκεκριμένος τύπος Laser είναι εγκεκριμένος από τον  Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής (FDA). Εκπέμπει δέσμη φωτός στα 1064 nm με τη μεγαλύτερη ισχύ σε Watt στη διεθνή αγορά σήμερα και εξασφαλίζει το μεγαλύτερο βάθος διείσδυσης από οποιοδήποτε άλλο Laser ή πηγή ενισχυμένου φωτός (IPL). Εγγυάται μεγάλη αποτελεσματικότητα για την εξάλειψη των ερυθρών ραγάδων.

Με το Laser ND Yag, εφαρμόζουμε αποτελεσματικά το πρωτοποριακό, μη επεμβατικό θεραπευτικό πρωτόκολλο Genesis. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο βασίζεται στην ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, θερμαίνοντας τις στοιβάδες κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Η θερμότητα που παράγεται από το Laser Genesis προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στην περιοχή των ραγάδων. Το παραγόμενο κολλαγόνο συσφίγγει το δέρμα γύρω από τις ραγάδες, βοηθώντας έτσι στη μείωση της εμφάνισης τους. Βελτιώνεται η ελαστικότητα του δέρματος και το δέρμα καθίσταται πιο λείο και ομοιόμορφο. Η ερυθρότητα και η εμφάνιση των ραγάδων μειώνονται, με αποτέλεσμα να καθίστανται λιγότερο ορατές στο δέρμα.

Η θεραπεία διαρκεί λιγότερη από μισή ώρα και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο αριθμός και η συχνότητα των προτεινόμενων συνεδριών καθορίζονται από τον τύπο της επιδερμίδας, το εκάστοτε περιστατικό, αλλά και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στον Ιάτωρ, εξατομικεύουμε τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών, με σκοπό την επίτευξη των μέγιστων θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Dermapen

To dermapen είναι μια συσκευή με μικροβελόνες που τραυματίζουν ελαφρώς το δέρμα και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο σταδιακά “γεμίζει” τις ραγάδες. Δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε 20-30 μέρες και χρειάζονται 6-8 συνεδρίες για την αποκατάσταση του προβλήματος. Μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί αποτελεσματικά με Αυτόλογη Μεσοθεραπεία.

Fractional Laser

Οι λευκές ραγάδες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη μέθοδο Fractional . Πρόκειται για την πιο δημοφιλή και ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας ραγάδων. Με τη μέθοδο Fractional διαχέεται ενέργεια στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μικρές θερμικές ζώνες, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει υγιής επιδερμίδα. Εξαιτίας της αναπτυσσόμενης θερμότητας προκαλείται η διέγερση των ινοβλαστών και η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Οι ραγάδες αποτελούν ουσιαστικά περιοχές του δέρματος με μειωμένη αναλογία κολλαγόνου.

Χάρη στις αναπλαστικές ιδιότητες του Fractional laser, επιτυγχάνεται, ταυτόχρονα,  σύσφιξη και βελτιώνεται η υφή της επιδερμίδας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία επούλωσης, η οποία συνεχίζεται για μήνες με το πέρας του κύκλου των συνεδριών.  Χρειάζονται 3-4 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 4-6 εβδομάδων και το μέγιστο αποτέλεσμα γίνεται ορατό 6 μήνες κατόπιν της ολοκλήρωσης των θεραπειών.

ραγάδες σωματος

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία

Η Θεραπεία Ραγάδων με Αυτόλογη Μεσοθεραπεία βασίζεται στη δύναμη των αυξητικών παραγόντων. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες, οι οποίες αποκαθιστούν τους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη και ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα. Η δράση της Αυτόλογης Μεσοθεραπείας και η ικανότητα της να συνθέτει κολλαγόνο μέσα από τις διεργασίες της επούλωσης προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της εμφάνισης των λευκών ραγάδων. Η επανειλημμένη εφαρμογή έχει αθροιστικά αποτελέσματα.

Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πάντως, μπορούν να αυξηθούν μέσα από το συνδυασμό των διαφορετικών θεραπευτικών εφαρμογών. Ο συγκερασμός των μεθόδων αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο εξάλειψης των ραγάδων, γιατί έτσι το σώμα εξετάζεται από όλες τις πτυχές και αντιμετωπίζεται πολύπλευρα. Η κάθε μέθοδος θεραπείας επιδρά διαφορετικά στα σημεία του σώματος κι ο συνδυασμός τους ενισχύει τα αποτελέσματα.